IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Словакия казва „Не“ на ACTA

След Чехия и Полша това е третата европейска страна, която отказва да подпише спорното споразумение

16:58 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
И Словакия казва „Не“ на ACTA

Словакия е третата европейска държава, която стопира ратифицирането на спорното търговско споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA). Словакия така и не подписа ACTA през януари, но приемането на споразумението се подготвяше.

Днес обаче става ясно, че подготвителните работи по приемането на споразумението вече са официално прекратени. Мотивът е, че то съдържа много неясноти. 

„Няма да подкрепя споразумение, което по един или друг начин би ограничило основните права и свободи“, категоричен беше словашкият министър на икономиката Юрай Мишков, цитиран от Ройтерс. По думите му в следващите месеци предстоят обществени дебати за ACTA.

Словакия обявява публично решението си след Полша и Чехия, които спряха ратификацията на търговското споразумение, но преди това подкрепиха ACTA.

Полският премиер Доналд Туск заяви
, че временно спира процеса на ратификацията, срещу който в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове.

В неделя Anonymous атакува сайта на българската организация за авторски права ПРОФОН. Организацията е една от 13-те, които в петък в отворено писмо до премиера, министри и депутати подкрепи включването на България към търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA).

В събота в много европейски държави, включително и над 10 града в България, ще се проведат протести срещу приемането на споразумението. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още