IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един традиционен "двигател" на икономиката забуксува

Ще последва ли туризмът спада в строителството, промишленото производство и износа?

08:15 | 08.05.12 г. 39
<p>
	Пълните с чужденци плажове по Българското черноморие все още остават мираж. <em>Снимка: архив Reuters</em></p>

Пълните с чужденци плажове по Българското черноморие все още остават мираж. Снимка: архив Reuters

С наближаването на новия летен туристически сезон все по-актуален става въпросът дали и тази година страната ни може да разчита на сектор "Туризъм" като на традиционен двигател на растеж, който може да компенсира изоставането в други сфери, и да издърпа икономиката ни напред.

Вече четвърта поредна година вътрешното потребление и строителството продължават да се свиват, а данните за износа и промишленото производство показват, че вече не можем да разчитаме на тях да играят ролята на двигатели на икономиката.

По всичко личи, че отражението на европейската рецесия вече настъпва и в традиционно силния за България сектор на туризма. Различни статистики сочат, че европейските туристи или са силно намалели, попарени от кризата, или просто не се насочват към България, а към други конкурентни туристически дестинации.

Данните за посещенията на чужди туристи у нас през февруари потвърдиха спад с около 3% на годишна база, след като около година и половина отбелязваха постоянен ръст. По информация на Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, през изтеклия зимен сезон чуждите туристи в страната са намалели с около 50 хиляди до 450 хиляди за година.

Тези резултати не оправдаха очакванията на туристическия бизнес за увеличаване на броя на туристите тази зима и оптимистичните нагласи се насочиха към настъпващия летен сезон. За съжаление обаче първите прогнози за посещенията и приходите от туристи през лятото не дават сигнали за позитивни икономически резултати.

Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика спадът на чуждите туристи през февруари безспорно е негативен сигнал и едва ли може да обърне тенденцията в благоприятна за сектора посока в края на годината. Все пак според Николова тепърва предстои да бъде потвърдено или отхвърлено дали туризмът навлиза в низходящ тренд, след като излязат данните за следващите месеци.

Туризмът допринася за около 15% от брутната добавена стойност в икономиката, което го превръща в сектор с достатъчно голям потенциал, за да дърпа икономиката напред, коментира Николова. По нейно мнение растеж в туристическия сектор ще доведе до ръст в редица други сфери като търговия на дребно, транспорт и съобщения, култура и развлечения. Все пак обаче, за да се оползотвори потенциалът за ръст в туризма, се нуждаем на първо място от подобряване качеството на услугата на всички нива, категорична е тя.

За експертите е ясно, че тази година износът, който движеше възстановяването на икономиката ни след кризата, най-вероятно няма да бъде двигател на растежа, а в най-добрия случай ще отбележи слаб ръст. А въпросът дали вътрешното търсене би могло да заеме неговата роля на „двигател” на икономиката остава по-скоро с негативен отговор предвид продължаващия ръст на спестяванията в банките, загубата на нови работни места и ръста на безработицата.

На фона на прогнозите, че сектор „Туризъм“ поема надолу, изненадващо стоят афишираните в медиите очаквания на министерството на икономиката, енергетиката и туризма за ръст на туристите с поне 6-8%.

Въпросът, който стои на дневен ред в навечерието на летния сезон обаче, е дали туризмът ще отбележи някакъв ръст през 2012 г. и ако стане така, дали това няма да е крайно недостатъчен, за да компенсира спада в промишленото производство, постоянно свиващото се потребление и ограничаването на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 5
mick
преди 11 години
Искате ли двигател - вдигнете данък имоти/ в продължение на няколко години до 0.5-1% от пазарната цена/. Така и така е нисък и заради това, стотици жилища стоят неизползвани и неподдържани - собствениците не осъзнават върху каква златна мина стоят. Имат собственост за стотици хиляди. а пък едвам връзват двата края. Повишаването на данъкът би накарало много хора да продадат и така да се видят с пари, и после да си купят жилища според техните реални възможности. А тези които ги купят веднага ще направят ремонти - т.е. ще има работа за строителните фирми. Отделно общините ще имат някой друг лев повече за поддръжка на инфраструктурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Максималния осигурителен доход отпадна защото е използван от много хора за да източват държавни и частни предприятия като си осигуряват собствено светло богато бъдеще. Всички които създадоха и фалираха банките едно време се осигуряваха на безумни прагове - когато баща ми получаваше 83 лв. инвалидна пенсия, такива хора като брокерите Христо Александров, Христо Данов, Доцент Тодор ЯНКОВ и всички подобни гадни ДС кадри се осигуряваха на праг, който задължаваше тогава държават да им изплаща 20 000 лева пенсия. Добре че премахнаха този инструмент за източване на държавата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Бояне, в дийствителност в България плосък данък не е имало от близо 140 години, независимо как го наричат нашите политици. Сети се защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Бояне, в дийствителност в България плосък данък не е имало от близо 140 години, независимо как го наричат нашите политици. Сети се защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
първи стъпки
преди 11 години
До Евгения Европейска:Казваш "постоянно свиващото се потребление", дай моля те някакви цифри и източници, защото всички известни на мен служби /в БГ и ЕС/ обявяват огромен ръст в потреблението ни, 1 от 27 ако трябва да съм точен !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Банката
преди 11 години
Хахахахаха, какви туристи през февруари бе хора. Европа беше непроходима 15 дена през месеца, те да се телепортират ли трябва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 11 години
Със сигурност трябва да отпадне максималния осигурителен доход . Ако не се премехне да се въведе минимален такъв .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Аз лично смятам, че единствения смислен вариант за прогресивен подоходен данък е да е с високи прагове. Например за доходи над 5 хил. +2-5% за доходи над 20 000 месечно вече към 20%, за доход над 500 000 хил 25% .Иначе да правим прогресия на мизерните ни заплати е безумие. Все едно някой с 1200лв е много прокопсал в сравнение с някой с 800лв. И на единия и другия едва им стигат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
hellwitch
преди 11 години
Да бе и като направят един прогресивен данък какво ще стане - всички високи заплати ще отидат в сивата икономика като плащания под масата.Повярвай ми подоходните данъци са си на 100% ок в момента. Те са незначителни също така.Това, което става в БГ е, че 42-43% работещи издържат всички. Няма как при такава демография да има прогрес.от 28 млрд. лв разходи на държавата почти 12 млрд. отиват за пенсии. Още 5.5 млрд. потъват в държавни фирми като БДЖ и подобни. 2 млрд. за администрация, по 1 за пиявици като МВР и МО дето си драпат знаете какво.Е от къде да дойде?Единствения вариант е да се приложи силна държавна политика насочена към подобряване на демографията, чрез реформи в образованието и здравеопазването. Трябва да се намали, а не увеличат разходите за пенсии(5 млрд. дефицит за 2011 покрит с данъци като ДДС и акцизи).Трябва да направи имиграционна политика - всякакви образовани хора трябва лесно да получават работни визи и граждански права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
mick
преди 11 години
Намаляването на цените толкова рязко обикновено не става доброволно. Всичко си идва на местата когато има фалити.. фалиращите/принудените/ започват да продават на ниски цени и така показват, че има или няма търсене. Но в България явно никой не фалира и кризата има още дълго да ни изпива силите. Щото рано или късно всичко ще си дойде да мястото. Проблемът е, че колкото по-късно толкова по-зле ще е за икономиката ни.А дали да стана бизнесмен.. кой знае и това може да стане. Но тогава няма да пиша във форума :))) каква загуба само а :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още