Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Още един традиционен "двигател" на икономиката забуксува

Ще последва ли туризмът спада в строителството, промишленото производство и износа?

   1| 2| 3| 4    
3
 
4
 
19
преди 8 години
Няма профилна снимка
Искате ли двигател - вдигнете данък имоти/ в продължение на няколко години до 0.5-1% от пазарната цена/. Така и така е нисък и заради това, стотици жилища стоят неизползвани и неподдържани - собствениците не осъзнават върху каква златна мина стоят. Имат собственост за стотици хиляди. а пък едвам връзват двата края.

Повишаването на данъкът би накарало много хора да продадат и така да се видят с пари, и после да си купят жилища според техните реални възможности. А тези които ги купят веднага ще направят ремонти - т.е. ще има работа за строителните фирми. Отделно общините ще имат някой друг лев повече за поддръжка на инфраструктурата.
0
 
5
 
18
bgMan до: data
преди 8 години
Няма профилна снимка
Максималния осигурителен доход отпадна защото е използван от много хора за да източват държавни и частни предприятия като си осигуряват собствено светло богато бъдеще. Всички които създадоха и фалираха банките едно време се осигуряваха на безумни прагове - когато баща ми получаваше 83 лв. инвалидна пенсия, такива хора като брокерите Христо Александров, Христо Данов, Доцент Тодор ЯНКОВ и всички подобни гадни ДС кадри се осигуряваха на праг, който задължаваше тогава държават да им изплаща 20 000 лева пенсия. Добре че премахнаха този инструмент за източване на държавата ни.
0
 
1
 
17
SEBULBA до: Боян
преди 8 години
Бояне, в дийствителност в България плосък данък не е имало от близо 140 години, независимо как го наричат нашите политици. Сети се защо?
0
 
1
 
16
SEBULBA до: Боян
преди 8 години
Бояне, в дийствителност в България плосък данък не е имало от близо 140 години, независимо как го наричат нашите политици. Сети се защо?
1
 
2
 
15
преди 8 години
Няма профилна снимка
До Евгения Европейска:
Казваш "постоянно свиващото се потребление", дай моля те някакви цифри и източници, защото всички известни на мен служби /в БГ и ЕС/ обявяват огромен ръст в потреблението ни, №1 от 27 ако трябва да съм точен !!!
0
 
2
 
14
преди 8 години
Няма профилна снимка
Хахахахаха, какви туристи през февруари бе хора. Европа беше непроходима 15 дена през месеца, те да се телепортират ли трябва?
2
 
1
 
13
data до: hellwitch
преди 8 години
Няма профилна снимка
Със сигурност трябва да отпадне максималния осигурителен доход . Ако не се премехне да се въведе минимален такъв .
0
 
6
 
12
преди 8 години
Няма профилна снимка
Аз лично смятам, че единствения смислен вариант за прогресивен подоходен данък е да е с високи прагове. Например за доходи над 5 хил. +2-5% за доходи над 20 000 месечно вече към 20%, за доход над 500 000 хил 25% .
Иначе да правим прогресия на мизерните ни заплати е безумие. Все едно някой с 1200лв е много прокопсал в сравнение с някой с 800лв. И на единия и другия едва им стигат парите.
1
 
9
 
11
преди 8 години
Няма профилна снимка
Да бе и като направят един прогресивен данък какво ще стане - всички високи заплати ще отидат в сивата икономика като плащания под масата.
Повярвай ми подоходните данъци са си на 100% ок в момента. Те са незначителни също така.

Това, което става в БГ е, че 42-43% работещи издържат всички. Няма как при такава демография да има прогрес.
от 28 млрд. лв разходи на държавата почти 12 млрд. отиват за пенсии. Още 5.5 млрд. потъват в държавни фирми като БДЖ и подобни. 2 млрд. за администрация, по 1 за пиявици като МВР и МО дето си драпат знаете какво.

Е от къде да дойде?

Единствения вариант е да се приложи силна държавна политика насочена към подобряване на демографията, чрез реформи в образованието и здравеопазването. Трябва да се намали, а не увеличат разходите за пенсии(5 млрд. дефицит за 2011 покрит с данъци като ДДС и акцизи).
Трябва да направи имиграционна политика - всякакви образовани хора трябва лесно да получават работни визи и граждански права.
1
 
5
 
10
mick до: nobel
преди 8 години
Няма профилна снимка
Намаляването на цените толкова рязко обикновено не става доброволно. Всичко си идва на местата когато има фалити.. фалиращите/принудените/ започват да продават на ниски цени и така показват, че има или няма търсене. Но в България явно никой не фалира и кризата има още дълго да ни изпива силите. Щото рано или късно всичко ще си дойде да мястото. Проблемът е, че колкото по-късно толкова по-зле ще е за икономиката ни.

А дали да стана бизнесмен.. кой знае и това може да стане. Но тогава няма да пиша във форума :))) каква загуба само а :))))