IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирите големи банки в Гърция се нуждаят от 2,5 млрд. евро

Общата загуба на въпросните финансови институции за 2011 година е 27,9 млрд. евро

09:58 | 24.04.12 г. 3
Четирите големи банки в Гърция се нуждаят от 2,5 млрд. евро

Четирите водещи банки в Гърция – National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank и Piraeus, трябва да потърсят на пазара 2,5 млрд. евро, за да покрият капиталовите си нужди, съобщава в. "Вима".

До септември за рекапитализацията на тези банки ще са необходими около 25 млрд. евро.

В края на май гръцката централна банка ще обяви окончателните проекти за рекапитализация на банките. Въпросните четири банки са отбелязали загуби от 27,9 млрд. евро през 2011 година. Загубата се предопределя от отписването на държавен дълг, собственост на банките в размер на 25 млрд. евро.

Според прогнозите на МВФ общите капиталови нужди на гръцките банки, така че те да покрият щетите от преструктурирането на гръцкия дълг, се изчисляват на 50 млрд. евро.

Гърция получи първия транш в размер на 25 милиарда евро от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) за рекапитализация на гръцките банки.

В рамките на втория спасителен пакет за Гърция от ЕС и МВФ в размер на 130 милиарда евро се планира на Гръцкия фонд за финансова стабилност да бъдат преведени до 48.8 милиарда евро под формата на облигации от ЕФФС с цел увеличаване на капитала на гръцките банки.

Увеличаването на активите на финансовите институции е от решаващо значение за гръцката банкова система, която трябва да покрие загуби от милиарди евро заради участието си в програмата за отписване на гръцкия дълг и заради лошите кредити.

По всяка вероятност финансирането на гръцките банки ще бъде под формата на краткосрочни облигации по линия на Европейския фонд за финансова стабилност.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 11 години
Който не вярва, може да провери и увери, че сегашното държавно финансово управление на Гърция е на ниво 1716 г.Гърците досега нямаха друга възможност, тъй като по света няма университет, където да преподават знания за полезно държавно финансово управление при условия на Незлатни пари?Продължаването на непълноценна средновековна практика осигурява НЕПРИГОДНО за евро гръцко финансово управление, което е причина за развитие на стопанска криза.Знанията за ГОДНО за евро финансово управление са публикувани и възможни за полезно ползване.До 24 часа след прекратяване на налична човешка грешка стопанската криза в Гърция ще е успешно премахната.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето финансово управление и същото е ГОДНО за евро тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки държавен дълг няма да понасят щети за над 100 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
То не е толкова до самата статия, която е тук. Покрай безобразията от принудителното отписване на дълг, безогледното печатане на евро и подобни глупости, вече явно и те самите не са сигурни коко милиарди или трилиони им трябват за да задържат статутковото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
nesty
преди 11 години
Проверявайте какво пишете, молим ви. Как ще са 2.5 млрд, като после сте написали 25 млрд, а после и 50 млрд! Това, че го е написала БТА не значи, че е вярно. Проверявайте като пишете. Цялата статия си противоречи от горе до долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още