IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкриха нарушенията на „Витоша ски” по приватизационния договор

Едно от задълженията, което фирмата не е изпълнила, е да инвестира в подмяната на съоръженията на Витоша

13:44 | 30.01.12 г. 3
Разкриха нарушенията на „Витоша ски” по приватизационния договор

„Витоша ски” е задължена по силата на приватизационния договор да инвестира в подмяната на съоръженията на Витоша, съобщи адв. Свилен Овчаров от „Зелени адвокати”, като се позова на приватизационния договор, който Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) е сключила с фирмата и с който коалицията „За да остане природа в България” разполага.

Овчаров допълни, че такива инвестиции досега не са правени, което е едно от нарушенията на приватизационния договор за три лифта на Витоша – от Симеоново до х. „Алеко”, от Драгалевци до Голи връх (лифта „Бай Кръстьо”) и лифта Копитото, който не работи от над 10 години. 

Фирмата е нарушила и клаузите за запазването на дейността на съоръженията, както и за поддържането на работни места, посочи Свилен Овчаров.

Андрей Ковачев от „Зелените” и адв. Овчаров допълниха, че в момента трябва да работи поне влека „Заека”, който е държавна собственост и през 2008 г. е отдаден под наем от тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта на Българската федерация по ски.

Съоръжението обаче не работи и освен това е в лошо състояние. Така федерацията е нарушила договора за наем, според който организацията се задължава да го стопанисва добросъвестно, да не го отдава под наем на други лица, а съвместно да го ползва с „Витоша ски” за цялостното функциониране на съоръженията на Витоша.

Свилен Овчаров допълни, че ски федерацията е длъжна да ремонтира съоръжението и да го пусне в експлоатация. Още през септември ски училищата на Витоша са подали сигнал за проблемите със „Заека” до министерството на спорта, посочи Ковачев. Скиорите са получили писмен отговор от министъра на спорта Свилен Нейков, че договорът за наем ще бъде ревизиран, което досега не се е случило. Екоактивистите настояват или договорът за наем на „Заека” да бъде преразгледан, или спортният министър да подаде оставка.

В събота в София ще се проведе нов протест на екоактивисти, скиори и сноубордисти, съобщи Андрей Ралев от сдружението „Балкани”.

Свилен Овчаров допълни, че ще стартира и инициатива, в която граждани ще могат да поискат от отговорните институции да развалят приватизационните договори и договорите за наем на съоръженията на Витоша, които не се спазват, или поне да съблюдават тяхното спазване.

Еколозите ще искат още агенцията по горите да влезе във владение на част от съоръженията на Витоша, тъй като „Витоша ски” не имала право на строеж върху част от използваните терени. Затова може да се смята, че агенцията по горите е собственик на тези съоръжения, обясни адв. Овчаров.

Изпълнителеният директор на "Българска фондация биоразнообразие“ Петко Цветков се усъмни в легитимността на конкурса за директор на природен парк „Витоша”. Заради информации в различни медии, че сегашният директор на природния парк Тома Белев вече е сменен природозащитниците поискаха агенцията по горите да обясни дали това са спекулации, или става въпрос за изтичане на вътрешна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Ако вярно това което се говори, че рекета е оргонизиран лично от г-жа Цветелина Борисова , то тогава единственият шанс на зелените е да търсят намесата на европейските институции, защото няма власт у нас която да се противопостави на личните интереси на Б.Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още