IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите очаквания в Германия с пореден спад

Данните насочват към по-дълбока от очакваното рецесия в еврозоната, коментира анализатор

17:47 | 19.06.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Икономическите очаквания в Германия с пореден спад

Икономическите очаквания в Германия през юни се понижиха в най-голяма степен от почти 14 години, отразявайки схващането, че парламентарните избори в Гърция в неделя са осигурили само кратък отдих за „все още рискованото“ положение в еврозоната, съобщава германският Център за европейски икономически изследвания (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung - ZEW), цитирани от MarketWatch.

Индексът на икономическите очаквания на ZEW е паднал до -16,9 пункта през юни от 10,8 пункта през май, които са останали без корекция. Отрицателната му стойност означава, че повечето от участниците в допитването очакват икономическата перспектива да се влоши.

За последно толкова сериозен едномесечен спад при показателя е имало през октомври 1998 г. Предварителните очаквания на анализатори, анкетирани от  Dow Jones Newswires, бяха за спад до 2,8 пункта.

„Резултатът ясно сочи общото чувство на паника сред инвеститорите“, коментира Аналиса Пиаза, икономист в Newedge. „Данните насочват към по-дълбока от очакваното рецесия“ в еврозоната, добави тя.

В отговор на влошаващата се икономическа перспектива повече анкетирани през юни в сравнение с тези през май очакват Европейската централна банка да понижи основния си лихвен процент, но прогнозите на мнозинството са, че той ще остане без промяна през следващите 6 месеца на настоящото си рекордно ниско ниво от 1%.

Индексът на настоящите условия на ZEW се е понижил до 33,2 пункта през юни от 44,1 пункта през май, докато анализатори, анкетирани от Dow Jones Newswires, очакваха спад до 39,0 пункта. В проучването на ZEW са взели участие 274 анализатори и институционални инвеститори.

Спадовете през май и юни дойдоха след рязко подобрение през предходните няколко месеца. След като в продължение на 9 месеца индексът отстъпваше при задълбочаването на дълговата криза в еврозоната, той излезе на положителна територия през февруари.

Очакванията на експертите от финансовите пазари са силно предупреждение срещу прекалено оптимистичната оценка на икономическите перспективи на Германия до края на годината, посочва в прессъобщение президентът на ZEW Волфганг Франц.

Според икономистите на центъра не се очаква страната да навлезе в рецесия през следващите няколко месеца. Нейните търговски партньори обаче продължават да преминават през икономически спад, дълговата криза в еврозоната продължава и решението ще бъде „всякакво друго освен бързо“, заяви икономистът в ZEW Маркус Кеплер. Той добави, че изборите в Гърция са запазили без промяна неустойчивата икономическа обстановка в страната.

Изборите само удължиха несигурността за съдбата на еврозоната, което „не е особено добра ситуация за страните, подкрепящи Гърция“, заяви икономистът на ZEW Михаел Шрьодер. „Сега изглежда, че изборът на гръцкото правителство не е напускането на еврозоната и те ще се опитат да получат още плащания от европейските страни“, добави той.

Двете основни партии, които подкрепят спасителната помощ от международните кредитори, докато се опитват да сформират широко коалиционно правителство работят върху предложение за молба към страните от еврозоната за още 2 години, в които да успеят да постигнат фискалните си цели, съобщиха длъжностни лица, участващи в подготовката на предложението.

Те добавят, че това ще означава, че освен договорения спасителен финансов пакет на стойност 173 млрд. евро, страната ще има нужда от още 16 млрд. евро. Това би поставило европейските кредитори, водени от Германия, пред дилема, тъй като въпреки желанието си да помогне, германският канцлер Ангела Меркел не е склонна да увеличи размера на финансовата помощ, рискувайки разцепление в управляващата коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Понеже съм живял и работил там дълго, мисля, че знам за какво говоря. Прав си да твърдиш, че Немецът винаги ще се оправи. Става дума за това, че Г. по принцип има много високи стандарти за организация и труд, и няма да мели брашно с някой друг ако не е по неговите правила, защото знае, че е по-добър. В момента проблемът е, че Германия е захапала една голяма хапка, която ще я задави - ангажирала се е прекалено мног да помага на Сулю и Пулю, както казах, заради миналите си грехове. Г. има прекалено много ангажименти и задължения към груги страни и много Gastarbeiter-и, които са там за да работят за една (засега) растяща икономика. Тези хора не интегрирани в обществото и германците не ги приемат кто равни. А, при една сериозна криза купувачите няма за измрат, но ще престанат да купуват и нуждата от труд в Г. ще намалее. Засега успешно и "социално" преразпределят богатството и работата налични, но всичко си има граници. Чужденците ще го издухат първи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Longin
преди 11 години
Леееко да не стане точно такаГермания винаги е била и ще е водеща икономика не само в европа а и в света, със или без евро!Да спрат да им купуват ДЦКтата и БМВтата е възможно само ако купувачите са измрели.. Освен ако не започнатда предпочитат китайски луксозни автомобили и БРИК бондове ...СМЕХ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Мдааа, ще има втора версия на "mein kampf" скоро.... Този път ще горят повечко черги май. Дано да не се случва де. Но възможността да се създаде глобален електорат, ЦК и Вожд като че ли е реална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Германецът, докато е добре, ще вярва, че не греши. Средния Немец не разбира, че е само въпрос на време и там да стане доста трудно за живот, а именно - когато няма кой в Европа да им купува продуктите > ще нарастне и безработицата > и ще почнат да гонят милионите иммигранти, които им "крадат" работните места. Един ден Немецът ще се събуди да осъзнае колко чужди дългове е натрупал и как техните ДЦК не се продават. Олеле майко, как ще се разгневят. Толкова се жертваха за тази Европа - а тя неблагодарна. Да му мислят "низшите" раси тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Преди година когато си говорехме тука за изгонване на Гърция, имаше разни глави дето говореха, че германия нямало да остави гърция да излезе защото гръцките банки щели да пострадат... една година след това след като пострадаха и банките и данъкоплатците, коалицията на Меркел е пред разпад... дали още мислим, че оставането на гърция е добре за германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още