IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Една трета от икономиката на България е в сивия сектор

Страната ни губи по 25 млрд. лв. годишно от укрити данъци и данъчни измами, се казва в доклад на Европейската комисия

14:10 | 07.06.12 г. 21
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Една трета от икономиката на България е в сивия сектор

Според Европейската комисия сивата икономика в България формира една трета от брутния вътрешен продукт (БВП), което означава загуби за икономиката от 25 млрд. лева годишно.

Данните са от доклада на Европейската комисия за изпълнението на конвергентната програма и на националната програма за реформи на България, предаде БТА.

Според евроекспертите, въпреки че България е с най-ниските данъци в Европа, проблемът идва от укритите данъци и неовладяните данъчни измами. 

Представените констатации в европейския доклад са дали повод на опозицията от БСП и ДПС да внесат искане за парламентарен дебат по проблема. 

Депутатът Пламен Орешарски отбеляза, че единствената добра новина в доклада е прекратяването на процедурата срещу България за прекомерен дефицит, който за 2011 г. слезе под 3 процента. 

"Тук също има нещо обезпокоително - констатацията, че намаляването на дефицита е постигнато за сметка на редукцията на инвестициите, което ще се отрази негативно на икономическото възстановяване в средносрочен план", коментира той.

По повод посочения проблем за ниската ефективност на публичните разходи и лошата събираемост на приходите Орешарски допълни, че нереформираните сектори в публичната сфера могат да доведат до по-големи разходи и заплахи за дефицита, затова в дебата по този доклад ще се търсят отговори защо се е стигнало дотам. 

Драгомир Стойнев от БСП отбеляза, че България е на първо място по темп на нарастване на безработицата, както и на младежката безработица. Той отбеляза, че според оценката на ЕК бедността е ключов проблем за нашата страна. Ние сме на първо място и по критерия "работещи бедни", добави Стойнев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Kaka, а кой да е? Ваньо? Не че съм фен на Герберите, но Дянков много ме кефи. Аз бих избрал него за премиер. Макар да е черен на цяла България. И честно да ти кажа ПиАр Номерцата поне са признак, че нещо се върши, щото досега никой дори ПиАр не правеше като хората. Ти нали не очакваш действително България да се оправи за 4 години, колкото е мандата на някой? Ако е така много си се объркал(а). Народ, збъркван със столетия няма как да се оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
kaka_fire
преди 11 години
Защо решиха всички, че смятам, че трябва да са предните. Просто казвам, че е очевидно как сегашното управление не е това, което всички се надяваха да бъде, а и то самото се биеше в гърдите, че ,може да донесе. Няма и как да е, защото ни управлява човек, който очевидно е най-добър в популизма и ефтините PR номерца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Сивата икономика е естествена реакция за самосъхранение на бизнеса. Днес ново касово апаратче, утре нови табелки, забрана на пушенето с последици за бизнеса, после онова със ол инклузива, после някакви задължителни застраховки, днес пак ми лудна счетоводителката, защото някакви дребни промени пак в болничните, пак пари за промени на програмите.... Край нямат исканията, както и тормоза. Та затова има сив сектор. Помните ли какво каза преди време Трайчо - по-добре сива икономика, отколкото никаква?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 12
kalski
преди 11 години
Сивият сектор не е проблем, а решение на проблема, наречен правителство. Колкото по-скоро всички спрат да плащат всякакви данъци и престанат да се подчиняват и да съучастничат на престъпната институция (държавата), толкова по-добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
tonitov
преди 11 години
Няма да си позволим за четвърти път червените да ни върнат в началото на тунела. Три пъти червен "просперитет" стигат, т.е. четири пъти с НДСВ и ДПС. Искаме да ядем асфалт, а не атоми от Белене, искаме лентички от пускови обекти а не корупция и крупни далавери, от рода на батко, масларко и много, много други. Стига преход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
То трябва да си още по-неграмотен от премиера за да не видиш че той е само лице (пионка).Други хОра управляват и решават и съвсем очевидно се опитват да ни помогнат да се прехвърлим отвъд желязната завеса на зависимостта от настроенията на руския президент и социалистическия мързел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Axaм, едно време бяха две-трети... И не е до премиер, а до манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
А те па щото предните бяха изкоренили проблема. Това 1/3 ми се вижда доста, хм, меко казано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 14
kaka_fire
преди 11 години
Нека следващия път пак да си изберем полуграмотен премиер със също толкова компетентен екип....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още