IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само интегрирани градски проекти ще се финансират с европари до 2020 г.

Обсъжда се да отпадне безвъзмездното финансиране на инвестиционните проекти, а вместо това да се отпускат нисколихвени дългосрочни кредити

16:43 | 23.04.12 г. 1
Само интегрирани градски проекти ще се финансират с европари до 2020 г.

През следващия програмен период с европейски средства ще се финансират само проекти за интегрирано градско развитие.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференцията „BalREc: Smart City Investment – Sofia".

Павлова предупреди, че инвестиционни проекти „на парче“ няма да получат и 1 евро, а бизнесът и държавата трябва да представят дългосрочни проекти за подобряване и развитие на градската среда.

Предстои и разработването на Националната концепция за пространствено планиране, допълни Лиляна Павлова.

До края на настоящия програмен период седемте големи града в България трябва да са готови с интегрираните планове за градско възстановяване и развитие. За финансирането на плановете местните власти могат да получат средства от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет.

Министър Павлова посочи още, че от около година в Брюксел се водят дискусии да спре безвъзмездното финансиране на инвестиционни проекти, а парите да се отпускат под формата на нисколихвени кредити.

Проф. арх. Веселина Троева, изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие, посочи, че вече от два месеца се работи по интегрирания план за градско развитие на София.

В средата на май сдружението „София XXI“, което спечели търга за изготвянето на плана, ще представи встъпителния си доклад, в който са обобщени заключенията от направените целеви и проблемни анализи, както и основните недостатъци и предимства на столицата. Докладът вече е предаден на Столичната община, допълни тя.

След това ще се определят т. нар. зони за въздействие, допълни Троева.

Още миналата година главният архитект на столицата Петър Диков съобщи, че се планират три зони на въздействие в София - зона с преобладаващ социален характер, зона за икономическа активност и високотехнологично развитие и зона за публични функции с висока обществена значимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stdmv
преди 11 години
г-це Миглена Иванова, нищо не сте разбрала от казаното... Сега да ви го преведа:1) Обмислят се варианти да се използват едновременно и грантове и заемни схеми2) другарите Диков и Л. Павлова не могат да смятат, понеже прочутата им ДЖЕСИКА, която е заемна схема, е 40 пъти по-малка от ОПРР3) На Деница Николова на-ценното качество беше... късата пола и краката.4) След 7 години проба-грешка другарите от общината и МРРБ разбрали, че трябва да се планира... интегрирано (скоро очакваме да открият и топлата вода).5) Документът на арх Троева, под вещия поглед на арх Диков, е поредното точене на пари за бла-бла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още