IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шампионската лига – футболен и бизнес спектакъл без граници

С маркетинга на финала УЕФА ще получи рекордни приходи, но все пак пред бизнеса има и рискове

17:33 | 19.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Платини (вляво) и кметът на Мюнхен Кристиян Уде позират с трофея.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Мишел Платини (вляво) и кметът на Мюнхен Кристиян Уде позират с трофея. Снимка: Ройтерс

И кралицата да беше дошла, въодушевлението не би било по-голямо. Финалът на Шампионската лига между Байерн Мюнхен и Челси в събота поставя Мюнхен в състояние на извънредно положение, пише в свой репортаж германският бизнес ежедневник Handelsblatt.

Градът очаква 180 000 гости. Дори и билетите за гледане на мача на окрито на големи екрани на Олимпийския стадион са разпродадени отдавна – такива има вече само на черния пазар. За мястото на самия спектакъл Алианц Арена, въобще не може да става дума.

Европейската футболна асоциация УЕФА докосва нови измерения при маркетирането на своя топ продукт. Шампионската лига е не само голямо събитие за феновете, но значи все повече и за хора, които не се интересуват от футбол.

"УЕФА успя да направи от спорта истински фестивал", казва Волфганг Менинг, професор по икономика в Университета в Хамбург. "Мнозина гледат мача, просто за да се насладят на доброто си настроение. По този начин футболът стига до все по-големи части от населението".

Шампионската лига мобилизира масите, а от това печелят организаторите. Тя е златна мина, която се увеличава година след година: близо 80% от общите приходи на УЕФА, на обща стойност 1,45 млрд. евро, през последната финансова година са от това състезание.

"В едно бурно за европейската и световната икономика време, УЕФА успява да направлява кораба си безопасно през бурята", пише президентът Мишел Платини в предговора към финансовия отчет.

Най-големият бенефициент са клубовете, участващи в европейските състезания. По-голямата част от приходите на УЕФА се връщат при тях - миналата година повече от един милиард евро. Бумът вероятно ще продължи, казва Франк Дауман, ръководител на спортния факултет в Университета по икономика в Йена.

"Все още има голям потенциал за комерсиализация, особено след като много пазари все още не са добре разработени, а покупателната способност там се покачва. Това означава, че приходите се очаква да се увеличат още повече, поне за известно време".

Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
1:1 и 5:4 след дузпи за Челси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
как свърши мача?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още