IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ няма да налагат санкции върху част от вносителите на ирански петрол

Япония и 10 страни-членки на ЕС са намалили съществено обемите, но заплахата от санкции остава за други 12 крупни вносители

10:16 | 21.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
САЩ няма да налагат санкции върху част от вносителите на ирански петрол

САЩ решиха да не налагат нови едностранни санкции срещу 11 от 23-те държави, които са основни вносители на ирански петрол, съобщи служител на американското министерство на външните работи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той уточни, че от наказателните мерки са изключени Япония и 10 държави-членки на Европейския съюз – Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Холандия, Полша, Франция и Чехия.

Американското правителство е отчело, че всички изброени държави „са намалили съществено“ обемите закупуван суров петрол от Иран, обясни представителят на министерството.

Той потвърди, че останалите 12 държави, закупуващи петрол в големи обеми от Иран, остават под заплахата за използване на американски санкции срещу тях.

Във Вашингтон смятат, че действията на Япония и 10-те държави от ЕС могат да служат като модел за поведение, насочено към понижаване на покупките на „черно злато“ от Иран, и са готови да обсъждат тази тема и с останалите 12 държави, посочи дипломатът.

Той не уточни в каква степен Япония е свила доставките от Иран, като се позова на „защита на търговската тайна на информацията“, отнасяща се до конкретни договори. По сведения от общодостъпни източници, през второто полугодие на 2011 г. Япония е понижила доставките на петрол от Иран с между 15 и 22%, добави представителят на министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Хехе,,, това при положение, че Иран все пак реши да им позволи да купуват петрол от там! :lol:Е, не е ли това поредната американска поюция? хаха! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още