IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай цели поне 13% годишен ръст на минималната заплата

Повишаването на заетостта е основен приоритет в икономическия план на страната за 12-та петилетка

13:04 | 08.02.12 г. 1
Китай цели поне 13% годишен ръст на минималната заплата

Средният годишен ръст на минималната заплата в Китай трябва да бъде поне 13% до 2015 г., става ясно от плана на правителството на страната за пазара на труда, публикуван на официалния му уебсайт и цитиран от Ройтерс.

Увеличаването на заплащането е ключово в плана за работните места, който е част от икономическия план за 12-та петилетка, насочен към повишаване на заетостта във втората по големина икономика в света.

Минималната работна заплата в Китай варира месечно между 870 юана (140 долара) в Чунцин и 1500 юана (240 долара) в Шънджън и. Правителството иска до 2015 г. минималната работна заплата да достигне 40% от средното заплащане по места, става ясно от плана.

Недостигът на работна ръка е проблем за насоченото основно към износ китайско производство, което изисква преселването на милиони, за да бъдат попълнени празнотите. От правителството обаче посочват, че очакват натискът от общото свръхпредлагане на работна ръка да нарасне през следващите няколко години.

„Всяка година 25 млн. жители на градовете търсят работа, а и все още значителен брой от излишни селски труженици се опитват да открият работно място“, се казва в плана.

Китайското правителство винаги е било чувствително по въпросите на заетостта заради опасения за социални вълнения. То не признава съществуването на безработица от края на 90-те години на ХХ век и не публикува данни за нивото ѝ.

Единствените данни, предоставяни от министерството на труда, обхващат само градските жители, но тримесечният показател се приема от анализаторите като неадекватен.

„Всички нива на управление, които разработват данъчни, финансови и индустриални политики, трябва да вземат под внимание влиянието на заетостта и да обръщат сериозно внимание на рисковете от безработица“, се добавя в плана.

Демографски данни на китайската статистическа агенция показват, че населението на страната бързо застарява и работната база в селата се свива, което според мнозина икономисти е основна причина за резкия ръст на заплащането през последните години.

Средната месечна заплата на 158-те милиона преселници през 2011 г. е нараснала с 21,2% на годишна база до 2 049 юана. Между 2006 и 2010 г. средното минимално заплащане в Китай се повишаваше с 12,5% годишно, сочат официални данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Ако заплатите в Китай се повишават по-бързо от БВП, това би могло да означава, че те се ориентират от силноекспортна към не чак толкова силноекспортна икономика. Нещата, които произвеждат те могат да си ги потребяват и сами. Не е нужно да чакат някой от все по-свиващите се европейски или американски пазари да им ги купи. В такъв случай може би мога да бъда оптимист за бъдещето на Китайската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още