IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един традиционен "двигател" на икономиката забуксува

Ще последва ли туризмът спада в строителството, промишленото производство и износа?

08:15 | 08.05.12 г. 39
<p>
	Пълните с чужденци плажове по Българското черноморие все още остават мираж. <em>Снимка: архив Reuters</em></p>

Пълните с чужденци плажове по Българското черноморие все още остават мираж. Снимка: архив Reuters

С наближаването на новия летен туристически сезон все по-актуален става въпросът дали и тази година страната ни може да разчита на сектор "Туризъм" като на традиционен двигател на растеж, който може да компенсира изоставането в други сфери, и да издърпа икономиката ни напред.

Вече четвърта поредна година вътрешното потребление и строителството продължават да се свиват, а данните за износа и промишленото производство показват, че вече не можем да разчитаме на тях да играят ролята на двигатели на икономиката.

По всичко личи, че отражението на европейската рецесия вече настъпва и в традиционно силния за България сектор на туризма. Различни статистики сочат, че европейските туристи или са силно намалели, попарени от кризата, или просто не се насочват към България, а към други конкурентни туристически дестинации.

Данните за посещенията на чужди туристи у нас през февруари потвърдиха спад с около 3% на годишна база, след като около година и половина отбелязваха постоянен ръст. По информация на Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, през изтеклия зимен сезон чуждите туристи в страната са намалели с около 50 хиляди до 450 хиляди за година.

Тези резултати не оправдаха очакванията на туристическия бизнес за увеличаване на броя на туристите тази зима и оптимистичните нагласи се насочиха към настъпващия летен сезон. За съжаление обаче първите прогнози за посещенията и приходите от туристи през лятото не дават сигнали за позитивни икономически резултати.

Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика спадът на чуждите туристи през февруари безспорно е негативен сигнал и едва ли може да обърне тенденцията в благоприятна за сектора посока в края на годината. Все пак според Николова тепърва предстои да бъде потвърдено или отхвърлено дали туризмът навлиза в низходящ тренд, след като излязат данните за следващите месеци.

Туризмът допринася за около 15% от брутната добавена стойност в икономиката, което го превръща в сектор с достатъчно голям потенциал, за да дърпа икономиката напред, коментира Николова. По нейно мнение растеж в туристическия сектор ще доведе до ръст в редица други сфери като търговия на дребно, транспорт и съобщения, култура и развлечения. Все пак обаче, за да се оползотвори потенциалът за ръст в туризма, се нуждаем на първо място от подобряване качеството на услугата на всички нива, категорична е тя.

За експертите е ясно, че тази година износът, който движеше възстановяването на икономиката ни след кризата, най-вероятно няма да бъде двигател на растежа, а в най-добрия случай ще отбележи слаб ръст. А въпросът дали вътрешното търсене би могло да заеме неговата роля на „двигател” на икономиката остава по-скоро с негативен отговор предвид продължаващия ръст на спестяванията в банките, загубата на нови работни места и ръста на безработицата.

На фона на прогнозите, че сектор „Туризъм“ поема надолу, изненадващо стоят афишираните в медиите очаквания на министерството на икономиката, енергетиката и туризма за ръст на туристите с поне 6-8%.

Въпросът, който стои на дневен ред в навечерието на летния сезон обаче, е дали туризмът ще отбележи някакъв ръст през 2012 г. и ако стане така, дали това няма да е крайно недостатъчен, за да компенсира спада в промишленото производство, постоянно свиващото се потребление и ограничаването на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 5 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Темата е много дълбока, защото самите енергоносители вдигат стойността си с наслагване. Т.е. във всеки материал, които аз ползвам има част енергоносители+акцизи към тях. Отделно моите машини използват същите енергоносители. В условията на монополи у нас, цената на енергоносителите сигурно е към 40-50% незнам. Но е много. Т.е. получава се така, че всичко гореспоменато се качва прогресивно, а моята крайна цена неможе да се вдига, да не говорим, че трябва да спада, за да сме конкурентоспособни. Но както и да е това е, болка на всички малки и средни предприятия. Засега се справяме, но си личи че народа прогресивно обеднява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 2
mick
преди 11 години
Каква част от цената ти е формирана от цените на енергоносителите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Китайците живеят и работят в съвсем различна конюктура. Дори при тази ниска цена, която осигуряват те са с много добри печалби. Преди бях помолил опитните инвеститори да пробват да намерят информация и да направят сравнителна таблица за движението на стойността на енергоносителите тук в Европа и там в Китай. Би било полезна информация за нас, защото ние се конкурираме на свободен пазар с тях. Днес е Инвестор има статия, която казва, че Китай купува петрол от Иран с Юани. Не знам на какви стойности, но при всички положения това е много голям + за Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
За кредити се много прав. Банките се възползваха от ниската култура на българина относно кредити и банкиране. Но затова сме си виновни ние което ядем баницата. Защото следваме едновременно "американската мечта" и "светлото евробъдеще". За жалост не е това начина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Е, това с наложеното отвън е вярно! Но, и ние малко по гръцки живяхме /2001-2006/.Юруш на ЙеФтините пари, пък после - хапигъзец. А за материалите и чуждите монополи. За едното, Фтрещих се като прочетох в една статия, че ВТС се подобрило, една от причината е износа на материали и суровини/визираше се дърво основно/. Е, как можем да се радваме ,че изнасяме суровина, вместо готов продукт. Пък после Икеа, Юск и прочие.... А за монополите, е тука държавната хранилка си казва своето.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
mick
преди 11 години
По принцип съм съгласен с теб."отколкото да произвеждам хиляди бройки и да прехвърлям от пусто в празно" - китайците не следват същата логика. Всъщност не само те. На пъпа на Лондон има огромни магазини за дрехи в които за 100 лева буквално може да се облечеш от главата до петите. При техния стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Това беше малко ироничен коментар де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
Не Костов. Май е време, както е било след робството, да си търсим чуждестранен управник. Да ставаме провинция на някоя развита държава и така.. В България НЯМА кой да ни управлява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
Иде ли зимата на Борисов, по-страшна и от зимата на Жан Виденов - няма резерви, няма приходи, всичко изядено и май пак Костов да идва да ни оправя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Няма да станеш бизнесмен. Поголовно фалиране на фирми води до намаляване на конкуренцията и после едно от двете:1. Монопол.2. Картел на няколко големи риби (често срещано у нас) Повярвай ми повече от 50% от фирмите искат да са честни, всички искаме да продаваме евтино. Аз съм производител, обаче като тегля чертата на цената продукта и като видя, че накрая не остават пари за заплати и да си платя сметките... ами по добре наистина да спра да произвеждам, отколкото да произвеждам хиляди бройки и да прехвърлям от пусто в празно. Донякъде е грешно да се сравняват доходите на населението с цените на продуктите. Защото цените са ни наложени отвън - цена на материали (всичко внос), цена на газ и петрол (всичко внос), цена на ток (чуждестранни монополисти), акцизи (наложени от ЕС), регулации (наложени от ЕС). А заплатите ни не идват отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още