IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимният туристически сезон е по-слаб от миналогодишния

Чуждите посещения са намалели с около 50 хиляди тази година, като най-голям спад на туристи има от Русия и Румъния

08:13 | 09.03.12 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Creative Commons. Лиценз: Skistar Trysil&#39;s</em></p>
<h1 id="yui_3_4_0_3_1331255958598_535">
	&nbsp;</h1>

Снимка: Creative Commons. Лиценз: Skistar Trysil's

 

Зимният туристически сезон тази година ще приключи със спад от около 7 на сто спрямо миналата година, което е много под очакванията на туристическия бизнес.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира пред Investor.bg, че месец февруари е донесъл известен оптимизъм, след като регистрира ръст на туристите със 7 на сто, заради проведените ски състезанията в Банско и Пампорово.

Като цяло обаче зимният сезон тази година протича с изоставане, каза Драганов. По думите му то е започнало още през декември 2011 г. и е продължило през първия месец на 2012 г.

Най-голям спад на туристи има от Русия и от Румъния. Броят на руските туристи за месеците декември и януари е намалял с 45%, а на румънските – със 70%. Отливът на румънски туристи се дължи на икономическата криза, а руските туристи се отдръпнаха заради скандала с чартърните полети от миналата есен, обясни Драганов. Допълнителни причини са тежките зимни условия, затворените граници и затрудненият транспорт.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма, чуждите посещения от 500 хиляди през миналия зимен сезон са намалели с около 50 хиляди тази година. Същата тенденция потвърди и националната статистика преди дни, когато отчете намаление на посещенията на чужденци в България. През януари 2012 г. в сравнение с декември 2011 година те са с 14% по-малко.

Преди по-малко от месец на най-голямото международно туристическо изложение „Ваканция СПА и Експо“, министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че очаква зимният сезон да приключи с ръст и на приходите от туризъм, и на посещенията с цел отдих. Данните на бранша обаче показват противоположна тенденция на спад и по двата показателя.

Драганов потвърди, че чуждестранните туристи продължават да бъдат привлечени от България заради имиджа й на евтина туристическа дестинация с качествен туристически продукт. Това беше отчетено и в класацията на Holiday Barometer, която постави България на четвърто място в света като страна с най-добро качество на туристическия продукт, предлаган на достъпна цена.

Само поддържането на нискобюджетен туристически продукт обаче няма как да доведе до ръст на приходите от туризъм и няма да помогне за амбицията на държавата да удвои броя на чуждестранните туристи у нас, твърди експертът.

Според бранша всички усилия на държавната политика трябва да бъдат насочени към популяризиране на алтернативните форми на туризъм – еко, СПА, голф, културен и към създаването на нов имидж на България като дестинация за целогодишен туризъм.

Същата позиция застъпват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според представители на туристическата организация трябва да се работи в три насоки, за да се повишават приходите от туризъм на страната.

Преди всичко стои проблемът с инфраструктурата. На следващо място трябва да се промени имиджа на България, като страна, която гарантира сигурност и възможности за качествен и спокоен отдих. Едва тогава страната ни ще има възможност да привлича туристи с алтернативни форми на туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
stasi666
преди 11 години
Колкото повече държави излизат от кризата туризмът все повече ще се свижа защото ще се ходи по качествени почивки а не в евтини презастроени бетонни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
В БНБ(Бананова Република България) туризмът може да се развие по-посока секстуризъм. Една евтина дестинация и за порноиндустрията. Това Мутрите го умеят вече. Само трябва да се регламентира по подходящ начин. Много е подходящо в определени курорти наркотиците да са разрешени. Те и без това се продават навсякъде. Особено перспективен е алкохолният туризъм. Водим чужденците на казана и после в *** махала.Но най-перспективен е лозунгът-България-страна на хазарта , наркотиците и проституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dmirkata
преди 12 години
Абе , зимата не свършила още , те сезона приключиха ...Специалисти ...Хахаха...А, за румънците не бива така да се обобщава , понеже има и много(според мен повечето),който са си ок - като нас ...Не че ние не сме *** де ...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Z
преди 12 години
СЛЕДВАЩИТЕ КОИТО ЩЕ ОТЧЕТАТ СПАД СА И ЛЕТНИТЕ КУРОРТИ, ЗАЩОТО РОМЪНЦИТЕ ПОЧИВАХА НА АЛБЕНА С 30% ПО НИСКО ОТ НАС И СИ ПРАВИХА КАКВО ЛИ НЕ АМА СЛЕД МИНАЛАТА ГОДИНА ЕДВА ЛИ И НА НЯКОЙ БЪЛГАРИН ВЕЧЕ МУ СЕ ХОДИ НА АЛБЕНА. БЕШЕ ПЪЛНО С *** ОТ СЪСЕДКАТА НИ МИЛА И СЕ ДЪРЖАХА КАТО *** - АЗ ЛИЧНО ТАКОВА ЧУДО НЕ БЯХ ВИЖДАЛ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Как ще популяризират еко туризъм, като омърсиха природата. После екколозите били екстремисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още