Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Още един традиционен "двигател" на икономиката забуксува

Ще последва ли туризмът спада в строителството, промишленото производство и износа?

   1| 2| 3| 4    
0
 
5
 
29
dean.jordanov до: mick
преди 8 години
Темата е много дълбока, защото самите енергоносители вдигат стойността си с наслагване. Т.е. във всеки материал, които аз ползвам има част енергоносители+акцизи към тях. Отделно моите машини използват същите енергоносители. В условията на монополи у нас, цената на енергоносителите сигурно е към 40-50% незнам. Но е много. Т.е. получава се така, че всичко гореспоменато се качва прогресивно, а моята крайна цена неможе да се вдига, да не говорим, че трябва да спада, за да сме конкурентоспособни. Но както и да е това е, болка на всички малки и средни предприятия. Засега се справяме, но си личи че народа прогресивно обеднява.
0
 
0
 
28
mick до: dean.jordanov
преди 8 години
Няма профилна снимка
Каква част от цената ти е формирана от цените на енергоносителите?
0
 
1
 
27
dean.jordanov до: mick
преди 8 години
Китайците живеят и работят в съвсем различна конюктура. Дори при тази ниска цена, която осигуряват те са с много добри печалби. Преди бях помолил опитните инвеститори да пробват да намерят информация и да направят сравнителна таблица за движението на стойността на енергоносителите тук в Европа и там в Китай. Би било полезна информация за нас, защото ние се конкурираме на свободен пазар с тях. Днес е Инвестор има статия, която казва, че Китай купува петрол от Иран с Юани. Не знам на какви стойности, но при всички положения това е много голям + за Китай.
0
 
3
 
26
dean.jordanov до: edimi
преди 8 години
За кредити се много прав. Банките се възползваха от ниската култура на българина относно кредити и банкиране. Но затова сме си виновни ние което ядем баницата. Защото следваме едновременно "американската мечта" и "светлото евробъдеще". За жалост не е това начина.
0
 
4
 
25
edimi до: dean.jordanov
преди 8 години
Няма профилна снимка
Е, това с наложеното отвън е вярно! Но, и ние малко по гръцки живяхме /2001-2006/.Юруш на ЙеФтините пари, пък после - хапигъзец. А за материалите и чуждите монополи. За едното, Фтрещих се като прочетох в една статия, че ВТС се подобрило, една от причината е износа на материали и суровини/визираше се дърво основно/. Е, как можем да се радваме ,че изнасяме суровина, вместо готов продукт. Пък после Икеа, Юск и прочие.... А за монополите, е тука държавната хранилка си казва своето.....
0
 
5
 
24
mick до: dean.jordanov
преди 8 години
Няма профилна снимка
По принцип съм съгласен с теб.

"отколкото да произвеждам хиляди бройки и да прехвърлям от пусто в празно" - китайците не следват същата логика. Всъщност не само те. На пъпа на Лондон има огромни магазини за дрехи в които за 100 лева буквално може да се облечеш от главата до петите. При техния стандарт.
0
 
2
 
23
dean.jordanov до: dean.jordanov
преди 8 години
Това беше малко ироничен коментар де...
1
 
3
 
22
dean.jordanov до: Internet
преди 8 години
Не Костов. Май е време, както е било след робството, да си търсим чуждестранен управник. Да ставаме провинция на някоя развита държава и така.. В България НЯМА кой да ни управлява.
1
 
2
 
21
преди 8 години
Няма профилна снимка
Иде ли зимата на Борисов, по-страшна и от зимата на Жан Виденов - няма резерви, няма приходи, всичко изядено и май пак Костов да идва да ни оправя
0
 
7
 
20
dean.jordanov до: mick
преди 8 години
Няма да станеш бизнесмен. Поголовно фалиране на фирми води до намаляване на конкуренцията и после едно от двете:
1. Монопол.
2. Картел на няколко големи риби (често срещано у нас)
Повярвай ми повече от 50% от фирмите искат да са честни, всички искаме да продаваме евтино. Аз съм производител, обаче като тегля чертата на цената продукта и като видя, че накрая не остават пари за заплати и да си платя сметките... ами по добре наистина да спра да произвеждам, отколкото да произвеждам хиляди бройки и да прехвърлям от пусто в празно. Донякъде е грешно да се сравняват доходите на населението с цените на продуктите. Защото цените са ни наложени отвън - цена на материали (всичко внос), цена на газ и петрол (всичко внос), цена на ток (чуждестранни монополисти), акцизи (наложени от ЕС), регулации (наложени от ЕС). А заплатите ни не идват отвън.