IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стига стратегии, време е за реформи!

Бедността няма как да бъде преборена със социални помощи и вдигане на минималната заплата, а с дългосрочни и качествени икономически реформи

08:05 | 15.02.12 г. 33
Стига стратегии, време е за реформи!

Поредната стратегия предстои да се появи в България. Експерти от Министерството на труда и социалната политика обявиха, че ще пишат мерки за намаляване на бедността, след като последният доклад на Евростат по темата показа, че българите са били най-застрашени от бедност и социално изключване в Европейския съюз (ЕС) през 2010 г.

От позицията на ведомството става ясно, че в основата на документа явно ще залегнат така обичаните от него, но спорно ефективни активни мерки на пазара на труда за борба с безработицата и социалното изключване.

От министерството също така посочват, че рискът от бедност се свива наполовина за българите, които получават т. нар. социални трансфери – детски надбавки, помощи и обезщетения.

Освен това ведомството държи да припомни как според него е нараснала покупателната способност на голяма част от българското население – с увеличението на минималната заплата и вдовишките добавки към пенсиите.

На този фон изчисленията на синдикатите показват, че необходимите средства за издръжка на живота непрекъснато растат, а размерът на инфлацията е била над планираното в бюджета, макар растежът й да остава ограничен заради свитото потребление.

Всеки пък може да направи елементарна сметка каква е покупателната сила на 30-те лева отгоре за минималното възнаграждение, допълнителните левчета към вдовишките добавки, около 40-те лева детски надбавки и прочее други обезщетения и помощи, получаването на някои от които отнема доста време и нерви на получателите им заради тежките административни процедури.

Ако бъдещата стратегия за борба с бедността повтаря общите приказки от Националната програма за реформи до 2015 г., от нея голяма полза едва ли ще има. Още повече, че и в самата петгодишна платформа са заложени 7 млн. лева в подкрепа на заетостта и борба с бедността, като политиките отново са насочени към активните мерки.

Анализът на данните за изпълнението на оперативната програма за развитие на човешките ресурси, със средствата от която основно се финансират различни активни мерки за пазара на труда, показват, че успехите са свързани най-вече със създаването на временна и субсидирана заетост.

Временната заетост е полезна и за работодатели, и за работници в един определен кратък период от време, но няма съществен принос за развитието на пазара на труда и икономиката. Субсидираната заетост също има краткотраен ефект върху икономиката, тъй като изключително бързо изчезва.

Що се отнася до организираните обучения за преквалификация и квалификация на заети и безработни, делът на хората, които са преминали подобно обучение и трайно са се установили на работа, от общия брой обучаващи се, остава твърде нисък. Освен това се реализират твърде много проекти, които осигуряват заетост за нискоквалифициран труд, което няма как да подобри конкурентоспособността на икономиката на България, макар и да играе ролята на временно облекчение на истинската "болка".

Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 3
cokrat1
преди 12 години
Последните ти коментари показват, че си пълен въздухар, с мислене откъснато от "действителния живот"... И това е позиция, но висяща във въздуха и съответно обществено безполезна... само загуба на време за прочитането и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Че нали затова сложиха на това място човек под пагон и с квадратна глава. Има една бледа искрица в цялата ситуация, ама....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
нещо да кажеш което звучи така:Плащайте още повече, щото ако не платите, няма с какво да храним тези дето ще ни изберат за да ви управляваме.Или си пълен перко или си на хонорар. Аз съм до тук в безсмисления спор с теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Сократчо, може много да си чел и да си образован и т.н., НОВсичко това се прави с една единствена цел и тя е да се управляват хората и да се живее на техен гръб. Затова, докато пенсионното и здравно осигуряване не стане персонално, ще е се възмущаваме и псуваме управляващата зган и нейните методи на управление.Социалния момент тук е, че всеки трябва да работи за да получава поне минимални "помощи" когато му дойде времето за "Пенция". За да работи всеки, трябва да има работа, а сега има безработица, за да има работа и да се произвеждат блага, политиците трябва да напишат закони които не толерират просията, дотациите, помощи и т.н. Абе все едно всичката работа се е свършила в България та храним безработни и мързелвци. Да им се осигури земя и да я обработват и др. подобни. Само да ти кажа че отдавна Африка ни е изпреварила по минимален доход на човек, защото се занимават със земеделие и гладни и жадни няма толкова много колкото тук. Пример 136 ойро в Африка над 147 ойро.Ти се опитваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 0
Bobi84
преди 12 години
След това големите и умните продадоха заводите и фабриките изнесоха парите като в Гърция сега и казват пари няма. Или ниски пенсии или пенсиониране на 80. PSТова че съм по млад не значи, че не съм чел книги. А за такива като теб ще ги видя като им останат до пенсия 5-7 години и ги съкратят какво ще работят и кой ще ги вземе на работа и тези хиляди дадени на държавата ще отидат в Швейцария а не във фабрики като едно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 5
cokrat1
преди 12 години
Прочети и това интервю - много е интересно.http://***.standartnews.com/interviews/bogatashi_skriha_parite_na_garciya-135023.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 9
cokrat1
преди 12 години
Явно нищо не си разбрал....От теб "бледни младежо" не зависи нищо. Всичко зависи от по-големите и по умните. Те ще определят колко и какви осигуровки да плащаш. Ти ако не си съгласен можеш да се възмущаваш колкото си искаш...В България е имало голям независим пенсионен фонд....но комунистите го изхарчили в заводи, фабрики и т.н....щото мислели, че ще управляват вечно... По тия въпроси слушай правилните хора и не пиши глупости по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 0
Bobi84
преди 12 години
Явно все пак си ме разбрал. Въпреки че даваш една торба пари накрая или не вземаш нищо или много по малко от това което си дал. И си хранил Бойко Ваньо Станишев и Жан а те те прецакват. Много избирателно ми отговаряш. Айде със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 7
cokrat1
преди 12 години
Понеже си *** и упорит....ето какво....малко е жестоко, но е истина.Никой не може да знае каква пенсия ще взима....докато не доживее до пенсия.Дотогава колко ужасни събития могат да се случат....нова по-страшна световна криза....нова страшна криза у нас като през 1997 година с хипер, хииипер инфлацията...може фирмата дет работиш случи на алчен собственик като Максуел който да опапа пенсионния фонд на фирмата/ако има такъв варреант/...и още много такива ужасни неща.....Най-накрая, може да доживееш мирно и щастливо до пенсия....но малко преди да се пенсионираш....да те бутне кола, или ти да катастрофираш...и отиваш "горе" без да си получил лично нито лев пенсия...и т.н...."бледни ми младежо"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 0
Bobi84
преди 12 години
Абе ти елементарна математика не си ли учил, сам си противоречиш. Вместо работодателя да дава на работника 1800 лева чисто/ колкото му струва на месец работника/ работника взема 1200 лева. Т.е тези 600 лева са си изцяло за сметка на работника.И да вметна, чувал ли си за tax freedom day? Той е около края на месец май. 5 месеца работим за Бойко и компания и 7 месеца за хляба и ипотеката. Още изчисления искаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още