IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властта вкара Закона за горите в задънена улица

Днес в София ще се проведат протест и контрапротест срещу поправките, добили известност като „Витоша ски“

10:15 | 20.06.12 г. 4
<p>
	За пореден път граждани ще протестират срещу скандалните поправки в Закона за горите. <em>Снимка: БТА</em></p>

За пореден път граждани ще протестират срещу скандалните поправки в Закона за горите. Снимка: БТА

В момента изпълнителната власт няма процедура, по която да осигури обществено участие в процеса по обсъждане на скандалните промени в Закона за горите, станали известни като промените „Витоша ски“, тъй като законът вече е в парламента.

До този извод стигаха еколозите Тома Белев  от „Зелени Балкани“, Александър Дунчев, Любомир Костадинов и Ваня Рътарова, които преговаряха с експерти в Министерството на земеделието и храните до късно вечерта на 19 юни.

„Отидохме със задача да издействаме легитимен, прозрачен и открит процес за обсъждане на измененията“, съобщи Белев. По думите му обаче няма яснота кой вариант на закона ще бъде гледан от парламента след потвърждаване на ветото – този, който е получил вето от президента, или проекта на Министерския съвет, които се отличават съществено един от друг.

Оказва се, че част от предложенията, които са обект на критики от страна на екозащитниците, са внасяни от депутати след проекта на правителството и затова изпълнителната власт не е наясно с логиката и проблемите им.

За пореден път само представителите на коалицията „За да остане природа в България“ имат писмени предложения по закона, докато експертите от изпълнителната власт и представителите на инвеститорите са преговаряли само устно.

Представителят на Националното гражданско движение „Природата за хората и регионите” Филип Цанов за пореден път продължава да настоява строителството на ски лифтове и писти да се извършва само с право на строеж и без промяна на предназначението на горите (без изключване от горския фонд), който според Тома Белев е ключовият проблемен текст. По думите му засега няма решение и по отношение на проблемния текст с изсичането на крайречните гори.

Представителите на земеделското министерство са предложили да се преразгледа един необсъждан до този момент текст, според който в горите публична държавна собственост ще има възможност да строят само държавата и общините, тоест, ще се поиска възможност такова право да имат и частни лица и компании. Горите публична държавна собственост всъщност са горите в защитените територии, санитарно-охранителните зони, военните обекти, дендрариумите и местностите с географски култури и семенни бази.

Днес се очаква да има неофициално заседание на парламентарната комисия по земеделието и горите, където юристи на парламента ще изясняват как да се процедира с по-нататъшното обсъжадене по закона. В четвъртък комисията трябва да гласува официално това решение.

От коалиция „За да остане природа в България“ ще предложат днес официално чрез становище на управляващите да се спрат разговорите по същество, докато не се стартира легитимен, прозрачен и открит процес за обсъждане на измененията. „Когато го направят, тогава може да продължим - иначе е много уморително и безрезултатно пилеене на време и енергия“, коментира Белев след вчерашните преговори.

Освен с преговори по закона, днешният ден ще бъде белязан и от два протеста. Първият се организира от Национално гражданско движение „Природата за хората и регионите” и ще се проведе от 13.00 до 14.00 часа на площад „Народно събрание”. Той в подкрепа на Закона за горите и ще бъде под надслов: "Не на екологичния рекет". В 13 ч. се планира шествието да тръгне към сградата на Министерския съвет, където се очаква да бъде връчено послание до премиера Бойко Борисов.

От 18,30 пред НДК в София започва друг протест, организиран от скиори и сноубордисти, които подкрепят природозащитните организации и гражданите и настояват за изготвянето на Закон за горите, който да опазва природното наследство на България. Шествието е първият за последните дни протест на екозащитниците, който има официално разрешение за провеждането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Има решение управляващите да спретнат един мирен протест за ускореното му приемане от парламента Нали имат в него мнозинство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Абе айде баста са ни правили на ептен абдали! Грижа за туризма!Цяла зима заради гьотференлъка на Церко Минев карах ски на Боровец, Пампорово и Чепеларе. Защо там на никого не пречи законът, за да си поддържат пистите и съоръженията, а само на Витоша ски им спря изведнъж инвеститорския устрем?! Как може Пепи Попангелов да си подкастри трасетата на лифтовете, да поддържа един 30-годишен кабинков лифт в топ-шейп, даже цяло езеро си направиха хората за снежните оръдия, за да не товарят водоснабдяването на комплекса, а на Цеко все му пречи закона! Пречи му, защото му е друга болката и тя е много далеч от това, с което се опитва да ни замазва очите! Защото остана да виси със страшна сила питанката "Какво става с онези територии от природен парк Пирин, които Юлен е заграбил извън договора и закона?"Другата мечта на стария скиор е "Частна Витоша". Колко е гот да скубнеш от държавата за 30 г. една планина или поне най-атрактивната част от нея и да правиш там каквото си искаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Diadomraz17
преди 11 години
В България виждам едни хора, които живеят в гората и само се оплакват, че им е студено. Вместо да отидат да си насекат дърва те реват, че ще се наруши екоравновесието. Ами стойте си на студено тогава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още