IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален софтуер ще следи за редовното изплащане на заплатите

Главната инспекция по труда ще го внедри до края на юни

15:32 | 02.06.12 г. 1
Специален софтуер ще следи за редовното изплащане на заплатите

До края на юни Главна инспекция по труда (ГИТ) ще внедри нов софтуер, който ще следи дали работодателите изплащат навреме заплатите на служителите си.

Това ще даде възможност да се наблюдава процесът и динамиката на изплащане на заплатите в проверените от инспекторите по труда предприятия. ГИТ ще може да следи какъв е размерът на дължимите трудови възнаграждения и за какъв период от време е забавянето.

От инспекцията са предложили на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов допълнение на наредбата за съдържанието и реда за изпращане на уведомленията за регистриране на трудови договори.

Идеята е в съдържанието на уведомлението, което се подава в НАП при регистрация на трудовите договори, работодателите да посочват продължителността на работния ден и да изпращат уведомление и в случаите, когато тя се променя.

Така компетентните органи ще могат да осъществяват по-ефективен контрол и върху осигуряването на междудневните и междуседмичните почивки на работещите.

През тази седмица са проверени 530 обекти, предимно в сферата на търговията, ресторантьорството и услугите, съобщават от инспекцията. Установени са 80 лица без сключени и регистрирани в НАП трудови договори, регистрирани са 345 нарушения, свързани с продължителността на законно установеното работно време. По заплащането на труда са констатирани 115 нарушения.

Инспекторите са съставили актове за установени административни нарушения и предстои издаване на наказателни постановления, като размерът на глобите е в размер от 1500 до 15 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Вътрещаря
преди 11 години
Да не ви напомням случая "Стандарт Инвестмънт" че там заплати с години не са давани и Инспекцията по труда нищо не е направила, както и НАП.А НАП пък как ще се оправят след като Инспекцията е само на документи, аххахНапълно Бананова Република.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още