IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати приеха промени в мораториума върху проучването и добива на шистов газ

Природозащитници се опасяват, че с промените се дава възможност за осъществяването на всякакви сондажи в България, включително и за шистов газ

21:34 | 17.05.12 г.
Депутати приеха промени в мораториума върху проучването и добива на шистов газ

Временната парламентарна комисия, която преразглежда текстовете на приетия в началото на годината мораториум върху проучването и добива на шистов газ, прие предложението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за редакция на спорната точка първа от забраната.

Депутатите гласуваха напълно нова формулировка на спорната точка. Беше прието също така да отпадне ограничението за степента на налягане, използвано при нагнетяването на течните субстанции при сондажите за нефт и газ, след като по-рано учени предупредиха, че формулировката блокира добива на конвенционален газ.

Все още не е ясно кога приетото изменение в мораториума ще бъде гласувано в пленарна зала.

Мариана Христова от гражданската инициатива срещу технологията за добив на шистов газ каза за Investor.bg, че с приетата редакция на практика се дава възможност за осъществяването на всякакви сондажи в България, включително и за шистов газ.

Тя посочи, че не е било дискутирано предложението на природозащитниците в мораториума да бъдат дадени определения на конвенционалните и неконвенционалните източници на природен газ и нефт.

Включването на тези определения в текстовете на забраната би изяснило при какви случаи не се разрешава прилагането на технологията фракинг, поясни Мариана Христова.

С приемането на точните дефиниции няма да се позволи и тълкуване на мораториума върху добива на шистов газ, което означава, че няма да има блокаж на конвенционалните сондажи.

Според Мариана Христова приетата редакция на мораториума върху проучването и добива на шистов газ “отваря широко вратата” за фирмите “Парк Плейс”, която сондира в каварненското с. Вранино, “Дайрект Петролеум”, която има сондажи край с. Девенци, и “Русгеоком”, които правят проучвания в с. Рогозина в Добруджа.

Тя допълни, че сондажът край Рогозина е разположен върху земеделска земя, чието предназначение не е променяно. Теренът освен това е част от екомрежата Натура 2000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още