Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Още един традиционен "двигател" на икономиката забуксува

Ще последва ли туризмът спада в строителството, промишленото производство и износа?

   1| 2| 3| 4    
0
 
1
 
39
data до: dean.jordanov
преди 8 години
Няма профилна снимка
Честно казано най-интересното в сегашната криза е , че монетаризма който е водеща теория след 70 г. си намери ахилесовата пета . Ако стагфлацията е слабостта на на кенсианството , то натрупаните дългове са трапа пред монетарната теория . Иначе нищо ново под слънцето
0
 
2
 
38
dean.jordanov до: data
преди 8 години
В последните 2 години обаче тези теории не вършат работа. Икономиката, политологията и поднобно са като остраналите науки. Те трябва да се развиват да се градят нови идеи. Засега всичко е спряло на Кейнсиянството и Монетаризма и е заспало там. Системата "щом работи не го бутай" действа добре докато спре да работи. После се получава ефекта на "изненадани удавници"
0
 
0
 
37
data до: dean.jordanov
преди 8 години
Няма профилна снимка
За съжаление до момента света не е измислил друг начин за излизане от низходяща цикъл в икономиката . Теориите все пак не са много :
1.Кенсианството - печаташ пари и правителството ги харчи
2.Монетаризма - централната банка намалява лихвите и икономическите агенти ги харчат
3.Австрийската школа с така любимия фон Мизес - оставете и не правете нищо - икономиката ще се преструктурира сама : супер готина теорийка но приложима само при икономика с малки икономически агенти и конкуренция близка до съвършената
0
 
2
 
36
dean.jordanov до: data
преди 8 години
Аз не знам защо мислиш, че икономиката ще просперира с парите на кредит на гражданите. Ако това е така - това е новия балон който се надува, за да се след някоя друга година.
0
 
0
 
35
nobel до: data
преди 8 години
Няма профилна снимка
Вероятно си прав. И аз ги чакам да се появят тези пари, че да ми тръгне малко работата. Все ще има някакъв ефект, макар и временен. И въпреки, че тези пари с 1% лихва по принцип не са предназначени да се раздават като кредити на частни лица, ама нейсе. Де да можеше изходът от кризата да е толкова лесен. ЕЦБ печата пари, раздава ги като нисколихвени кредити и въобще не се притеснява ще и върнат ли хартийките или не.
0
 
0
 
34
преди 8 години
Няма профилна снимка
Хъм , не знам вие какво мислите , но в момента банките са се активизирали да отпускат кредити на физически лица при доста добри условия в сравнение преди година . Явно ефекта наливането на ликвидност от страна на ЕЦБ е започнало да работи . Информацията ми е от 2-3 банки
0
 
1
 
33
преди 8 години
Няма профилна снимка
Добавената стойност от сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" за 2010 г. е малко над 1.5% от брутната добавена стойност за страната по данни на НСИ, което е почти 10 пъти по-малко от посоченото в статията. Интересно е дали грешката е на анализатора или на автора на статията.
0
 
0
 
32
dean.jordanov до: mick
преди 8 години
да доста наизуст явно е било :D
0
 
2
 
31
mick до: dean.jordanov
преди 8 години
Няма профилна снимка
Процентите не се събират. Т.е. в 1 материал ако има 5% енергоносители, и в другите материали също 5-10%, то накрая пак процентите са не повече от 5-10%.

Ето видях че китайците са направили мост дълъг 42 километра в морето!! За 1.5 милиарда долара. В същото време ние правим 1 мост от 2 км. за над 400 милиона лева. И това само от българската страна.

За мен големият проблем не са енергоносителите колкото цената на имотите. Висока и в същото време са неизползвани и неподдържани. Тук всяка фирма отделя много повече пари отколкото за енергоносители.
0
 
0
 
30
dean.jordanov до: dean.jordanov
преди 8 години
Говоря малко наизуст в момента, но е подобна ситуацията.