IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико, Чили, Колумбия и Перу създадоха нов икономически съюз

Тихоокеанският съюз има население от 207 млн. души и БВП, равен на 35% от този на цяла Латинска Америка

10:15 | 07.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентите на четирите страни от Тихоокеанския съюз. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентите на четирите страни от Тихоокеанския съюз. Снимка: Ройтерс

Президентите на четири държави от Латинска Америка – Мексико, Чили, Колумбия и Перу – подписаха в чилийския град Антофагаста споразумение за създаването на ново икономическо обединение: Тихоокеански съюз, съобщи мексиканската телевизия Televisa, цитирана от РИА Новости.

Основната цел на новото обединение е подпомагане на икономическото интегриране на четирите държави и развиване на конкурентоспособността на техните икономики.

Постигнато е споразумение за ускоряване на съвместната дейност за осигуряване на свободно движение на стоки, услуги, капитали и хора между страните от съюза.

В новия икономически блок влизат държави с население от 207 млн. души, а обемът на общия им брутен вътрешен продукт достига 1,7 трилиона долара, или 35% от този на цяла Латинска Америка.

Мексиканският президент Фелипе Калдерон отбеляза, че страната му се присъединява към съюза, за да може да се противопостави по-успешно на предизвикателствата на новата глобална икономика, които могат да бъдат преодолени само в сътрудничество със страните от Латинска Америка.

„Необходима ни е свобода за стоките, които произвеждаме, за услугите, които реализираме, за инвестициите, които ще осъществяваме и приемаме, както и свобода за нашите граждани и техните идеи“, подчерта Калдерон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Най-сетне узряха затова.207 милиона души макар и бедни са си добър потенциал стига да ги образоват всичките и да ги научат на предприемачество.След 50-100 години току виж пораснали за да формират нов голям играч на световната политическа сцена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Е, сега наркотиците безпрепятствено ще стигат до границата със САЩ. Само Чили не ми се връзва в цялата схема, но може да са ги включили за заблуда на противника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още