IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри прекратяването на проекта АЕЦ Белене

Народното събрание възлага на правителството да извърши необходимото за изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй

12:25 | 29.03.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Парламентът одобри прекратяването на проекта АЕЦ Белене

Парламентът току-що гласува решение, с което подкрепя действията на правителството за прекратяване на реализирането на проекта АЕЦ Белене, съобщи БТА.

"За" прекратяване на проекта гласуваха 120 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. „Против“ бяха 42-ма народни представители от левицата и от "Атака", както и петима независими. Един независим депутат се въздържа. Депутатите от ДПС не участваха в гласуването.

С решението на Народното събрание се възлага на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене, подготвена за строителство на атомна централа.

Правителството трябва да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй с използване на вече изградения реактор за АЕЦ Белене, който предстои скоро да бъде изцяло платен.

Беше прието предложението на Мартин Димитров от Синята коалиция, газовата централа да функционира на пазарен принцип.

Решението за прекратяване на проекта АЕЦ Белене беше прието след гласуване и прегласуване, поискано от Янаки Стоилов от левицата. Той посочи, че ако решението бъде прието в този вид, би трябвало да бъде последвано от вот на недоверие и искане за референдум „за“ и „против“ ядрената енергетика. Колегата му Георги Пирински (БСП) смята, че по въпроса трябва да бъде сезиран Конституционният съд.

По време на дискусията в пленарната зала лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че няма откъде да се вземат пари за нова ядрена централа. „Искат да строим Белене, с какви пари, бе, хора, кой ще ги даде тези 10 млрд. евро“, попита той. „Руснаците искаха да ни дадат заем в огромни размери, с 10-12% лихва. Това можеше да ни докара до ситуацията „Гърция, до фалит“, посочи още лидерът на СДС.

В изказването си от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов също акцентира върху непосилно високата цена на втората ядрена централа. Според него бъдещето е в намаляване на консумацията на електроенергия и повишаване на енергийната ефективност на страната.

Според червения депутат и бивш икономически министър Петър Димитров спирането на АЕЦ „Белене“ е най-големият политически провал на това правителството и най-голямата икономическа глупост, която е направил кабинетът на Бойко Борисов. 

По думите на Димитров България влиза в скандална авантюра. „През последните дни премиерът удивително ухажва „мързеланковците“ в парламента. Мирише на национално предателство, мирише на съд и отговорността от Министерския съвет трябва да се прехвърли на парламента“, каза Димитров.

„Тази газова централа нали ще работи с газ? Този газ откъде ще идва? Появи се вчера премиерът, за да обяви лошата новина, че през Турция няма да има транзит на газ за България. Това означава, че ще разчитаме само на Газпром. Изцяло се увеличава енергийната зависимост на България от Русия“, продължи депутатът от левицата.

„Загубите от това, че няма да работят два реактора в Белене са за 30 млрд. лева. Това са пропуснатите ползи за България. Цената ще я плащат българите“, подчерта той. „Твърдите, че централата е много скъпа, но тя ще се изплати за 20 години, тоест 40 години тя ще работи на печалба, както работи Козлодуй“, изчисли Петър Димитров.

По време на дискусията премиерът Бойко Борисов заяви, че истинският противник на проекта „Белене“ е било правителството на Сергей Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
R.A.T.M.
преди 12 години
На гол императорски тумбак - чифте реактори ...Абе аланкоолу!!! Погледни разширяващата се дупка дето трябва да се запълва в пирамидата НОИ, погледни плащанията по BG13, после по BG15 ... С какви пари ще строиш централа бе чожджум? И още - кой ти каза на тебе, че ще има недостиг на ел.енергия в БГ следващите години, че да се налага внос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Винаги съм казвал. що се отнася до такива технологии, да се обръщаме към братския китайски народ. Ще спестим доста парички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
Както писах навсякъде по тази тема - няма нищо лошо да имаме 2-ра АЕЦ.Но така както е направен проекта за АЕЦ Белене е фактически инструмент за източване на държавата и съдържа клаузи, които могат да удължат възвръщаемостта на инвестицията 2-2.5 пъти. Затова няма нито нормални договори, нито нормални разчети относно АЕЦ Белене а само технико-икономически стъкмистики. И на тяхна база ни се произвеждат ядрените реактори. Това къде другаде го има по света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 12 години
Някой знаели защо затворихме 1-4 блок на Козлодуй ? Заради яростната съпротива и поставянето като условия за приемането ни в ЕС от две страни : Австри и милите ни съседи Гърция . НО главната причина е че така обичаната от всички Русия не защити собствената си технология и не лобира за реакторуте си . Поне 1-4 имаха реален шанс да се модернизират и продължат да работят . Руснаците тогава просто си не предадоха с идеята явно да си постелят за Белене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
И последно: Настоявам който е гласувал за Царчето да развали приватизацията на ЕРП-тата, като поеме всички разходи по пропуснати ползи и източени средства!ТА ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Също така настоявам Който е гласувал за Костов навремето да възстанови работата на първите 4 блока на Козлодуй! Също да възстанови и парите от загубите от приватизацията на ТЕЦ-овете на Ковашки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Аз пък настоявам, някой гласувал за БКП/ДСП да възстанови 1,3 милиарда в бюджета, + още 1 за цанков камък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 12 години
Ами... това беше. Най-добре отсега да почваме преговори с Турция, за бъдещ внос на електроенергия !!!А аз настоявам някой, гласувал за ГРОБ да се ангажира да ми поеме 48% от сметката за токът след 8 години !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още