IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alfa Romeo и Mazda ще произвеждат съвместно спортен автомобил

Основата ще е моделът Mazda MX-5, а производството трябва да започне през 2015 г.

15:26 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Базовият модел Mazda MX-5 на автомобилното изложение във Франкфурт. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Базовият модел Mazda MX-5 на автомобилното изложение във Франкфурт. Снимка: Архив Ройтерс

Италианската компания Alfa Romeo и японската Mazda Motor Corp. ще произвеждат съвместно спортен автомобил от типа „спайдър“, предвижда подписаният меморандум за намерения между FIAT Group Automobiles SPA, в която влиза Alfa Romeo, и японския автопроизводител, съобщиха от пресслужбата на FIAT, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Споразумението предвижда разработването на два модела леки автомобили на базата на модела Mazda MX-5, като се запазят особеностите на дизайна и двигателите на двете компании. Планира се производството да бъде в заводите на Mazda в Япония и да започне през 2015 г.

Главният изпълнителен директор на FIAT Group Automobiles SPA Серджо Маркионе заяви, че сътрудничеството с японските партньори демонстрира намерението да бъде превърната Alfa Romeo в международна марка и да бъде подпомогнато по-широкото ѝ присъствие на международните пазари.

Окончателният договор ще бъде подписан през втората половина на тази година, а двете компании изразиха интерес от по-нататъшно разширяване на сътрудничеството в Европа.

Новото споразумение с Mazda разширява още повече хоризонта на водещия италиански автопроизводител, който прогресивно увеличава дела си в американската компания Chrysler.

Стратегията на глобализация се води от Маркионе, който често е обвиняван в Италия в опит да изнесе производството на компанията извън страната. В заводите на Chrysler в САЩ например FIAT вече произвежда малолитражни автомобили с използване на екологични технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още