IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска отмяна на плоския данък

Левицата се обяви и за по-високо облагане на богатите и за строеж на АЕЦ Белене

17:11 | 18.02.12 г. 56
Автор - снимка
Създател
БСП поиска отмяна на плоския данък

БСП се обяви за връщане на прогресивното подоходно облагане и по-високи данъци за "богатите и най-богатите". Това стана на днешното заседание на членовете на Националния съвет на партията, на което те в продължение на два часа дискутираха по управленския проект на партията за данъчната и финансовата политика.

Т. нар. „плосък данък“ бе въведен именно от правителството на сегашния лидер на БСП Сергей Станишев преди четири години.

Според Румен Овчаров, който е автор на икономическия проект, в сегашната ситуация било нормално БСП да поиска богатите да поемат по-голяма тежест от последиците на кризата. Той отбеляза, че ниските доходи трябва да бъдат освободени от облагане. Социалистите обаче не са готови с разчети и не предлагат конкретни данъчни ставки, нито граници на облаганите доходи. „Това не е управленска програма, с която да участваме в изборите, нека държим вниманието на обществеността“, коментира Овчаров. 

Според лидера на левицата Сергей Станишев плоският данък, въведен от предишното правителство, е дал своите ефекти за изсветляване на икономиката и за по-големи бюджетни постъпления. В момента в България се получават огромно разслояване и огромни несправедливости, коментира той.

Петър Димитров, икономически министър по време на тройната коалиция, предложи тристепенна скала - "Бедни - данък нула, 10% за масовия българин и за доходи над определен праг - 20 или 30 процента".

В документа, определен от Овчаров като "стратегическа управленска визия на БСП", социалистите се обявяват и в подкрепа на проекта АЕЦ "Белене". „Енергетиката е един от малкото сектори, който работи ефективно“, каза Овчаров и добави, че не можем "да робуваме на идеологеми или на натиск“. 

Още новини за България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 1 rate down comment 2
markov
преди 12 години
Тезата ти: " Ако плащаш повече на държавата и не ти стигат ще работиш повече за да ти стигнат. " е тотално погрешна ! По тая логика даи да въведем робията че всеки да е принуден да бачка за къшеи хляб по 24 часа в денонощието в полза на държавата и да цъфнем ......пълни глупотевини !А богатите държави за които говориш столетия са правили натрупване за да стигнат сегашния си сандарт. И са правили това натрупване именно защото данъчната им политика не е била като сегашната. Напоследък и те издишат а напред вървят ония данъчни райчета в далечния изток, дето за 50 - години станаха водачи по БВП на глава от населението. И то не е защото държавата се е мъчила да ги наказва защото работят по много ами точно напротив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
Ето как цар Борис III увеличава производството и експорта на пчелен мед:Раздава се захар на пчеларите, но примесена с въглищен прах. Гениално!Кой пръв трябва да даде? Знам какво е казал JFK.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 1
markov
преди 12 години
Изчетох ти мнението и нишо икономическо не видях в него. Виж пролетарски позиви колкото искаш!Кривата на Лафер е доказана по света и У НАС , и понеже работя в областа на данъчното облагане мога и аз да ти потвърдя че Лафер е прав. Истината за старана с безотговорно население като нашата е все по голяма тежест на коственото облагане и все по широка данъчна уснова....Тук никои не иска да плаща данъци, но иска да потребява многооо обществени услуги за които някои друг да плаща......е те така не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Повечето от тези държави са с граждани протестанти. Според Протестантството надареният от Бога с ум, воля, сили и пр. издържа ненадарените си събратя вярващи.Не съзнание, а вяра имат. ВЯРА и ВОЛЯ: и УМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 1
Balgarian35
преди 12 години
Другарите изпраха милионите при 10% корп.данък и сега дай да го вдигаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
taurus
преди 12 години
Може много неща да си искат. Но ще трябва да си дочакат реда. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 1
dani de vito
преди 12 години
Мрънкат Захо ,щото фадромисти взимат 400 и не бягат,счетоводителка взима 300 и е без осигуровки...Значи ли че Р.Овч. е античервен ,щом е против плоския данък ? И хайде без лични епитети моля .По-добре огледай се братко ,чуй мъката на хората около теб,виж що народ рови из кофите и са измрели на по 40 -50 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 0
avramcho
преди 12 години
Цитат : Приятелче много си зле с икономическата теория и практика !!! В икономическата теория има една доказана хипотеза...... кривата на Лафер ------------------------------------Колега - необоснованите персонални оценки са лош атестат .....Не знам колко е зле този когото репликираш - но и ти не трябва да се гордееш много със себе си ;)--------понеже си човек на числата (т.е. теоретик) - ще ти кажа ,че хипотезите НЕ се доказват - за това са хипотези , т.е. опции , възможности,вероятности..........доказват се теоремите, след което стават нещо като Закони---------Истината обаче е другаде ........и понеже се позоваваш на Догматици / теоретици , ще ти цитирам друг авторитет / ПРАКТИК (Малтус) който е казал: Теорията съществува за да се поддържа усещането в хората,че нещо знаят,че са значими ..А Практиката съществува за да поддържа равновесиетотова може и да не го разбереш , но си заслужава поне да опиташ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 14 rate down comment 1
avramcho
преди 12 години
за пролетариата е лесно да пише необмислени мнения... гледа по ТВ определени лъжи по три пъти дневно и хоп.....стават истини !--Няма такова животно - 10 % данък в БГ - справка при Работодателите и Самоосигуряващите се - те ще ви кажат колко плащат месечно / годишно за удоволствието да работят в БГ----------------Понеже някои от писателите тук работят с икономически догми - задавам им отговор на въпроса-какво е Данък ?!Данък е онова-което ти вземат ежемесечно или годишно - независимо от това как го наричат !----------------------до 2004 в БГ данъците бяха около 30 % (корпоративен данък 15 % ООД,АД) + 15 % ДОО+ здравно и пр..След това ДОО започна да расте..........за да стигне 33 %Сега данъците са 43 % и тенденцията е .......НАГОРЕ !----Държава , в която най-бедните плащат най-високи данъци е бананова!!! За да се усети ефекта от 10 % плъсък данък трябват доходи над 3 000 лв месечно.........а това е за макс. 1-2 % от народонаселението !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 9
kane
преди 12 години
markov,80% ще се плащат само за доходите над 1 000 000лв на година. На първите 1 000 000 лв ставката няма да е 80%Ако неискат милионерите да плащат да се махат от РБ. Не ни трябват!Данъчната тежест в РБ е една от най-ниските в ЕС. по-точно най-ниската след Румъния за 2011 е 33.3%. Невиждам да сме по-добре обаче!И е точно обратното Марков. Ако плащаш повече на държавата и не ти стигат ще работиш повече за да ти стигнат. Не виждам как стана така че страните с най-висока дан.тежест имат най-висок стандарт на живот. Имат просто много по-високо съзнание от б-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още