IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи строители от Абу Даби пред сливане заради последствията от кризата

С благословията на държавата е на път да се роди компания с активи за близо 15 млрд. долара

13:06 | 12.03.12 г.
Водещи строители от Абу Даби пред сливане заради последствията от кризата

Изпитващата финансови затруднения строителна компания от Абу Даби Aldar Properties може да се слее с местния си конкурент Sorouh Real Estate с благословията на държавата, предаде Ройтерс.

Ако това се случи, на път е да се „роди“ компания с активи за близо 15 млрд. долара, допълва агенцията.

Решението по сливането на двете водещи компании от бранша ще бъде взето до три месеца, след като бъде направена оценка от специално създадена за целта комисия.

Планът бе обявен на фона на спадащите цени в сектора на недвижимите имоти в емирството, което все още не се е възстановило от глобалната финансова криза. Местните строителни компании бяха принудени да отменят проекти и да преструктурират огромните си дългове.

Aldar, в която държавният фонд от Абу Даби Mubadala държи дял от 49%, разчита основно на държавна подкрепа през последните 18 месеца.

Строителят на пистата за формула едно в емирството притежава активи за над 10,9 млрд. долара и през 2011 г. най-накрая успя да излезе на печалба благодарение на двата държавни спасителни заема на стойност близо 10 млрд. долара.

По-малката Sorouh, чиито активи възлизат на 3,8 млрд. долара, отчита по-добри резултати от конкурента си благодарение на факта, че дейностите й са съсредоточени върху завършване на съществуващи проекти.

Пазарът на имоти в Абу Даби се справи с кризата по-добре от пазара на съседен Дубай. Пред Абу Даби в момента обаче стоят редица предизвикателства заради огромния запас от луксозни жилища, които се очаква да излязат на пазара.

Експертите прогнозират, че цените на имотите в емирството ще паднат с още 11% от сегашните си нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още