IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витоша ски не работи просто защото е на загуба

Стои фундаменталният въпрос дали ски съоръженията на Витоша въобще имат бъдеще

16:09 | 06.02.12 г. 58
Витоша ски не работи просто защото е на загуба

"Витоша ски" АД спря работата на лифтовете към Витоша и на ски съоръженията в началото на декември 2011 г. и те все още не работят, въпреки че ски сезонът е преполовен.

"Витоша ски" обаче от години работи на тотална загуба и логичното се случи - фирмата спря дейност.

За 2010 г. загубата на Витоша ски АД е 2,1 млн. лв. след загуба от 2,2 млн. лв. за 2009 г. Загубата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки (EBITDA) е 825 хил. лв. за 2010 г. и 670 хил. лв. през 2009 г. Именно EBITDA показва, че този бизнес е крайно нерентабилен.

Анализ на Investor.bg показа, че от лифт компаниите у нас само Юлен АД в Банско отчита печалба през 2010 г. Всички други са на нетна загуба, включително съоръженията в Боровец, Пампорово, Витоша. На загуба са и лифтовете до х. Рилски Езера, до Картала (над Благоевград) и над гр. Сопот.

Все пак при Бороспорт АД (Боровец) например има печалба преди разходи за лихви, данъци и амортизации (EBITDA). Именно разходите за лихви правят бизнеса на Бороспорт губещ през 2010 г.

Анализът показва, че "Витоша ски", лифтът над Благоевград и този над Сопот работят на загуба дори и преди начисляването на амортизации и плащането на лихви. 

Къде може да се крие фундаменталният проблем на съоръженията на Витоша, за да са те толкова икономически неефективни?

На пръв поглед те са близо до София с нейните над милион жители и по-висок от средния за страната стандарт. На практика обаче са губещи.

Настоящият анализ не може ясно и категорично да изчисли защо съоръженията над Витоша са губещи.

Един от неопровержимите фактори, е че в последните години на Витоша нямаше сняг и само изкуствения спасяваше сезона. Изкуствен сняг обаче имаше само на част от писта Витошко лале. На първо място това означава опашки пред съоръжението, което пък е с нисък капацитет. На второ място мнозина не обичат да карат на изкуствен сняг. И трето - пистата доскучава, все пак това са само 1,3 км. спрямо писти с обща дължина от по около 50 км. на Банско и Боровец.

Друг важен фактор срещу ефективността на съоръженията на Витоша е липсата на леглова база към тях. Нещо, което работи в подкрепа на съоръженията на Банско, Боровец и Пампорово.

Хотели в София има и то много, но София няма имидж на ски курорт, а на столичен град с мръсен въздух и големи задръствания. От центъра на София до пистата "Витошко лале" се стига за около 1 час с автомобил, а в Боровец пистите са пред хотела. 

На Витоша за едноседмична ски ваканция не ходят нито чуждестранни ски туристи, нито български. И как да ги има? С една писта дълга 1,3 км.

Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Определено на Витоша не може да се печели от хотели и това е причината да не е атрактивна за инвестиции.Обаче лалето + Романски и кабинката от Симеоново са достатъчни. Пълни глупости са, че при тези цени лифтовете са на загуба. Още повече за амортизациите, които се начисляват на буквално подарени съоръжения.Само като се види перото за автоматите за билети (250 000?!?) при реално платени не повече от 1/10 от тази сума става ясно как дружеството се изкарва на загуба.За всичко това е виновна една типична мутра, а не бизнеса - Цеко Минев. Целия фарс е за да налапа повече от Банско защото там без хотел и заведения няма как.Просто разходите за да караш на Банско са 7-8 пъти, а курорта е празен на 30-40% дори сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
Май крадеца вика "Дръжте крадеца !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Не се съмнявам, че си отличен практик в дисциплината "мъжът и ръката интимно" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 12 години
1. Хем се натискат да строят ски съоръжения, хем били на загуба?!Поредния цирк! Един да се излъже да работи на загуба един сезон, втори - случва се, но някак си е твърде обидно да ни правят на *** при положение, че всяка година работят всички и то.. на загуба?! 2. Няма сила, която да накара (още повече частни субкети!!) да работят на загуба!3. Отчетите не показват истинската картинка и то дори без да са манипулирани, а дали не са!?4. Карам ски и твърдя, че имам обширни наблюдения и у нас и по чужбината: простаци и милиционери не могат да правят качествен ски-туризъм.5. Бездействието на Витоша ски е опит за грубо изнудване на обществото и манипулиране на общественото мнение.Има за цел да се противопоставят скиори с еколози.6. Не знам какви печалби са 'очаквали' при положение, че един пирон инвестиции не са вложили?!Очевадно е че дори без разширяване на съществуващите ски зони на Витоша, но с обновяване на ски-съоръженията могат да се получат добри резултати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
Освен теоретик съм и доказан практик :) Иначе ти можеш да се гръмнеш, ако скучаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
orchis
преди 12 години
"Прогресивно" Банско е много привлекателно. За прогресивното Бетоморие пък да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Вземи да се гръмнеш с тези "прогресивни" хора:)Ти си пълен теоретик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 1
fenixsz
преди 12 години
Абсолютно си прав. Като го сложат предприятието на тезгяха ще се разбере дали е печелившо или губещо.Много от хората си говорят врели некипели, но бизнеса си е бизнес и той трябва да е печеливш. Собтсвениците не са благотварително дружество. Доколко се крият оборото е друг проблем.Но при толкова ниска натовареност на съоръженията, едва ли ще са на печалба. Повечето от коментиращите си нямат никакво понятие от поддържане на съоръжения, но важното за тях е да хейтят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 1
rootoffselo
преди 12 години
Няма особено голям смисъл да коментирам по-нататък. Все пак на въпроса ти колко университета, училища и т.н. са построени ще ти кажа следното. Най-красивите сгради в София, Русе, Варна, Пловдив пък и на много други места са построени преди 1945-та. Построеното от социализма е просташко, грозно и неестествено - ПАНЕЛНИ КВАРТАЛИ от кибритени кутийки в които работническата класа живее в непрестанна лъжа за "светлото бъдеще" и потъва в алкохолизъм. Алкохолизма е национална доктрина в социалистическата идеология и това не е случайно. За да живееш в лъжа трябва да си пиян постоянно. "Лъжата е заложена в основите на нравствения патос на социализма. Лъжата съблазнява сантименталните хора. Социалистическите декламации за богати и бедни в повечето случаи са лъжливи в основата си. Нравственият патос на социализма е смес от лъжлива чувствителност и афектирана състрадателност с жестокост и злобна отмъстителност. Сантименталността често води до жестокост. Това е закон на душевния живот. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 0
sillyboy
преди 12 години
"Тъпакът обаче никога не се учи от грешките на другите!"Това е привилегия на мъдрият. Тъпакът не се учи дори от собствените си грешки просто защото той никога не греши.- Тъпакът се намърдва в 100+ кв. апртаменти в окръжните градове , и цъка с език колко е велик комунизмът, който го е дарил с такова жилеще. и дори не си задава въпросът "Чие е било това жилеще?"- Тъпакът взима работата на овакантеното от интелигенцията място и цъка с език колко бързо го е издигнала партията.- Тъпакът получава прясно напечатана диплома и се гордее колко бързо е взел "вишу" образование.- Тъпакът гради "училища, театри и киносалони, стадиони и спортни зали" с практически безплатни ресурси от "братска" Русия, по технология и надзор от последните, и след това се тупа по гръдите колко много са направили- под управлението на "Тъпакът", държавата фалира 3 пъти за 45 години - и това въпреки че редовно преизпълнява петилетки и задминава гнилият комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още