IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците атакуват пазара на имоти в Гърция

Въпреки че се очаква цените да паднат още, купувачите смятат, че при излизане на Гърция от еврозоната ще могат да живеят там по-евтино

15:02 | 08.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Чужденците атакуват пазара на имоти в Гърция

Чуждестранните купувачи проявяват все по-голям интерес към имотите в Гърция заради очаквания срив в цените, ако страната се откаже от еврото, пише онлайн изданието propertywire.com.

Експерти от сектора на имотите очакват цените да се понижат с още 20 на сто, ако икономическата и политическа несигурност в Гърция продължат.

„Пазарът в Гърция не е особено активен след фалита на Lehman Brothers, но все повече потенциални купувачи проявяват интерес към него. Това е обяснимо, като се имат предвид добрите възможности за сделки, които се очертават“, коментира Пиърс Уилямс, директор „Международни продажби“ в агенцията Aylesford.

Компанията се е позиционирала в луксозния сегмент на жилищния пазар и продава имоти на стойност 1-10 млн. евро на островите Корфу и Паксос. Плановете на фирмата са да засили рекламната си активност след изборите в Гърция на 17 юни.

Уилямс посочва, че цените на имотите в луксозния сегмент на пазара вече са паднали с около 20 на сто спрямо пика. Той прогнозира, че ако Гърция напусне еврозоната, цените ще се сринат поне с още толкова.

Резултатите от изборите на 17 юни ще покажат дали Атина ще реши да се откаже от еврото, или ще остане в еврозоната.

Спекулациите по въпроса обаче явно оказват влияние върху инвеститорите в имоти. Офисът на агенцията Beauchamp, която оперира на о. Миконос, получава двойно повече запитвания в сравнение с миналата година.

„Хората са решили, че това е моментът да се купува, въпреки че очевидно изчакват резултатите от изборите. За добро или за лошо, купувачите искат да сме в готовност за действие“, коментират от компанията.

От сайта Apropertyingreece.com също отчитат удвояване на запитванията в сравнение с миналата година. „Купувачите осъзнават, че ако Гърция напусне еврозоната, те ще могат да живеят по-евтино“, коментира управителят на сайта Спирос Манцос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Появява се търсене , защото просто на купувачите им е ясно , че ако Гърция напусне ЕЗ тя ще задейства механизма за обезценка на еврото. Това е причината! Българите у нас не се активират да си защитят парите , чрез инвестиране в имот , защото не са преки участници в случващото се в ЕЗ и касаещо еврото. С други думи спят и когато се събудят , ще са загубили сериозна част от парите си. Българите не могат да проумеят , че еврото е обезпечено с дълговете на зъдлъжнялите неимоверно държави..те постоянно са изземвали от валутния пазар евро(или просто тези пари не са стигали до него) и са го замествали с техни ДЦК..сега когато става ясно че обезпечението няма да се изплати , това означава че еврото няма стойност.Реално няма сигурна валута в Света , в която европейците да могат да си опазят стойността на личния си капитал в брой. Златото е толкова скъпо, че му предстои обезценка дори в девалвиращи пари , швейцарския франк ще бъде подложен на натиск с неизвестен край поради тегленията от банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още