IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купуваме нови пътнически влакове с евросредства

БДЖ „Пътнически превози“ ще стане бенефициент по оперативна програма „Транспорт“, обяви транспортният министър Ивайло Московски

14:04 | 05.06.12 г. 3
Купуваме нови пътнически влакове с евросредства

Нови пътнически влакове ще бъдат купени през 2014 г. с европейско финансиране, обяви министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщават от транспортното министерство.

Покупката става възможна, след като министър Московски предложи БДЖ „Пътнически превози“ да стане бенефициент по оперативна програма „Транспорт“. По думите му един от механизмите за модернизация на държавната железница е закупуването на нов подвижен състав, което може да стане чрез структурните фондове на ЕС.

„Нашата страна трябва да положи усилия да модернизира и извади от тежката криза своя железопътен транспорт“, каза министър Московски по време на Комитета за наблюдение на европейската програма.

Държавната компания започва подготвителни действия, за да може в началото на следващия програмен период 2014-2020 да проведе тръжната процедура за купуване на новите влакове. „Надявам се сроковете да бъдат съкратени и БДЖ да успее да направи търговете още следващата година“, каза министър Московски. 

„Заедно с инвестициите в железопътната инфраструктура, купуването на нови влакове ще даде съвсем нов европейски облик на българската железница“, каза още Московски.

Представителите на Европейската комисия подкрепиха българското предложение за включване на БДЖ „Пътнически превози“ като бенефициент на програмата.

„Ще дадем възможност на компанията да се възползва от европейското финансиране и да се превърне в модерна и работеща структура“, каза Йорон Ван Ол от дирекция „Регионална политика“ на ЕК.

От ведомството съобщават, че се работи усилено през последните месеци за проучване на възможностите за получаване на европейско финансиране за нов подвижен състав. В процес е проучването и на европейския опит при подготовката и изпълнението на подобни проекти.

По оперативна програма „Транспорт“ досега са договорени 92% от бюджета, или над 1,8 млрд. евро. Изплатени са близо 590 млн. евро или около 30% от целия бюджет, а около една четвърт от бюджета е сертифициран“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Ако ще вкарват още някои, изхвърлени от употреба и рециклирани, супер-пупер-неудобвни влачища с конски вагони от типа, с който лангъркат експрес "Янтра" - по-добре, да се откажат. Тази гадост някой я е измислил, оказала се е безбожно анти-ергономична, и я е изхвърлил. Всъщност, продали са я на нашите тиквеници но, някак те самите, избягват - както и аз - да се возят с този влак. Защото, ако пропътуваш 4-5 часа с него, поради безкрайно нелепата, твърда форма на седалките, направена за гърбави с над 2 м. височина, излизаш или схванат, или сгърбен, или и двете.ХОРА, НЕ КУПУВАЙТЕ ВАГОНИ КАТО ОНЕЗИ ГАДОСТИ! ТАКА ЩЕ Е*ЕТЕ ****АТА НА СТОТИЦИ И ХИЛЯДИ ОЩЕ НАШИ СЪНАРОДНИЦИ ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ееее браво.Сетиха се най-сетне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
nobel
преди 11 години
Къде ли някъде из Европата са им останали едни излишни влакове, на които трябва да се намери купувач на всяка цена. Не че съм против това да имаме нови влакове, ама и на мен ми трябва нова кола. Ще взема да попитам има ли начин да си я купя с евросредства. Защото не е само подвижния състав на железниците - автопарка също трябва да се обновява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още