IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд отмени туристическия данък

В мотивите си съдът е посочил, че налогът има характер освен на местен и на подоходен данък

17:09 | 09.04.12 г. 1
Конституционният съд отмени туристическия данък

Туристическият данък, влязъл в сила през април миналата година, е противоконституционен, реши Конституционният съд. Делото бе образувано по искане на 61 народни представители от БСП и ДСБ, съобщи БНР.

Според промените в Закона за местните данъци и такси данъкът заменя туристическата такса и се пресмята на базата на най-малко 30% заетост на легловата база, независимо дали е постигната подобна заетост през годината. Туристическата такса се плащаше върху реализирания брой нощувки в даден хотел.

Мотивът на администрацията да въведе данъка беше предизвикан от ниската събираемост на таксата и оплакванията на общините, че хотелиерите укриват доходи. Още миналата година от бранша предупреждаваха, че сезонните хотели не могат да постигнат 30% годишна заетост и че данъкът е непосилен.

Беше решено размерът на новия данък да се определя от общините в зависимост от заетостта и категорията на хотела, за разлика от преди това плащаната туристическа такса, изчислявана според броя на почиващите. 

В мотивите си съдът е посочил, че с промените в Закона за местните данъци и такси "народните представители развиват съображения, при които е налице недопустимо смесване на елементи от две категории преки данъци (подоходни и имуществени)", които би трябвало да са обект на два отделни закона. 

Решението е подписано с особено мнение от съдиите Цанка Цанкова и Стефка Стоева.

Още миналата година при въвеждането на данъка бизнесът реагира остро. Собствениците възразиха срещу новите правила най-вече заради липсата на прозрачност при контрола на парите, които влизат в хазната.

От Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) още тогава настояваха да се регламентира как общините ще управляват средствата, които постъпват от налога, защото липсва прозрачност на процеса за контрол върху финансовия ресурс.

Тъй като данъкът ощетява дребния хотелиерски бизнес, от бранша се заканиха да предприемат стъпки за премахването му. Браншът дори получи уверение от финансовия министър Симеон Дянков за прокарване на нови данъчни промени през тази година.

Решението на Конституционния съд изпревари замисляните преговори с туристическия бранш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Апелирам конституционния съд да се самосезира за "сините зони" и "паяците", които са абсолютно противоконституционни рекетоподобни и нарушаващи човешките права дейности на общините!А ако се зачетем по-внимателно в конституцията ,колко ли незаконни наредби и разпоредби ще открием в малката ни мила държавица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още