IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отговаря на критериите за присъединяване към еврото без правните

Страната ни се вмества в изискванията за ценова стабилност, бюджетен дефицит, държавен дълг и дългосрочни лихви, сочи Докладът за конвергенцията на ЕЦБ

18:49 | 30.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
България отговаря на критериите за присъединяване към еврото без правните

България отговаря на всички критерии за конвергенция към Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) с изключение на правните, сочи публикуваният днес Доклад за конвергенцията 2012, изготвен от Европейската централна банка и публикуван на официалния ѝ уебсайт.

В доклада се извършва оценка на напредъка на 8 държави-членки на Европейския съюз при изпълнението на задълженията им във връзка с постигането на икономически и паричен съюз - България, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Швеция.

В него се анализира дали в тези държави е била постигната висока степен на устойчива конвергенция (икономическа конвергенция) и се измерва съответствието със законово установените изисквания, които националните централни банки трябва да изпълнят, за да станат неделима част от Евросистемата (правна конвергенция).

Когато прави оценка на устойчивостта на конвергенцията, докладът взема предвид както новата рамка на Европейския съюз (ЕС) за засилено икономическо управление, така и силата на институционалната среда във всяка държава, включително в областта на статистиката.

По отношение на ценова стабилност през 12-месечния референтен период от април 2011 г. до март 2012 г. референтната стойност за критерия ценова стабилност е 3,1%. Тя се изчислява, като към непретеглената средна аритметична на хармонизираната потребителска инфлация за 12-те месеца в Швеция (1,3%), Ирландия (1,4%) и Словения (2,1%) - трите държави с най-ниска инфлация в еврозоната - се добавят 1,5 процентни пункта.

През референтния период три от разглежданите в доклада държави – България, Чехия и Швеция – отчитат среден 12-месечен темп на инфлация под референтната стойност. В останалите пет държави инфлацията значително надхвърля референтната стойност въпреки относително слабата икономическа среда в повечето от тях.

По отношение на състоянието на държавния бюджет, с изключение на Швеция към датата на настоящия доклад за всички разгледани в него държави членки е прието решение на Съвета на ЕС за наличие на прекомерен дефицит.

През 2011 г. обаче България, Швеция и в резултат на еднократни мерки Унгария, са отчели коефициент бюджетно салдо/БВП в съответствие с референтната стойност (в резултат на което днес ЕК препоръча процедурата за свръхдефицит на България да бъде спряна - бел. ред.) Останалите държави отчитат дефицит над 3% от БВП, макар той да е намалял в сравнение с предходни години.

През 2012 г. въз основа на известните в момента политики Европейската комисия прогнозира задържане на коефициента дефицит към брутен вътрешен продукт над референтната стойност от 3% само в Литва (3,2%).

С изключение на Унгария всички разглеждани държави са отбелязали през 2011 г. съотношение държавен дълг към БВП под референтната стойност от 60%. Според прогнозите на ЕК картината се очаква да остане без промени през 2012 г. 

Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Поне в ЕРМ 2 може да влезем сага. За Еврото след години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Сега е момента да оправят законите и да кандидатстваме за влизане, че по-нататък не е ясно дали ще отговаряме на изискванията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още