IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко „страшно“ може да бъде правенето на бизнес в България

Ниските данъци и добрата комуникационна структура са сред големите предимства на страната ни, според основателите на Eleven

08:00 | 09.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателите на Eleven Дилян Димитров (вляво), Ивайло Симов (в средата) и Даниел Томов (вдясно).<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Основателите на Eleven Дилян Димитров (вляво), Ивайло Симов (в средата) и Даниел Томов (вдясно). Снимка: Личен архив

Наскоро Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) избра Eleven и LAUNCHub да управляват финансовия инструмент за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране на иновативни предприемачи, финансиран с 21 млн. евро по линия на JEREMIE.

Работата по създаването на Eleven започва в края на 2011 г. Така основателите му - Дилян Димитров, Ивайло Симов и Даниел Томов, създават фонда за инвестиции в стартиращи иновативни компании по модела на Ycombinator, първият акселератор в САЩ.

С Дилян Димитров и Ивайло Симов разговаряме за същността, ролята и потенциала на акселерацията и сийд финансирането и за развитието на предприемаческата култура в България.

Дилян Димитров е завършил Стопанско управление в Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1998 г. Работил е във фонд за рискови инвестиции, в глобална финансова институция и частна българска компания, а през последните 6 години и половина се занимава с дялови инвестиции в един от най-активните инвестиционни фондове в Югоизточна Европа.

Ивайло Симов е магистър по Стратегическо управление от Стопански фактултет на Софийски университет „Св. Клиемент Охридски”. Опита му в инвестиционната индустрия започва през 1998 в един от първите фондове за рисково инвестиране в България. От 2003 г. работи в сферата на дяловите инвестиции.

- Вие сте част от екипа на start-up акселераторa Eleven, който ще управлява част от средствата по инициативата JEREMIE. Разкажете повече за бъдещата дейност на Eleven и историята на създаването.

Дилян Димитров (Д. Д.): Eleven е фонд мениджъра на инструмента за акселерация и сийд финансиране, който е най-малкият по програмата JEREMIE. Ние сме четирима партньори. Освен Ивайло и аз, другите двама са Даниел Томов и Джон Брадфорд. Джон е от Великобритания и има изключително богат опит в създаването и стартирането на акселератори. Ние тримата с Даниел Томов имаме опит в инвестиционната индустрия в България и региона, както и предприемачески опит.

Ивайло Симов (И.С.): Повече от 10 години се познаваме с Дилян, още от университета. Завършили сме „Стопанско управление“ в Софийския университет, а после за кратко работихме заедно в Кеърсбек, първия фонд за рисков капитал в България, който действаше от 1994 г. Аз и Даниел Томов пък сме работили заедно в Global Finance.

Д. Д.: Проектът за акселерация и сийд ни се стори по-вълнуващ от това, с което досега сме се занимавали – с рисков капитал и дялови инвестиции. За такъв тип инвестиции – най-ранния етап за една компания, има най-голям вакуум на пазара в региона и най-вече в България. Сблъсквали сме се с компании, които са били в такава фаза – стартиращи или такива, които търсят рисково финансиране в рамките на 500 хил. евро или лева. Никога не е имало работещ инструмент на пазара за такова финансиране. Видели сме много добри идеи, които не се реализираха заради липсата на финансиране. Изключително важно e да има такъв инструмент и за нас ще е предизвикателство да го управляваме.

- Start-up, акселерация, сийд – това са чуждици, които на обикновения българин не са му много ясни. Нека да дадем едно по-разбираемо обяснение на тези инструменти за финансиране на стартиращ бизнес.

И. С.: Идеята за акселератори е сравнително нова. Първият такъв инструмент е стартирал в САЩ 2004-2005 г. Акселераторът съчетава най-добрите страни на инкубатора с рисково финансиране. През последните години стана възможно със сравнително по-малко средства да се изграждат компании, особено в уеб пространството или в сферата на мобилните приложения, които да постигат големи успехи. Най-пресният пример е с Instagram, които наскоро се продадоха на Facebook. Наличието на open source софтуер, на инфраструктура на ниска цена, на бързи връзки дава възможност със сравнително по-малко средства да започне реализацията на големи идеи. От това се възползват акселераторите. Те инвестират в много на брой компании и не се страхуват, че някои от тях няма да успеят. Помага се на много предприемачи да пробват да осъществят идеите си. Нашата цел е за 3 години да инвестираме в 200 проекта.

- Каква е обаче цената на тази помощ?

И. С.: Според мен цената е приемлива – миноритарен дял от компанията. Инвестицията е 25 хил. евро за 3 месеца, плюс още 25 хил. евро за следващите 3 месеца за оцелелите след първите 3 месеца. На топ проектите след тези 6 месеца можем да предоставим допълнително още 150 хил. евро за 12 месеца. При нас първите 6 месеца (акселерацията) са за доказване на концепцията чрез прототип или работеща бета версия, а следващите 12 месеца (сийд) - за комерсиализация на продукта или услугата.

