IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премахването на тавана на осигуровките е ключът към адекватни пенсии

Държавата трябва да спре с непредсказуемостта на пенсионната система, смята Ангел Станачков

10:50 | 05.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Премахването на тавана на осигуровките е ключът към адекватни пенсии

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви, че чака предложения за разрешаване на проблема с огромния брой здравно неосигурени българи. Тя обясни, че ще иска конкретни предложения от ръководствата на здравната каса и агенцията по приходите, както и от съсловните и пациентски организации, които имат отношение към тези приходи.

Това повдига и въпроса за цялата осигурителна и пенсионна система. Поредният участник в дискусията на Investor.bg е Ангел Станачков*

В момента в България има около 37-38 хил. пенсионери (може вече да са и по-малко) с ограничение на пенсиите („таван” 350 евро). Всички тези „ограничени” в даден период от трудовия си живот са плащали осигуровки на максимума.

Получаващите високи заплати над 2000 лв са многократно повече. Ако се премахне тавана на осигуровките ще се покрият многократно нужните средства. Няма опасност от сива икономика, тъй като високоплатените служжители са в банково-финансовата сфера, големи предприятия и вериги, чужди фирми от енергетиката и др., които са „на светло” по правило.

Трябва да се има предвид, че парите за „високите” пенсии са платени на държавата многократно през годините, след като са правени големи отчисления. Ако няма и в този случай пари, предлагам:

1. Да се намалят (или освободят) от дължими данъци към държавата тези с ограничените пенсии, т.е. прихващане на дължими от държавата суми.

2. Да се издадат бонове, ДЦК или друг вид инвестиционни инструменти в тяхна полза.

3. Да се трупат дължимите от държавата суми (над „тавана”) в специални блокирани влогове, които да се освобождават постепенно във времето. Същото трябва да се направи със задна дата, тъй като другото е кражба (все едно да вземеш кредит от някой и след известно време да обявиш, че не можеш да плащаш вече).

Увеличаването на пенсиите и запазването на тавана е неравноправие (неконституционно), защото води до обективна уравниловка. Не може да се иска от по-младите и кадърни хора с високи заплати да се осигуряват на реалните доходи, след като виждат отношението на държавата (длъжника) след това.

Затова сива икономика, ниски постъпления, въобще параграф 22.

4. Да се престане с тези подзаконови актове, ограничения и непрекъснати изменения в пенсионната система, което води до бъдеща несигурност, непредсказуемост и пълно недоверие в държавата.

*Ангел Станачков е служител с 22-годишен опит във финансовата сфера като компютърен специалист. Интересите му са в областта на финансите и икономиката.

Какво да се направи, за да се решат проблемите в социално-осигурителната система  – очакваме идеите ви на адрес info@investor.bg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
bokos
преди 11 години
Големи,малки пенсии,всички са се пенсионирали по едни и същи правила,три "хитри " години от последните десет и т.н....Редно е тогава на всички да се дават 35% отизчислената пенсия.Хем и държавата ще се нагуши с още няколко стотин милиона и ще има повече за президент,вице,ББ и съдиите, дето са за тавана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
че парите потъват в чиновническите джобове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Нещата никога няма да потръгнат когато масата има усещането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Статията сама си противоречи: Първо казва, че високоплатените са на "светло по правило", а след това, че "не може да се иска от ... хора с високи заплати да се осигуряват на реалните доходи".Освен това, не разбирам за какво е този плач - за (евентуално) ощетените пенсионери, които някога са платили повече, отколкото сега получават или за сегашните "по-млади и кадърни", които искат един ден да вземат високи пенсии? Ако е за първите, то предвид дереджето, в което се намира държавата, и за което те, като бивш елит на нацията, носят огромна отговорност, то намирам исканията им за неоснователни. Точка.Ако този плач е за вторите (по-младите и кадърните), то ако те действително са кадърни, тавана е в тяхна полза защото им позволява парите, които биха платили като осигуровки да ги вложат и управляват по-добре от държавата и един ден наистина да имат по-високи пенсии. Но ми се струва, че не са толкова кадърни, за колкото се мислят, щом искат държавата да им организира високи пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още