IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът спечели от решението за данък „туризъм“

Налогът за туристическите услуги остава в сила, но ще се начислява върху реализиран брой нощувки, а не на база заетост

15:13 | 10.04.12 г.
<p>
	<em>Туристическият бранш не предвижда понижение на цените въпреки отмяната на данъка</em> &nbsp;Снимка: Ройтерс</p>

Туристическият бранш не предвижда понижение на цените въпреки отмяната на данъка  Снимка: Ройтерс

Броени дни преди началото на летния туристически сезон се създаде хаос сред туристическия бизнес заради неяснота около тълкуванието на термините „туристически данък“ и „туристическа такса“.

Вчера Конституционният съд отмени със свое решение съществуващия от април миналата година „туристически данък“, а днес заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов обяви, че налогът остава в сила.

Объркването дойде от това, че при облагането на туристическите услуги с данък налогът се начислява върху 30 процента от заетостта на легловата база, докато при туристическата такса хотелиерите плащаха за реализиран брой нощувки. На практика данъкът ощетява малките сезонни хотели, които трябваше да плащат независимо от това дали работят или не.

Investor.bg научи, че с последните изменения всъщност се запазва формулировката „туристически данък“, но се променя облагаемата база. Собствениците на хотели вече ще плащат не на база заетост, а за реално осъществени нощувки. Представители на бранша уточниха, че новите правила значително облекчават бизнеса, тъй като се избягва несправедливото плащане за „празни стаи“.

Данък „туризъм“ беше въведен точно преди една година с промени в Закона за местните данъци и такси с мотив да се повиши събираемостта, тъй като общините алармираха за практиката голяма част от хотелиерите да укриват брой нощувки, съответно и таксата за тях. 

Още тогава представители на дребния хотелиерски бизнес заявиха, че дейността им ще пострада от този налог и е възможно хотели с една и две звезди да фалират, а друга голяма част да преминат в сивия сектор.

По-рано днес заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов поясни, че решението на Конституционния съд от вчера влиза в сила три дни след обнародването му в "Държавен вестник". Той поясни, че в момента се правят тълкувания от юристите, но със сигурност ще бъдат облагани само реалните нощувки.

В коментар по повод на вчерашното решение на Конституционния съд да отмени туристическия данък председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че практически данъкът не е отменен, а е премахнат минималният праг за 30-процентна заетост на базата.

Във връзка с това дали отмененият туристически данък ще доведе до понижаване на цените на туристическите услуги в хотелите браншът е скептичен, тъй като има много други фактори, които оскъпяват допълнително услугите. Сред тях са постоянно растящите цени на горивата, на хранителните продукти и други.

Припомняме, че по аналогичен начин, когато беше намалена ставката на ДДС в туризма, цените на услугите не се понижиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още