IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Покриваме само главницата и лихвите по облигационния заем от 2002 г.

Ако политическите консултации протекат бързо, преговорите за новия заем могат да започнат до края на идната седмица, посочи финансовият министър

13:57 | 06.06.12 г. 4
<p>
	Финансовият министър Симеон Дянков (вляво) и лидерът на ДСБ Иван Костов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Финансовият министър Симеон Дянков (вляво) и лидерът на ДСБ Иван Костов. Снимка: БТА

Вицепремиерът Симеон Дянков е гарантирал пред депутатите Иван Костов и Мартин Димитров, че България ще изплати само главницата и последната лихва по облигационния заем, сключен през 2001-2002 г. от тогавашния финансов министър от правителството на НДСВ Милен Велчев, предаде БТА.

От вчера Дянков провежда политически консултации с опозицията, за да търси подкрепа за ратифициране на договора между България и частните банки по емитирането на нови облигации. Министърът очаква процедурите да бъдат задвижени още следващата седмица, ако до петък парламентът одобри проектоспоразумението.

Едно от условията на сините депутати беше новият заем да бъде до стойност, която покрива старото задължението, но да не се използва и за покриване на дефицита. Максималният праг е 950 млн. евро, обясни Дянков.

Според министъра тази сума е достатъчна за плащане по главницата и последната лихва през януари догодина. Стъпката няма да увеличи външния ни дълг, той ще остане същият като в началото на годината, защото не се използва за покриване на дефицита, поясни още Дянков.

„Синята коалиция държеше да има такъв заем и той да бъде взет по най-бързия възможен начин, защото виждате какво става в Гърция - финансовата стабилност на ЕС е в сложно състояние и той е спасяващ за България“, коментира на свой ред Мартин Димитров.

Димитров напомни обаче за различията с вицепремиера по отношение на Сребърния фонд, който, според сините, не трябва да се харчи.

От имета но левицата депутатът и бивш министър на финансите Пламен Орешарски обяви, че БСП по никакъв начин няма да подкрепи взимането на нов заем.

Пламен Орешарски обясни, че е имало достъчно голям фискален резерв, който е могъл да покрие и емисията по плащанията и през 2015 г. „След като този резерв е изхарчен, как да подкрепим заема“, посочи той. Според него властите трябва да отговорят защо няма средства, защото в резерва няма достатъчно средства четвърта година след тяхното управление.

Помолен да коментира ефекта от подобен заем, Орешарски коментира, че страната е малко закъсняла с емитирането, но все още не е късно да направят емисия до края на лятото. Всичко зависи от състоянието на международните пазари, посочи още Орешарски.

„Конюнктурата не е благоприятна от 2008 г. насам с частични затишия. В момента също не е особено благоприятно - ще видим изборите в Гърция, испанската банкова система дава лоши индикации, така че обстановката ще бъде напрегната може би през цялата година“, добави още финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 11 години
десните изнасилвачи на българинабългари прости сте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
amanotumnici
преди 11 години
Интересното е, че сегашното правителство изхарчи спестяванията и почва да емитира дълг. Нищо не се чува за политика, която ще води до изплащане на дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
katja
преди 11 години
в парламента те все още се водят като синя коалиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Kaoru
преди 11 години
"Вицепремиерът Симеон Дянков е гарантирал пред съпредседателите на Синята коалиция в парламента Иван Костов и Мартин Димитров, че България ще изплати само главницата и последната лихва по облигационния заем, сключен през 2001-2002 г. от тогавашния финансов министър от правителството на НДСВ Милен Велчев, предаде БТА."Синя коалиция??? Инвестор, сверете си часовника Синя коалиция няма от доста време :D Еволюирате от пунктуационни през граматически и смислови грешки, та чак до тотална дезинформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още