IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска отмяна на плоския данък

Левицата се обяви и за по-високо облагане на богатите и за строеж на АЕЦ Белене

17:11 | 18.02.12 г. 56
Автор - снимка
Създател
БСП поиска отмяна на плоския данък

БСП се обяви за връщане на прогресивното подоходно облагане и по-високи данъци за "богатите и най-богатите". Това стана на днешното заседание на членовете на Националния съвет на партията, на което те в продължение на два часа дискутираха по управленския проект на партията за данъчната и финансовата политика.

Т. нар. „плосък данък“ бе въведен именно от правителството на сегашния лидер на БСП Сергей Станишев преди четири години.

Според Румен Овчаров, който е автор на икономическия проект, в сегашната ситуация било нормално БСП да поиска богатите да поемат по-голяма тежест от последиците на кризата. Той отбеляза, че ниските доходи трябва да бъдат освободени от облагане. Социалистите обаче не са готови с разчети и не предлагат конкретни данъчни ставки, нито граници на облаганите доходи. „Това не е управленска програма, с която да участваме в изборите, нека държим вниманието на обществеността“, коментира Овчаров. 

Според лидера на левицата Сергей Станишев плоският данък, въведен от предишното правителство, е дал своите ефекти за изсветляване на икономиката и за по-големи бюджетни постъпления. В момента в България се получават огромно разслояване и огромни несправедливости, коментира той.

Петър Димитров, икономически министър по време на тройната коалиция, предложи тристепенна скала - "Бедни - данък нула, 10% за масовия българин и за доходи над определен праг - 20 или 30 процента".

В документа, определен от Овчаров като "стратегическа управленска визия на БСП", социалистите се обявяват и в подкрепа на проекта АЕЦ "Белене". „Енергетиката е един от малкото сектори, който работи ефективно“, каза Овчаров и добави, че не можем "да робуваме на идеологеми или на натиск“. 

Още новини за България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 41
kane
преди 12 години
Браво!Откога чакам това изказване!Не само 0 за най-бедните, но 80% данък за най-богатите, а не 20-30%Който неплаща в панделата както е в Русия. Богатите да не се мислят за богове, а да погледнат историята/по-меко казано/Девито ако не е Обама хамериканците съвсем ще го закъсат мило объркано детеИначе Станишев и Овчаров да се изнесат от БСП, за да не дразнят избирателите! Няма прошка за плоския им данък. ВЪН ОТ БСП г-да!Искам нови лица в БСП.Избиратели помнете: САМО СОЦИАЛНА ПАРТИЯ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЖИВОТА ВИ ПО-ДОБЪР. НИТО ЦЕНТЪР, АБСУТД ДЯСНО!Участвайте младите в БСП, създайте нова партия в лявото пространство изразявайте себеси, учете за да знаете, за да не ви лъжат както сега. И помнете само демокрацията ще спаси света. Участвайте активно в политическия живот учете се от страни като Норвегия,Швеция, Финланд не от САЩ, Англия,РБ. Знайте само обединени сме силни.Изказвайте се без да се страхувате. Изучавайте социализма. Това е бъдещето - социалната демокрация само ще спаси света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 20
dani de vito
преди 12 години
Точно пък един от най-големите лъжци и манипулатори излиза да си махне скапаната програма от четири години.То с тоя данък богатите станаха по-богати -това си е така .Едно е да вземеш 10 процента на 5 хиляци ,друго е да вземат 20 лева на доход 200 .Взима пример от Г-н Обама явно- точно такива обещания каза преди седмица и той :))) По-голям демагог в новата ни история трудно би се намерил ...като се замисля ...има 2-3 съпартийци и от етническата партия дето биха се класирали заедно с НЦВ Симеон разбира се .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 13
eldred
преди 12 години
Това не е управленска програма, с която да участваме в изборите, нека държим вниманието на общественосттаТ.е нека сега подлъжем балъците да си вдигнем рейтинга, ама ако спечелим изборите нищо не сме им обещали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 15
йосиф
преди 12 години
Сега се опитват отново да настроят бедни срещу богати ... а в същото време най-богатите крадци на тази държава са именно те ... какво безочие и безобразие стои зад тези им желания....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 13
Ironhorse
преди 12 години
Хахахах,нито едно от двете ще стане.Само БСП се дозакопава в паниката си, че няма да види власт никога повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още