IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиняват ЕБВР в двоен стандарт при финансирането на молове у нас

На ZBS бил отказан заем за строежа на The Strand в Бургас, а в същото време са били финансирани молове на GTC в морския град и Стара Загора

13:46 | 10.04.12 г. 2
Обвиняват ЕБВР в двоен стандарт при финансирането на молове у нас

Компанията-инвеститор в мола The Strand в Бургас ZBS е подала оплакване до Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заради политиката на банката при финансирането на мол проекти в България, съобщиха на пресконференция управителите на компанията.

Според Дейвид Кауърд, съуправител на българо-британския инвеститор, ЕБВР е приложила „двойни стандарти” и не се е съобразила със собствената си политика за финансиране на проекти в България.

Кауърд посочи, че в стратегията на банката за развитие е записано, че ще се подкрепя местния български бизнес с фокус върху подобряване на модернизацията и оттам – на конкурентоспособността на икономиката.

По думите му обаче ЕБВР инвестира в големи търговски проекти в Източна Европа предимно чрез компанията GTC, която е инвеститор в два мола в Стара Загора и Бургас, и това е причината да е отказала финансиране за проекта на ZBS.

Разговорите между банката и инвеститора

За първи път компанията е потърсила помощ от ЕБВР за реализацията на проекта си през 2008 г., уточни Дейвид Кауърд. През същата година проектът на ZBS е представен като един от 10-те най-иновативни търговски центрове на бъдещето на международно изложение за имоти.

Инвеститорът обаче получава отказ от ЕБВР с мотива, че търговският сектор е извън стратегията за инвестиции на банката за развитие в България.

Месеци по-късно финансовата институция е отпуснала финансиране за изграждането на мола на GTC в Стара Загора, посочи Кауърд. Следва и още една инвестиция – в строителството на мол в Бургас, също с инвеститор GTC, допълни той.

Банката е инвестирала общо 97 млн. евро в търговските центрове на GTC у нас, допълни той.

ZBS са потърсили ЕБВР и втори път, но от банката са посочили, че не могат да отпуснат заем за строителството на The Strand, тъй като инвеститорът търси заем над 50% от стойността на проекта.

Кауърд обаче представи данни, според които ЕБВР е отпуснала заеми за изграждането на двата мола на GTC за над 100% от стойността на проектите.

Съуправителят на ZBS посочи, че цената и на двата проекта ще бъде платена от местните търговци чрез високите наемни нива.

Дейвид Кауърд обясни, че ЕБВР има отлични инвестиции в България в сферата на енергетиката, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Той посочи обаче, че е необходимо да се поведе дискусия как средствата на банката да бъдат насочени към малките и средни предприятия в България, така че да бъде изпълнена нейната стратегията и да се подобри конкурентоспособността на българския бизнес и икономика. 

Кауърд настоя, че малките и средни инвеститори трябва да бъдат третирани от ЕБВР равностойно на големите международни инвеститори.

Той допълни, че в крайна сметка Корпоративна търговска банка е осигурила финансиране за изграждането на проекта, а изпълнител на строителството е бургаска фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dosadnik
преди 11 години
Вероятно едните е трябвало просто да преперат едни пари, па докато другите вероятно са възнамерявали да въртят честен и почтен бизнес, съответно да потънат като титаник. Ми много ясно, че никой нормален няма да им даде заем, да му го опропастят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nns
преди 11 години
Ама тя корупцията е само в България , в Европа всичко е кристално чисто :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още