IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище Балчик ще приема граждански полети от началото на май

Първите туристи пристигат на 3 май, съобщи ръководителят на експлоатационното звено към Летище София Красимир Костов

11:11 | 26.04.12 г.
Летище Балчик ще приема граждански полети от началото на май

Летището в Балчик започва да обслужва граждански полети от началото на май.

Това съобщи за БТА ръководителят на експлоатационното звено към Летище София Красимир Костов.

На 3 май се очаква на летището в Балчик да пристигнат шестима туристи. Те ще бъдат превозени с  малък граждански самолет "Бийчкрафт“, който ще злети от летище "Рузине" край Прага.

Красимир Костов допълни, че в момента се преговаря от 31 май до 2 юни на летището в Балчик да пристигнат и състезатели за голям голфтурнир, който се организира на едно от близките голф-игрища.

В средата на юни пък на летището в Балчик ще се проведе Балкански авиационен фестивал.

Засега летището в крайморския град ще приема само малки самолети с до 19 пътнически места, каза Красимир Костов.

На първо време ще бъдат посрещани машини с пътници само от страни-членки на Европейския съюз и затова на площадката не е изграден пункт за митнически и граничен контрол.

Водят се обаче разговори в бъдеще летището да приема и търговски полети с големи самолети, но за тези дейности то трябва да бъде лицензирано.

С решение на Министерския съвет през 2011 година летището в Балчик беше отнето от Министерството на отбраната и предоставено на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за да бъдат подобрени авиоуслугите по Черноморието в активния туристически сезон.

Правителството създаде и еднолично дружество с ограничена отговорност с държавно участие „Летище Балчик” ЕООД, като експлоатацията, управлението и поддържането на летището край Балчик бяха възложени на Летище София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още