IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евалд Новотни: Спасяването на банките е отговорност на правителствата

Ролята на ЕЦБ е в областта на ликвидността, а не на капиталовата адекватност, заяви управителят на австрийската централна банка

16:12 | 29.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Евалд Новотни: Спасяването на банките е отговорност на правителствата

Няма никакви обсъждания в Европейската централна банка за подновяване на изкупуването на държавни облигации или за отпускането на допълнителни дългосрочни кредити на банките, заяви членът на управителния съвет на финансовата институция Евалд Новотни, цитиран от Ройтерс.

Новотни, който е и управител на австрийската централна банка, каза още, че целта е да бъде задържана Гърция в еврозоната, но това е решение, което гръцкият народ и правителството на страната трябва да вземат.

Балканската държава насрочи избори за 17 юни, след като предишните на 6-ти май доведоха до конфигурация в парламента на страната, при която сформирането на коалиционно правителство претърпя неуспех, а партиите, които се обявяват против сключеното споразумение за спасителна финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд, спечелиха значителен брой гласове.

Анализатори смятат, че ако партиите, които се противопоставят на споразумението с външните кредитори, спечелят мнозинство на 17 юни, това може да доведе до напускане на еврозоната от страна на Гърция, тъй като кредиторите ще прекратят отпускането на средствата, а това неминуемо би довело до фалит на страната.

Социологическите проучвания напоследък предполагат, че партиите, които подкрепят споразумението, може да спечелят новия вот, но дали това ще се случи остава крайно несигурно.

Запитан за проблемите в испанския банков сектор, Новотни посочи, че спасяването на кредитните институции е отговорност на националните правителства, а ролята на ЕЦБ „е в областта на ликвидността, а не на капиталовата адекватност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Много важна отговорност на правителствата е да остави проблемните банки да фалират, много сериозни проблеми ще се решат така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван Митев
преди 11 години
Банките са жертви на държавна финансова грешка и колкото банките по-добре работят, толкова по-голяма стопанска криза се развива.При запазване на непригодно за "Незлатни пари" държавно финансово управление, дори с неограничен професионализъм на банкерите е невъзможно полезно спасение от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още