Важното за акселератора е, че освен пари той предоставя много повече възможности за менторство и партньорства, които да помогнат на компаниите да се развият.

Д. Д.: Има един много популярен начин за описване на развитието на една компания и  финансирането, което й се предоставя – с трите F: friends (приятели), family (семейство) и  founders (основатели), които понякога са наричани и fools (наивници). Това е най-ранният етап, в който една компания се финансира по някакъв начин, за да се реализира. Първите източници на финансиране са приятелите и семейството, а понякога са самите основатели. Цената за създаването на нова компания наистина е паднала драстично и ако до скоро не можеше да се мисли за проект с по-малко от 50-100 хил. лева финансиране, в момента човек може да стартира компания и с 1 000 лева, ако има някакъв друг доход, с който да задоволява нуждите си.

След приятелите и семейството вече започват различните фази на развитие на компанията. Трите F са инвеститорите, които я „отглеждат“ до някакъв работещ прототип, бета или демо версия, така че тя да се представи пред следващия кръг инвеститори, които са сийд финансирането. В зависимост от това в кой регион на света действа компанията, сийд финансирането варира. Ние говорим за 150-200 хил. евро, но то може да достигне и до или над 1 млн. долара.

След като се докаже дадена идея или продукт и получи сийд финансиране, следващите стъпки са рисковото финансиране, дяловото финансиране, капитал за растеж и в някакъв момент най-големите излизат на борсите като източник за финансиране на дейността.

Нашият инструмент предоставя началния капитал за стартиране и след това средства за доразвиване на идеята, т. нар. акселерация и за стартиране на първи комерсиални усилия.

Не само парите обаче са водещото. Ние разполагаме и с голям брой ментори, които имат капацитета и познанията да подпомогнат стартиращия бизнес. Ние предоставяме и контакти. Голяма част от стартиращите компании са успели заради късмета някой да познава правилния човек, който да натисне правилното копче в точния момент. С партньорството си със Springboard и Google и с контактите, които ние самите имаме, можем да предоставим голям кръг от хора, с които да срещнем нашите екипи и те да им дадат допълнителен тласък за развитие.

Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Значи, да не забравяме, просто, че всяка монета има две страни. И, едва тогава, да говорим за данъци, ръст, благосъстояние, спестявания...Изобщо, за икономика. Види се, правителство, министри, дупетати - всички се концентрират само върху едната страна, а после-защо българите сме били недоволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
общото м-у икономиката и финансите е като общото м-у Никола Гюзелев и Милко Калайджиев ;)--------------объркал си понятията ;) ------------------------------------Данък е ТОВА , което ти вземат , без значение от името му !!!-------10 % за Данъчната администрация34 % за Здравната администрация (тук може да коригираш, ако греша ;))-----------това ,че средствата за производство се амортизират стръмно кредитира МЕН а не теб - т.е. става не "двоен" а "троен" при един и същ диаметър ----------корпоративен,ефективен,дивиденти,проценти,амортизации.............това са термини за счетоводители - терминът за Магазина е това,което ти е в джоба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
qwerty_
преди 11 години
Може ли да датете линк и адрес за връзка. Иначе цялата реклама ми е напразно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Това дето си го дал касае доходите от труд , макар че и той не е верен . Мога да ти дам друга сметка : 10 % корпоративен + 5 % дивиденти = 14.5 % ефективен . Това при доста стръмна амортизация на активите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Jason_Thorn
преди 11 години
Да не забравяме и 20% ДДС все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
ale1
преди 11 години
"ниските" данъци станаха "ниски" след много повтаряне на една и съща неистина - т.е. в БГ данъците са ниски!!---------А истината е , че данъците в БГ хич , ама хич не са ниски - спр: 10 % плосък данък + 34 % ДОО + ЗО = 44 % Данъци !!!и който опонира в посока "плоският данък" - ще е прав , но само за заплати над 2000 лв - тогава спира ДОО+ЗО и се плаща само 10 % плосък данък !но колко от БГ-йците са с заплати над 2000 лв ???----------без да съм комунист , дори обратното ;) бих казал , че ако с ТОВА , което остава (1120 лв ) могат да се купят малко стоки , какво остава за тези , които карат месеца с половината ???мнението ми е продиктувано от един единствен мотив - незадоволените хора са злобни,агресивни .а се срещаме ежедневно с тях.......---------от друга страна - никой не реагира,всеки се навежда.......трае..........и се питам-дали аз не греша , дали действ данъците в БГ са като в "удобна юрисдикция" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Ще видим, колко е истинска тази информация. 'щото, напоследък, колко кьорфишеци бяха пуснати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Това е интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още