IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гр. Вазов: Университетите с добро качество не свалят критериите за прием

Не получаваме поръчки от компаниите за необходимия им брой кадри, но съобразяваме учебните си планове и програми с тях, заявява ректорът на ВУЗФ

08:00 | 18.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Личен архив

Доц. д-р Григорий Вазов е президент, ректор и председател на Настоятелството на Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) – първото специализирано висше училище в България в областта на финансите, застраховането, социалното осигуряване, мениджмънта и маркетинга.

В периода 1991 -1994 г. последователно е съветник на министъра, началник на управление и заместник.- министър в Министерството на промишлеността, търговията и услугите. Бил е член на СД на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка.

Доц. д-р Григорий Вазов започва академичната си кариера през 1976 г. като асистент в катедра "Финанси и кредит" на СА "Д. Ценов" - Свищов. В продължение на 8 години е изпълнявал длъжността декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС. Има редица публикации - над 100 научни труда, в т.ч. самостоятелна монография, три учебника, поредица от студии, статии, научни доклади, рецензии, разработки с научно-приложен характер.

- Г-н Вазов, твърди се, че тъй като в България няма големи компании, определянето колко и какви специалности да има в университетите, трябва да се прави не по поръчка от бизнеса, а по статистически методи. Доколко това е така? Как да определим какви специалности да се предлагат на студентите?

Според мен всяко държавно регулиране в този аспект е погрешно. Университетите трябва да бъдат поставени в реални пазарни условия и пазарът ще определи вида на специалностите и броя на студентите.

- Каква е ситуацията при ВУЗФ, който е специализиран във финансите, доколко получавате поръчки от банките и застрахователите, за да подготвите определен тип кадри, например за оценка на кредитния риск по Базел?

Банките и застрахователните компании не правят поръчки. Те предпочитат да излезнат на пазара и да си купят най-добрия. Това, което правим ние обаче, е да консултираме нашите учебни планове и програми с тях. В 3 и 4 курс нашите студенти карат стажове в тези корпоративни структури и много често тези стажове се превръщат в трудови договори.

- Как устоява висшето образование на демографския натиск? Намаляват кандидат-студентите, а това не е ли повод университетите да свалят критериите при приема?

Единствено с качество. Университетите с добро качество не свалят критериите за прием.

- Също така намаляването на студентите води до намаляване на субсидиите за образованието, което може би намалява броя асистенти, доценти, преподаватели или най-малкото няма нужда от нови, което спира притока на "свежа кръв" в системата и тя се капсулира? Как се справя в тази ситуация сравнително малък университет като вашия?

Ние нямаме държавна субсидия. И тук отново ще кажа качеството. На практика и за това нямаме проблем с броя на кандидат-студентите.

- Нужно ли е да има държавна субсидия и за частните университети, училища, детски градини и ясли?

Да. Според българската конституция всички форми на собстеност са развнопоставени.

- Защо един кандидат-студент да избере ВУЗФ, а не например УНСС, Академията в Свищов или Икономическия университет във Варна?

На този въпрос не искам да отговоря, защото на практика това е противопоставяне. Всеки един от тези университети има своя престиж в обществото.

- Какво е мястото на съвместните програми с чужди университети, като например вашата с университета в Шефийлд?

Съвместните ни програми с университета в Шефийлд дават възможност на всички желаещи студенти да получат познания и подготовка от най-високо качество, диплома от световна класа, обучение от британски преподаватели и достъп до академичните ресурси на Шефийлдския университет.

Българските студенти вече ще вземат британски дипломи, без да пътуват до Англия, при което ще плащат два пъти по-ниски такси от връстниците си в Обединеното кралство. Успешно завършилите студенти ще получат британска диплома, издадена директно от University of Sheffield, който е сред 100-те най-добри университети в света в престижната класация QS World University Rankings за 2011/12 г., както и българска диплома на Висшето училище по застраховане и финанси.

Съвместните програми, които предлагаме, са седем, като четири от тях са за придобиване на бакалавърска степен в направленията Бизнес счетоводство и финанси, Бизнес и финансов мениджмънт, Бизнес маркетинг и Бизнес информатика, а три - за придобиване на магистърска степен по специалностите Маркетинг, реклама и връзки с обществеността, Банково дело и финанси и Бизнес мениджмънт и технологии.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
kostas
преди 9 години
Този човечец, тая пловдивска майна, бе най-слабия да не кажа некадърен преподавател в Свищовския стопански институт. Един от приятелите на небезизвестния Величко Адамов. Министерстването го изстреля във висините и оттам натрупа връзки, пари и имоти. Цялото ни управление е пълно с такива хитреци,криещи некадърността си със поза и високопарни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Явно имаш самочувствието на авторитет, но не намираш за необходимо да обясниш какво покритие има това твое самочувствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
visioner
преди 11 години
От кога качеството на образование се повишава с платени публикации?!Странно за какво качество говорим, особено след като точно тези професии - в областта на финансите и застраховането, а особено осигуряването девалвираха толкова много в последните 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
poi
преди 11 години
Милият ми г-н Вазов,толкова сте далече от европейската действителност, че чак на човек да му домилее за Вас, чак да Ви съжали и пари да Ви даде, та да изкарате една специализация нейде извън България.Човече, гледайки си САМО в портфейла когато говориш за образование, ръсиш глупости. Образованието драги ми г-н Вазов, е сбор от няколко елемента: стратегическа перспектива в държавната политика, стратегическо икономическо планиране (обвързаност) на образователната система с реалната икономика и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ "реални пазарни условия и пазарът ще определи вида на специалностите и броя на студентите". Моля за извинения доц.д-р (по социалистичеко време) Вазов но Вашите позиции са позиции на първокурсник от Икономическия техникум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Бояне , нямах предвид това интервю в Инвестор а ТОВА:-----------http://fakti.bg/mnenia/38782-vazov-garcite-trabva-da-si-poluchat-uroka---------освен многото пълнеж казва и същността в едно изречение - друг е въпроса колко са го прочели,колко -разбрали.......----------------------RE : dean.jordanov--------------Мнението ти е основателно но и оборимо !има държави с такива приоритети , при това проспериращи , лошото е ,че ние не сме сред тях.........всъщност ние не сме никъде-където другите биха искали да бъдат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Може да не свалят качеството но навсякъде в образованието нелегалните тарифи за успешно положени изпити се вдигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Застраховане, финанси и икономика... Една държава даваща приоритет на такива отрасли, а не на производствените - няма мъдрост в това. Специалностите свързани със машиностроене, металообработане и подобни са убити отдавна. Фирмите които работят в сектора разчитат на кадри от времето на комунизма... След още някоя друга година в БГ няма да остане сериозно производство дори и в малкия и среден бизнес. Всички са решили да стават банкери,застрахователи,финансисти,склададжии. Апокалипсис не сега, ами малко по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Нямам и намерение да чета статията, относно това дали е мъдър, предполагам че е такъв, щом е ректор на някой ВУЗ пък и като гледам на кой е по-точно, явно е мъдър човека да си ректор в наши дни е наистина добра позиция, взимаш всякакви *** от където можеш, плаща ти както държавата, така и хората резултатите от работата ти изобщо никой не ги следи и не ти пука дали на нещо учиш студентите, пари имаш много нямаш проблеми да си наемаш персонал и да си прибираш доста парички в джобчето, ми прилича ми на работа мечта? явно е мъдър човека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
нямам идея за качеството на ВУЗФ , но като чета интервютата на г-н Вазов - опр. е мъдър човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още