IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат леко намаление в потреблението на горива през януари

Спрямо края на миналата година цените на бензина от бензиностанциите на „Петрол“ са се вдигнали средно с 4,5%, а цените на дизеловото гориво – с 5,5%

12:25 | 15.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Отчитат леко намаление в потреблението на горива през януари

Количеството на закупените горива от бензиностанциите на „Петрол“ АД, които са около 400 в страната, има леко намаление през януари спрямо същия период на 2011 г., каза за Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Светослав Йорданов. 

Той допълни, че въпреки че няма информация за продажбите на други компании от бранша, смята, че същото в една или друга степен важи и за повечето от тях.

Йорданов същевременно посочи, че причината за намалението на потреблението на горива у нас се дължи основно на тежката зима, която ограничава възможностите за пътувания с автомобили както у нас, така и в Европа.

Макар и слабо, върху потреблението на течни горива влияе и вдигането на техните цени от края на миналата година досега, стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Петрол“ АД.

За периода 30 декември 2011 г. - 15 февруари 2012 г. цените на дребно на бензина от бензиностанциите на „Петрол“ са се вдигнали средно с 4,5%, а цените на дизеловото гориво – с 5,5%, посочиха от ръководството на компанията.

Йорданов напомни, че акцизът върху бензина от началото на годината се е вдигнал с 30 лв./1000 л. Акцизът върху дизеловото гориво не се е вдигнал, но пък от 1 януари 2012 г. то задължително съдържа минимум 5% биодизел, който е по-скъп от минералното гориво, предвид допълнителните инвестиции.

Влияние върху цените на дребно у нас, разбира се, оказват и цените, по които купуваме гориво на международните пазари, коментира Светослав Йорданов. Той отбеляза, че тези цени не са стабилини поради напрежението в Персийския залив и други причини.

Цените на горивата както у нас, така и в чужбина се влияят и от така наречените сезоноопределящи фактори, допълни шефът на „Петрол“ .
 

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
писна ми да им слушам лъжите. Крайните цени били зависели от цените на суровината! да, ама само ако е в посока нагоре. Всеки път като се вдигне цената на петрола на международните пазари, тук в БГ същата вечер вдигат цените на горивата, защото "международните цени се били вдигнали". А като паднат межународните цени, тук се чака 1-2 седмици, като оправданието е че имали запаси от скъпата суровина. А от евтината нямахте ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Акцизът върху дизеловото гориво не се е вдигнал, но пък от 1 януари 2012 г. то задължително съдържа минимум 5% биодизел, който е по-скъп от минералното гориво, предвид допълнителните инвестиции. ????????Е това вече си е пълна лъжа! Кое му е скъпото на биодизела? Платформите за добив? Химкомбинатите дето го преработват? катализаторите дето се слагат? Пещите за крекинг и реформинг? Айде не на нас тия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още