IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насим Талеб: Политическата система в САЩ е прогнила

Настоящите икономически проблеми са формирани в продължение на години и трябва да се направи нещо драстично, смята авторът на „Черният лебед“

12:46 | 14.03.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Насим Талеб. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Насим Талеб. Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото положение в САЩ е толкова лошо, че нямам „никакъв друг избор, освен да инвестирам в акции“, за да „запазя своето финансово положение“, заяви Насим Талеб, професор в Университета на Ню Йорк и автор на книгата „Черният лебед“, пред CNBC.

“Не вярвам на държавните облигации. Предпочитам да получа дивидент, отколкото купон. Опасявам се от хиперинфлация. Така че нямам избор, освен да притежавам акции и някои недвижими имоти, за да запазя финансовото си положение“, каза Талеб.

Той си е оставил и „малко евро“, защото въпреки тежкия натиск „те познават проблемите в Европа“, а САЩ – не.

Професорът, който в момента допълва своята книга, издадена през 2007 г., смята, че събитие от тип „черен лебед“ е онова, което идва без предварителни признаци и е непредсказуемо.

Той обаче отбеляза, че настоящите икономически проблеми в САЩ са били формирани в продължение на години, което го е накарало да свали доверието си от администрацията на президента Барак Обама, от Републиканската партия в Конгреса и от републиканските кандидати за президент с изключение на конгресмена от Тексас Рон Пол.

„Само един кандидат, Рон Пол, говори точно за проблемите, пред които сме изправени“, подчерта Талеб. „Аз съм рисков играч. От моята удобна позиция има само един кандидат, който представлява вярната политика“, добави той.

Професорът вярва в издръжливостта на САЩ. „Тя обаче няма да бъде постигната чрез спасителни пакети. Нуждаем се икономиката да остане жизнена. Има необходимост от известна степен на несполуки. Онова, което е крехко, трябва да бъде строшено по-рано“, категоричен е той.

Според него плановете на Пол, включително сериозните правителствени съкращения, спирането на помощта за корпорациите и закриването на Федералния резерв могат „да изчистят фундаменталните проблеми“.

„Той е против употребата на обезболяващи. Ако имате тежък проблем, трябва да наистина да почистите канала. Това е единственият ви избор. Трябва да започнете с правителствен бюджет, поставен под контрол. Не можете да залагате парите на бъдещите поколения на хазарт“, изтъква Талеб.

Може ли САЩ да живеят в условия на строги икономии? „Искаме го от гърците. Всъщност трябва да го направим тук. Искаме работни места, искаме здрава икономика. Аз искам да живея в страна, която има енергията да изгради нещата отново. Това вече не е така. Имаме метастазирало правителство ... Трябва да се направи нещо драстично“, твърди той.

Цялата система „е изгнила“, смята професорът. „Съветниците около Обама, които са част от проблема, са приятели с банкерите. Не се доверявам на републиканците при този дефицит. Вижте какво стана при управлението на републиканците, включително Джордж Буш. Искам да бъдат подхванати основните проблеми и искам мащабно прочистване“, настоява той.

„Не ме интересуват шансовете на Пол. Аз го подкрепям. Нямаме други решения. Това е мой дълг като гражданин и данъкоплатец, който не иска да бъде разиграван от бюрократи в дългосрочен план“, завършва Талеб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"трябва да се направи нещо драстично"-----------Да! Даже може и аз да предложа няколко нещица. Скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
frei1974
преди 12 години
Хахаха примера със Стандарт ойл не е много удачен-след раздробяването само Рокфелер печели 50мл. а самите раздробени фирми стават още по-силни като Фамилията запазва контрола-така че прави си извода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Добро утро Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 12 години
Модела на капитализъм със свръх големи корпорации ни доведе то сегашната криза.Крайно време е тези мастодонти да бъдат разпарчетосани.Веднъж САЩ са правили това упражнение през тридесетте на двадесет век със Стандарт ойл на Рокфелер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
еми, не го знам къв е тоя Чер лебед - но човека си казва нещата "ПРАВО КУМЕ В ОЧИ"! Истината е че по цял свят картелите, монополите и банкерите са ни стиснали за гушата и стискал ли, стискат......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още