IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска отмяна на плоския данък

Левицата се обяви и за по-високо облагане на богатите и за строеж на АЕЦ Белене

17:11 | 18.02.12 г. 56
Автор - снимка
Създател
БСП поиска отмяна на плоския данък

БСП се обяви за връщане на прогресивното подоходно облагане и по-високи данъци за "богатите и най-богатите". Това стана на днешното заседание на членовете на Националния съвет на партията, на което те в продължение на два часа дискутираха по управленския проект на партията за данъчната и финансовата политика.

Т. нар. „плосък данък“ бе въведен именно от правителството на сегашния лидер на БСП Сергей Станишев преди четири години.

Според Румен Овчаров, който е автор на икономическия проект, в сегашната ситуация било нормално БСП да поиска богатите да поемат по-голяма тежест от последиците на кризата. Той отбеляза, че ниските доходи трябва да бъдат освободени от облагане. Социалистите обаче не са готови с разчети и не предлагат конкретни данъчни ставки, нито граници на облаганите доходи. „Това не е управленска програма, с която да участваме в изборите, нека държим вниманието на обществеността“, коментира Овчаров. 

Според лидера на левицата Сергей Станишев плоският данък, въведен от предишното правителство, е дал своите ефекти за изсветляване на икономиката и за по-големи бюджетни постъпления. В момента в България се получават огромно разслояване и огромни несправедливости, коментира той.

Петър Димитров, икономически министър по време на тройната коалиция, предложи тристепенна скала - "Бедни - данък нула, 10% за масовия българин и за доходи над определен праг - 20 или 30 процента".

В документа, определен от Овчаров като "стратегическа управленска визия на БСП", социалистите се обявяват и в подкрепа на проекта АЕЦ "Белене". „Енергетиката е един от малкото сектори, който работи ефективно“, каза Овчаров и добави, че не можем "да робуваме на идеологеми или на натиск“. 

Още новини за България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 11 rate down comment 1
markov
преди 12 години
Приятелче много си зле с иковомическата теория и практика !!!В икономическата теория има една доказана хипотеза която обвързва събираемостта с процента. Казва се кривата на Лафер. Тоест при покачване на процента облагане събираемоста пада и то не само заради сивата икономика ами защото намалява стремежа на индивидите да работят ако държавата ще им изземва по-вече. В момента общата данъчна тежест в БГ е около 40% , толкова събира държавата от гражданите чрез преки и коствени данъчиданъци, акцизи, мита, усигуровки и всякъкъв вид такси. 40% са оптимален и работещ вариант за по голямата част на света !!!Ако си мислиш че някои като ми направи 80 % данък ще го плащам , много се лъжеш ! Ако не мога да го скрия просто няма да работя ....... ще лежа , ще спамя по форумите като теб , ще си чеша кумбака и ще чакам социални помощи......и държавата съвсем ще го закърши !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 13 rate down comment 2
zaho
преди 12 години
интересно ми е как на всички античервени изказвания по- в началото има винаги поне 15 минуса кликнати. а иначе, който не осъзнава че 10те % плосък данък са шанс за поне някакви външни инвестиции е просто ***. странно как в сайт за инвестиции се намират хора които да мрънкат че 10% върху 200лв е 20. ами като взимате толкова, пишете в други форуми тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 3
Crux
преди 12 години
Бедна държава може да се оправи само с ниски данъци и ниски социални разходи. Всичко друго са лъжи и обикновен долен популизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 1
Crux
преди 12 години
Какво друго да очакваме от долната червена ***, ограбила България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 6
kane
преди 12 години
data,ако смятам че има нещо вярно в това дето си написал, но смятам че много от вас коментиралите тука грешно приемат данъка!Какво значи нисък, за да се плаща!Тва е закон!Ако има проблем със събираемостта на 80% данък на най-богатите то проблема е в закона и спазването му!Данъка не се плаща пожелание, защото никой неиска да плаща в крайна сметка. Данъка е необходим за да може държавата да е силна. За да може да разпределя справедлово богатството м/у членовете на обществото. И да има справедливост в това общество, а не както е сега едни тънат в разкош и си вярват че са богове, а на други децата им умират от глад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Против отпадането на плоския данък. Нека, ако има ръст, да се дължи на растеж на базата, а не на процента, който се сваля от нея. Уж социалистите искат "равенство" но, искат - така излиза от думите на Р.Овч. - някои да са "по-равни" от другите. Не плоскостта на данъка е виновна за разслояването - виновни са деформациите в мисленето, довели до неадекватност на действията и, оттам, до далеч от оптималните резултати. А, който питаше за страните с най-малки данъци, да се сети за понятието "свободна икономическа зона", каквито бяха Хонконг, Сингапур, Шанхай... Докога ще планирате да има бедни, скъпи ми социалисти? Защо не се загрижите избирателите ви да забогатеят?- Че и как да забогатеят, ако "лидерите" им имат полза да са бедни? държиш ги прости, и те не могат да забогатеят, нали? Аман от лицемерия, аман от гнусотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 6
user##
преди 12 години
С две ръце за отпадане плоския данък!Само, че искането на БСП - да се промени данъчната тежест без предложение с какво - ми прилича на сергиен пазарлък, а не на опозиционен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
konan12
преди 12 години
Те богатите внасят данъци на работниците а техните пак се укриват.Данъчните трябва да работят, но като гледам че големите фирми са в политиката пак няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Става въпрос за това, че данъци се вдигат едва когато системата работи толкова добре, че няма вероятност някой да избягва плащането им. Нали знаеш за какво е лежал Ал Капоне в затвора...;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
konan12
преди 12 години
Напълно вярно е !!! Толкова години са имали колонии а ние сме били под турско робство как да ги стигнем а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още