IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска отмяна на плоския данък

Левицата се обяви и за по-високо облагане на богатите и за строеж на АЕЦ Белене

17:11 | 18.02.12 г. 56
Автор - снимка
Създател
БСП поиска отмяна на плоския данък

БСП се обяви за връщане на прогресивното подоходно облагане и по-високи данъци за "богатите и най-богатите". Това стана на днешното заседание на членовете на Националния съвет на партията, на което те в продължение на два часа дискутираха по управленския проект на партията за данъчната и финансовата политика.

Т. нар. „плосък данък“ бе въведен именно от правителството на сегашния лидер на БСП Сергей Станишев преди четири години.

Според Румен Овчаров, който е автор на икономическия проект, в сегашната ситуация било нормално БСП да поиска богатите да поемат по-голяма тежест от последиците на кризата. Той отбеляза, че ниските доходи трябва да бъдат освободени от облагане. Социалистите обаче не са готови с разчети и не предлагат конкретни данъчни ставки, нито граници на облаганите доходи. „Това не е управленска програма, с която да участваме в изборите, нека държим вниманието на обществеността“, коментира Овчаров. 

Според лидера на левицата Сергей Станишев плоският данък, въведен от предишното правителство, е дал своите ефекти за изсветляване на икономиката и за по-големи бюджетни постъпления. В момента в България се получават огромно разслояване и огромни несправедливости, коментира той.

Петър Димитров, икономически министър по време на тройната коалиция, предложи тристепенна скала - "Бедни - данък нула, 10% за масовия българин и за доходи над определен праг - 20 или 30 процента".

В документа, определен от Овчаров като "стратегическа управленска визия на БСП", социалистите се обявяват и в подкрепа на проекта АЕЦ "Белене". „Енергетиката е един от малкото сектори, който работи ефективно“, каза Овчаров и добави, че не можем "да робуваме на идеологеми или на натиск“. 

Още новини за България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 5 rate down comment 2
krasimir_dim
преди 12 години
Пази Боже България от тази партия. Това е като едно време, средна класа да са всичките. Никой да не желае да бъде богат или просто да е в сивия сектор.Поредната и простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 12 години
Няма универсална данъчна система вобще . Има такива който работят в определена страна и такива които не . За южните държави на ЕС е приложина само и единственно данъчна система с ниски ставки и максимално широка база за преките данъци . А иначе и двете данъчни системи своите + и - . Факт е че с въвеждането на плоския данък се повиши събираемостта на данъка върху доходите , но също та е факт че плоските данъци водят до раслояване на обществото и изчезване на средната класа която неби могла да съществува без данъчни стимули . Добре е че се води някъкъв дебат , също та е добре че БСП започва да води нормален за своя електорат диалог . Аз лично смятам че трябва да има още едно стъпало на облагане , наприме 15 % за доходите над 3000 лв. но - това е моя теза . Факт е че ние сме бедни и недисциплинирани и е доказано , че само такъв тип данъчна система може да осигури приходи в бюджета . А и според ме е въпрос на време подобн тип облагане да бъде въведен в Гърция например .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 3
Sakamano
преди 12 години
Не е вярно, че тези държави са богати и добре уредени защото данъците са високи. Вярно е, че данъците са високи защото държавите са богати и добре уредени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
dani de vito
преди 12 години
Т.нар.богати социални държави не винаги са били такива .Вместо да се гледа моментното им състояние нека някой разясни как са стигнали до това положение ,моля.Както и достигането на нашата страна до това дередже ,не е от миналата година ,а поредица от ужасни грешки , продажба на национални интереси и безотговорност.Особено ще е интересно мисля ,излизането на Германия от кризата след обединението и стагнацията през 90-те.Плоския данък е положителен при общества с развита социална политика !Без защита на бедните , както и осигуряване на заетост и производителност ,същия става омразен на 99-те процента в обществото .Оставащия процент си го знаете :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 5
Lucifer
преди 12 години
и когато говорим че искаме да се присъединим към новата фискална дисциплина в ЕЗ, но не и с данъците...нека си помислим би ли приел някой откровен кожодер в семейството на ЕС и ЕЗ изобщо???...не разбира се ...за това ни сложиха пак в черния списък, защото сме бедни заради корупцията, олигархията и упадъка на елементарни човешки ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
Lucifer
преди 12 години
Когато фактите говорят и боговете мълчат...а именно с най-високи данъци са най-добре уредените социални държави като германия, франция, норвегия, австрия и др....знаете ги прекрасно кои са те. Европа е социална а не социалистическа, направете разлика...а социалната, добре уредена държава, с висок жизнен статус, каквато искаме все някой ден и ние да станем а не да тънем в мизерията на ориента е скъпо струващо удоволствие за което трябва да се плаща и то не от мизерстващите на минимална заплата, които едва оцеляват а от ония, които "олигархично приватизираха по за 1 лев" и за които и самия Уорън Бъфет казва: "справедливо е и искам да плащам по-големи данъци, но сам ли да си ги вдигам??.."а за плоския данък ми покажете поне една прокопсала държава с такъв символичен за бизнеса данък...това е най-извратения и абсолютно несправедлив данък за "царя и пъдаря по равно" и пак има невъобразимо мащабен сив сектор в икономиката за което имаме такъв небивал срив във социалната политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 5
markov
преди 12 години
Лично според мен плоския данък е много положителен, ниската ставка стимулира плащането на данъци и води до изсветляване на икономиката. Просот е по лесно да си платиш 10-15% вместо да се занимаваш с въпроси как да криеш данъка. Ако данъак е 40-50% ще се стимулира криенето на данъци.Единствената несправедливост с плоския данък е липсата на долен праг или необлагаем минимум......само в ная част може да се помисли нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Специално за теб ето карта - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Flat_tax_in_Europe.svgВиж от коя страна на Европа сме и защо е приета точно от комунистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 3
Аврен
преди 12 години
"Много егоестични коментари само.."kane , kanee ...И в икономиката , приятелю , си толкова грамотен , колкото в граматиката....Виж , в демагогията по те бива , ама то това си го имате комунистите генетично.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 12 години
Малко изненадващо плоският данък от 10% беше въведен през 2008 г. от правителството на социалиста Сергей Станишев след политически пазарлък и натиск от НДСВ и въпреки съпротивата на финансовия министър Пламен Орешарски. - bg.wikipedia.org.ЗАТОВА не трябва да се гласува за БСП. Защото са фурнаджийска лопата. Не трябва да се гласува и за ГЕРБ, ДПС, СДС, ОДС, НДСВ и всички подобни политически партии и фигури участвали в измисления преход, който ни спретнаха. ТРЯБВА да се бойкотират изборите. Някой ще пита каква е алтернативата? Ми няма. Замислете се обективно, наистина няма. И лесно решение, като да гласуваме за най симпатичния (както досега) - НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още