IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община има план за премахване на незаконно остъклените балкони

Специалист предлага хаотичната намеса във фасадите на сградите да бъде забранена

10:37 | 17.02.12 г. 9
Столичната община има план за премахване на незаконно остъклените балкони

Столичната община е подготвила екшън план за отстраняване на незаконно остъклените тераси и своеобразните пристройки към жилищните блокове.

Предлага се при саниране на сградите старото остъкление, което в повечето случаи е правено без конструктивен проект и вероятно е опасно, да бъде премахнато и да се замени с ново, ако собствениците на жилищата държат балконите им да са “затворени”.

В предаването “Тази сутрин” по bTV арх. Радослав Асенов каза, че според него остъкляването на балкони трябва да бъде забранено, както е в останалите европейски държави. Изключение като нас правят Румъния и Македония. Той допълни, че не очаква проблемът с незаконното дострояване да бъде разрешен.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова беше категорична, че премахването на незаконно остъклените балкони е в ресора на общините. Тя каза, че министерството и Дирекцията “Национален строителен контрол” (ДНСК) няма да правят масови проверки.

Според Павлова кметовете на общини трябва със заповед да създадат комисии, които да извършват съответните проверки.

Павлова посочи, че всички балкони, които са остъклявани преди 1987 г., влизат в т. нар. режим на търпимост, т. е. те не се считат за незаконни и не може да става въпрос за премахване.

Остъклените между 1987 г. и 2001 г., когато е влязъл в сила Законът за устройство на територията, могат също да влязат в режим на търпимост, поясни Павлова. Ако обаче балконите са остъклявани след 2001 г., то би трябвало това да е направено с конструктивен проект и разрешение за строеж от общината, каквото е изискването на закона.

Лиляна Павлова смята, че паспортизацията на сградния фонд в България ще даде точен отговор колко от остъклените балкони са опасни. Тя припомни, че срокът за паспортизация на жилищните сгради беше удължен до края на 2014 г.

С паспортизацията се прави оценка на устойчивостта на сградата, а при наличието на проблем се дават предписания за отстраняване на нередностите, които собствениците са длъжни да изпълнят. Ако не го направят, общините ще могат принудително да изпълнят тези предписания за сметка на собствениците, каза Павлова.

След паспортизацията на сградата следва да бъде направено пълно енергийно обследване, което пък ще покаже какви мерки трябва да бъдат изпълнени за подобряването на енергийната ефективност на сградата, коментира още строителният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
itivanov
преди 12 години
Ха ха ха , смях до скъсване!Тези балкони, които са остъклени преди 1987г са законни а след това не!Кажете ми Г-жо Министър, тези преди 1987г как са остъклени и с какво? Ако не искате, аз ще ви кажа: Всичките са с ръждясал винкел! Следователно този винкел ще трябва да се смени при саниране на сградата за издаване на технически паспорт и енергийно обследване. Другите след 1987г ще ги бутнем за да ги остъклим наново, макар да са с PVC и алуминиева дограма, но нали трябва да се вземат пари на хората за разрешителни и проекти.Какво излиза от всичките тези глупости, които се наговарят на хората, че законно или незаконно остъкляване няма значение, все ще трябва да си слагаш нова дограма! Сега очаквам да ми кажат и коя ще е точната фирма, която ще произведе дограмата за моя апартамент...Защото нали се сещате, че това се прави с цел да се облагодетелстват няколко фирми близки до управляващите! Честито ви българи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
mitkopom
преди 12 години
Нашите политицио взеха много да се гъбаркат с народа. Гърците след месец два като почнат да бесят политиците си на площада ще вземат да дадат "лош" пример и на нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
mmari
преди 12 години
Пари за паспортизация и саниране има в ЕФ.Просто трябва да се учредят юридически лица , които да кандидатстват. Не се сърдете на липсата на компетентност на г-жа министърката , ако само на нея и липсваше .... България сега щеше да е градина. По отношение на акцията запремахване на балконите - намерете си документите за остъкляване и ползвайте давността. Да са Ви глобили когато са имали право. Всичко е да се съберат пари от такси право на строеж , жъвеждане и т.н. Попълват от нашия джоб бюджета на Общините. Очаквайте още простотии по отношение на строителството............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
???????????
преди 12 години
Г-жо Министър, енергийното обследване се прави едновременно с техническото от сертифицирани от Агенцията за енергийна ефективност фирми. Енергийният паспорт е част от техническият. И не плашете хората, че енергийното обследване е много скъпо, то е около 1/3 от цената на техническото обследване. Моля, когато правите изказвания да са точни, а не просто да си говорим празни приказки дотолкова, че да ни има в медиите. И стига с пиар акциите. Дайте конкретни неща, конкретни стъпки за постигане на целите. Трета година само приказки и лобистки закони... Работа за определени фирми, всички останали са тъпкани, просто защото не са наши... Корупцията с всеки изминал ден става все по-голяма.... Замислете се преди да излизате и да говорите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Това правителство работи и прокарва единствено лобистки закони и правила и то в разгара на кризата в България, тотална безработица, необслужени кредити, срив в производството и потреблението, почти фалирали банки (прикривано умело) и т.н. Никой не мисли за възмойностите на хората! Да не забравяме и подготвяните закони за търговия и развиване на собствен бизнес в гаражи ( магазини, фриз.салони, ветеринари, обущари, шивачи, занаятчии и др.) , а те плащат данъци и ДДС, осигуровки, създават работни места и не лежат на помощи от държавата!,А също и забраната на офиси в жилищни сгради?! Защо ще ме ограничават така, искам сам да си развивам бизнес, да еработя за себеси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
След 20-30 години "тези български противозаконни своеволия" вероятно ще бъдат премахнати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 10
0pk
преди 12 години
остави остъклението, да вземат да се хванат и за разноцветното боядисване на топлоизолацията по фасадите, пък да ходят да събарят боята :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
kranc_mk
преди 12 години
ОК.Но нека да не забравяме че тези български противозаконни своеволия са превърнали нашите сгради в едни гета грозни та се нетрае.Едно гето в Ниегерия има повече естетика в него.Така трябва да бъде.Трябва да има ред, дори се забавиха с 20 год, :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Jack Bauer
преди 12 години
Министър Павлова нека не забравя, че тя и нейната партия също са в режим на търпимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още