IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози алармират за лобистки промени и в закона за спорта

Готвят се поправки, които ще позволят “Витоша ски” АД да вземе на концесия цялата ски зона “Алеко” и да ремонтира лифтовете с държавни пари

14:23 | 07.02.12 г. 1
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Държавата готви промени в закона за физическото възпитание и спорта, според които “Витоша ски” АД ще може да вземе на концесия ски зона “Алеко”, като същевременно с държавни пари се финансира ремонтът на лифтовете, алармират еколозите от коалиция “За да остане природа в България”.

Според природозащитниците готвените поправки в закона ще позволят на Българската федерация по ски да ползва безвъзмездно за 20 години цялата територия на туристическия център “Алеко”, включително и хижата.

От коалицията посочват, че се предлага изменение на параграф 25 от закона за физическото възпитание и спорта, според което се премахва задължението спортните обекти и съоръжения да се отдават под наем по реда на законите за общинската и държавна собственост. Хижите, които са частна държавна и общинска собственост, пък ще могат се наемат само от спортни организации.

Поправки на 26-ти параграф предвиждат да се дава възможност за учредяване на безвъзмездно право на ползване на екопътеките, които се водят обект за социален отдих, и на ски пистите, ако са в горска територия, за спортни клубове и федерации.

Еколозите припомнят, че досега се изискваше ползвателите и на екопътеки, и на ски писти да плащат, за да получат право на ползване.

Други изменения на закона предвиждат обектите за социален туризъм да могат да се дават на концесия по Закона за концесиите. Според природозащитниците старият текст в закона за спорта се е отнасял само за спортни обекти и съоръжения, но не и за самите горски територии. С промените в закона ще може да се отдават на концесия и държавни, и общински горски територии.

С поправките в закона освен това се дава възможност средства от бюджета на Министерство на физическото възпитание и спорта да се отделят за изграждане, реконструкция и модернизация на спортни обекти и съоръжения и на обекти за социален туризъм с национално значение. Това означава, че държавата ще финансира реконструкцията и на частни обекти, а не само на обекти, които са държавна и общинска собственост, посочват от организацията.

В момента в регистъра на Министерство на физическото възпитание и спорта за обекти на социалния туризъм са включени ваканционни селища, въжени линии, еко пътеки и туристически бази, но промените в закона не ограничават да бъдат включени и ски писти или ски плацове, отбелязват еколозите.

Промените в закона за физическото възпитание и спорта най-вероятно ще влязат на първо четене в пленарна зала още през тази седмица, смятат от коалицията. Еколозите се опасяват, че приемането на поправките ще доведе до улесняване на застрояването не само на природен парк “Витоша”, но и на другите защитени територии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
А иначе защо беше този рекет? Нали зад рекетьорите стоят баш управляващите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още