IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да научи Европа от Естония

Страната се възстанови от кризата през 2008 г. не само с икономии, но и с обществено и политическо единство

12:10 | 07.06.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Какво може да научи Европа от Естония

Шестнадесет месеца след като се присъедини към еврозоната Естония е във възход. Икономиката на страната нарасна със 7,6% миналата година, което е пет пъти над средния икономически растеж за държавите от еврозоната, пише CNN.

Естония е единствената държава от европейския валутен блок с бюджетен излишък. Националният дълг е само 6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в сравнение с 81% в уж добродетелната Германия, или 165% в Гърция.

Магазините и ресторантите в Талин са пълни, а работодателите масово се оплакват, че не могат да запълнят свободните им работни места. Изглежда всичко в Естония е далеч от европейския мрак. Успехите на страната са забележителни, защото тя беше една от най-силно засегнатите от кризата през 2008 г. държави.

През 2008-2009 г. икономиката на Естония се сви с 18%. Това е повече дори от икономическия срив в Гърция през последните пет години.

Отговорът как Естония се справи с кризата се крие в … икономиите! Петер Копел, инвестиционен стратег от SEB Bank, е категоричен, че икономиите са спасили страната. След три години на затягане на коланите обаче европейците едва ли искат да чуят точно това.

На конференция в Талин Копел посочи, че европейците трябва да се подготвят за неизбежен спад в стандарта на живот, на заплатите и на сигурността на работните им места, за да се подготвят за излизането от кризата. Това предизвика остра реакция от страна на присъстващите италиански и френски политици.

Докато съкращенията на разходите доведоха до стачки, социални вълнения и свалянето на правителства в редица европейски държави, естонците издържаха изключително сурови мерки за икономии едва-едва мрънкайки. Те дори преизбраха политиците, които им затегнаха коланите.

“Беше изключително трудно, но успяхме”, коментира министърът на икономиката на Естония Юхан Партс. “Всеки трябваше да се откаже от нещо. Всички заплати в публичния сектор бяха намалени, включително възнагражденията на министрите. Те паднаха с 20%, а средният спад в заплатите на чиновниците беше 10%”, коментира той пред GlobalPost.

"В добри времена намаляването на заплатите на държавните служители, полицаи и т.н. е изключително непопулярно. Аз мисля, че хората показаха добро разбиране, че ако не разполагат с приходите, трябва да се намалят разходите”, допълни той.

Освен с намаляването на заплатите в публичния сектор, правителството в Талин отговори на кризата от 2008 г. чрез повишаване на пенсионната възраст и други непопулярни мерки, които изпълниха с гняв западноевропейците.

Историята донякъде дава обяснение защо естонците с такава готовност захапаха дулото на пистолета. Страната се откъсна от съветското господство преди повече от 20 години заедно със съседите си Латвия и Литва. Хората още помнят съветската окупация и за тях е много по-лесно да приемат такава жертва днес.

“Западна Европа всъщност не е преживявала истински спад в стандарта на живот след Втората световна война”, коментира Копел. “В исторически план икономиите са неизбежни, но това не е част от културата на Западна Европа в момента”, допълва той.

Естония обаче съвсем не е избегнала проблемите, породени от дълговата криза в Европа, и има опасност от нов спад. Средната месечна заплата в размер на близо 700 евро е сред най-ниските в еврозоната, а безработицата все още е малко над средното за ЕС ниво. Все пак безработните намаляват, основно благодарение на процъфтяващия технологичен сектор.

Правителство в Талин инвестира сериозно в научни технологии, образование и информация и успешно привлича сериозни инвестиции чрез създаването на благоприятна бизнес среда с намаляване и опростяване на данъците и облекчаване на процедурите по създаване и регистрация на фирмите. Местоположението на страната също не е за подценяване - с бърз достъп до Северните, германския и руския пазари.

“Имаме една национална черта – да довеждаме нещата докрай”, коментира лидерът на Skype Estonia Тиит Пааненен. “Мисля си, че това е така, защото сме малки, всички се познават и може да се създаде лесно чувство за отговорност един към друг. Ако се издъниш – всички го разбират”, допълва той.

Самата Естония беше един иновативен проект, когато получи независимостта си през 1991 г., продължава Пааненен. Той разказва, че са били реформирани старите йерархии, както и че много млади хора са били въвлечени в политиката и бизнеса, за да може страната да изгради икономиката си от нулата.

Резултатите не закъсняват. Днес Естония е изключително конкурентоспособна икономика заради ефективността и технологиите, които прилага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
doraapostolova
преди 11 години
да се чете: Ако България следваше пътя на Финландия и Естония, ще "побългарим" и върнем Македония!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
doraapostolova
преди 11 години
продължение от долу: Естонците обърнаха телевизорите си към Финландия и за нула време научиха финландски. Дори Естония прие държавните символи на Финландия- националния и химн. Сега в момента страните са изградили обща икономическа зона без граници и почти конфедерация. В момента се строи най-дългия мост в Европа над Балтийския залив обединяваш двете столици- Талин и Хелзинки. Финландия. Ако България следваше пътя на Финландия и Естония, ще "побългарим" и върнем . Но този път е възможен само с РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ, един от родителите на която е Финландия." Не са "парите" фактора за успеха на Естония, а РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ на Финландия, която естонците усвоиха. ideyazabulgaria.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
doraapostolova
преди 11 години
Естония постигна икономическия си бум благодарение усвояване то на РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ на своя побратим- съседна държава Финландия. Днес в света действа един фактор НИВОТО НА ДЕМОКРАЦИЯ. Колкото е по висока демокрацията в едно общество, толкова е по -развита икономиката и се движи с бързи темпове напред. А демокрацията в днешно време е АНТИКОРУПЦИЯ И АНТИМАФИЯ."Естонското икономическо чудо" има начало във "Финландското икономическо чудо". Естонци и финландци са близки народи ,като българи и македонци и щяха да бъда сега една нация ,ако не бяха разделени с море .Когато Естония се възстанови като независима държава 1990 г Финландия направи 6 милиарда инвестиции в Прибалтиката и изцяло обедини с джойнвенчъри финландската и естонска икономика. Високоразвита демократична и икономически държава Финландия стана пример във всяко нещо за естонците. Финландия съветваше всяка крачка естонците по новия им демократичен път. Естонците обърнаха телевизорите си към Финландия и за нула време научи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Абсолютно!!! Едното не изключва другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 11 години
А според мен - тевтонска дисциплина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
"Всички заплати в публичния сектор бяха намалени, включително възнагражденията на министрите. Те паднаха с 20%, а средният спад в заплатите на чиновниците беше 10% - а тук чиновниците изядоха и изпиха бюджета и вместо да са солидарни с кризата (нали все това приказват) си качиха заплатите от 2007 г. насам с повече от 60 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
а иначе, ключовата дума според мен в тази статия е ЕДИНСТВО.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Е, като започнеш да събираш екип и да очакваш да работи качествено, без да стоиш денонощно на главите и да се създава качествен и конкурентен продукт, тогава пак кажи същото. Макар, че като започнеш и като потребител да ползваш продукти създадени от "балъци", ще видим тогава къде са "тарикатите".......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Fiscalist
преди 11 години
Аз пък съм на мнение, че това е много добре. Колкото повече балъци, толкова по-добре за тарикатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Не съм съвсем съгласен, просто умната част от поколението се маха от България. Ще се работи с каквото остане ;]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още