IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФеърПлей Пропъртис очаква до 50% по-голям дивидент за 2012 г.

Прогнозата е на база продажбите на апартаменти, като при продажба на друг имот на загуба няма да се осъществи, обяви изпълнителният директор Маню Моравенов

17:23 | 30.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маню Моравенов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Маню Моравенов. Снимка: Личен архив

ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ очаква 3,7 млн. лв. печалба за разпределяне за 2012 г. от продажбата на апартаменти, заяви изпълнителният директор на дружеството Маню Моравенов на пресконференцията след годишното общо събрание на акционерите. 

Ако друг имот бъде продаден на загуба, прогнозата няма да се осъществи. Дружеството е обявило, че е готово да продаде някои от парцелите си в София, Пловдив и други места на загуба, като тази опция стои от няколко години, но до момента не е осъществена.

Предоставяме цялата информация, оповестена от Маню Моравенов* и в някои части от финансовия директор Мариана Дойнова под формата на интервю. Използвани са въпроси и на друга медия.

- Г-н Моравенов, разкажете за очакваното развитие на Феърплей Пропъртис АДСИЦ?

Както сме обявили, няма да развиваме нови проекти. Ще следваме инвестиционната си програма, а именно инвестиции основно в комплекс Санта Марина, гр. Созопол, където имаме нови 10 000 кв. м апартаменти, които в рамките на месец ще получат разрешение за ползване. Това са 5 нови вили с общо 116 апартамента.

Един от ключовите фактори за успеха на Санта Марина са многото средства, инвестирани в озеленяване и инфраструктура. Имаме над 200 растителни вида, включително много билки. Като ботаническа градина е, особено по това време на годината.

В момента обмисляме дали да направим втора рецепция (вход) откъм Созопол. Може тази инвестиция да започне и догодина. Към тази рецепция ще има басейн, магазин, ресторант и търговска част. Това ще е пети басейн в рамките на комплекса.

От тази година достъпът до него е само със специални магнитни карти. Именно сигурността е ключов момент, в който инвестираме.

В най-натоварения сезон пребиваващите в комплекса може да достигнат 3 000 човека. На този етап малка част от собствениците живеят целогодишно, това са няколко семейства. Масовото използване на апартаментите започва през април, като през май вече средно по 200 души живеят в комплекса. С новите 116 апартаменти той ще разполага с общо около 1 400 апартамента. Повечето са продадени, някои с предварителни договори. Около 170 остават непродадени и това е инвентара, който ще предлагаме.

- Колко е това като инвентар спрямо предишните години?

В предходни години сме продавали по 150-160 апартамента. Тази година цялото предлагане е 170 апартамента и очакваме продажби на 130 апартамента (на база предварителни договори, при които плащането е поне 40%). Окончателното плащане трябва да бъде направено в срок не по-късно от една година.

За първите 5 месеца на 2012 г. сме продали 30 апартамента, което е спад с 30% спрямо 43 за същия период на 2011 г.

- Дали спадът се дължи на по-малкия инвентар?

Не сме на 100% сигурни дали е заради по-малкия инвентар или заради студовете. Отчитаме, че зимата беше дълга и нямаше огледи през това време.

Имаше и избори в Русия, откъдето са ни основните купувачи. Има процес на намаляване на бюджета на кандидат купувачите, тъй като кризата се усеща и в Русия. 

Не бих се ангажирал, че спадът е тенденция или е моментно състояние. Традиционно най-силно вървят продажбите през юни, юли, август и септември. Затова към деветмесечието ще е ясно дали този спад е реален. 

Този спад обаче не ни притеснява поради няколко причини. От една страна продажбите в Марина Хил, гр. Черноморец вървят добре и имаме 10 продажби от началото на годината, спрямо 11 за цялата 2011 г.

В Банско определено нещата не вървят добре. Не за първи път има влошаване, но сега е по-лошо и от миналата година.

Нямаме притеснения за приходите от продажби, защото има разминаване във времето от сключване на договора за продажба до прехвърлянето на имота с нотариален акт и отчитане на продажбата. В предходни години, особено в началото на кризата през 2009 г., предприехме продажби с разсрочено плащане до 3 години и ще имаме приходи от тези договори и през 2012 г.

При очаквания за с 10-15, до 20, по-малко нови продажби на апартаменти, приходите от продажби ще растат, ще расте и печалбата, от която минимум 90% се разпределя като дивидент.

Приключващите договори ще доведат и до намаляване на кредитите, което намалява разходите за лихви и води до увеличаване на печалбата.

За 2010, 2011 и 2012 г. сме погасили и ще погасим общо нетно 27 млн. лв. кредити, от които 7 млн. лв. през 2012 г. и по 10 млн. лв. в предишните две годин. В началото на кризата (края на 2008 г.) бяхме с 25 млн. евро кредити (включително облигационния заем). В края на 2012 г. очакваме те да са 9,5 млн. евро, или около 18 млн. лв.

Вследствие на това очакванията за печалбата за разпределяне (дивиденти) през 2012 г., ако нищо друго не се случи, са да се увеличи с 1,5 млн. лв. до 3,7 млн. лв., или с около 50%.

Имаме готовност да продаваме на загуба някои имоти, от 3 години сме го обявили, като ако това се случи, парите ще отидат за намаляване на кредити и стартиране на нова инвестиционна програма.

Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan_penev
преди 4 години
Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява.Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
simona_miteva
преди 4 години
Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе всъстава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото надосегашния изпълнителния директор Иван Такев.Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защочовек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именнозаради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-нМоравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се водиразследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазарии използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор наинвестиционния посредник Фоукъл Пойнт Инвестмънтс АД и &quot;Феърплей пропъртис&quot;АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва нанепрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайнижалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,така известния капацитет да бъде отстранен от длъжност.Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които сетърси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването насредства в особено големи размери и документални престъпления.По времето когато Моравенов управлява &quot;Феърплей пропъртис&quot;, компанията купиватърговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, вСозопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми отприходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, коетоуправлява.Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции илинай-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 4 години
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още