IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвижда се старите ски съоръжения да се подменят при облекчен режим

Все още няма споразумение по спорния текст за ново строителство в горите без промяна на предназначението им

14:29 | 26.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Витоша ски&quot; не е съгласна с предложението за ремонт на ски съоръженията при облекчен режим, но без промяна на предназначението.<em>&nbsp;Снимка: БТА</em></p>

"Витоша ски" не е съгласна с предложението за ремонт на ски съоръженията при облекчен режим, но без промяна на предназначението. Снимка: БТА

Депутатите от парламентарната комисия по земеделие и храни и експертите от агенцията по горите са приели предложението на екологичните и гражданските организации съществуващите стари ски влекове и лифтове да се подменят при облекчен режим, без да се променя предназначението на терените под тях.

Това съобщи за Investor.bg Андрей Ковачев от сдружението „Зелени Балкани“, който е участвал в днешното заседание на работната група, която разглежда спорните текстове от Закона за горите, предизвикали протести и на природозащитници, и на инвеститори в ски туризма.

Приетото предложение дава решение на проблема със старите ски съоръжения на Витоша, но представителите на фирмата „Витоша ски“, по чието настояване бяха приети спорните поправки в Закона за горите, не са се съгласили с него, поясни Ковачев.

„Тяхното желание явно не е да модернизират ски зоната на Витоша, а да правят нещо по-голямо“, коментира в тази връзка Ковачев.

По думите му няма никакъв проблем пасищата и ливадите в планините през зимния сезон да се ползват като ски писти без да се променя предназначението на терените.

Все още не е постигнато съгласие между еколози, граждани и представители на инвеститорите в ски туризма по въпроса за променянето на предназначението на горските терени при строителство на нови ски съоръжения, допълни Андрей Ковачев.

По останалите неприемливи  поправки в Закона за горите се е постигнал успех, а исканията на природозащитниците са били приети от парламента в лицето на депутатите от комисията, както и от експертите на парламента, Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите.

От около две седмици представители на природозащитни и граждански организации, на бизнесмени и на държавата водят преговори за формулировката на редица спорни текстове от Закона за горите. Вече беше постигнато споразумение по текстовете, които касаят дърводобива, но все още се преговаря по точката, която предвижда горските терени да се водят такива само на хартия и без промяна на предназначението им да се разрешава строителство на ски съоръжения и друга инфраструктура върху тях.

Поправките в Закона за горите бяха окончателно приети от парламента в средата на месеца и предизвикаха мащабни неколкодневни протести. Заради острата обществена реакция президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху целия закон, което миналата седмица беше подкрепено от парламентарната комисия по земеделие. Ветото на президента върху закона ще бъде обсъдено в пленарна зала утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Според мен трябва да има някакъв вид ОВОС преди да се правят писти и влекове в горски територии. Друга възможност е при строенето на подобен обект да се изисква по-голямата част от него да не е в гора (поне 60-70%) така, че отсечените дървета да се сведат до минимум. Друга възможност е да се изисква наличие на план за развитие на територията и съответните съоръженията да са част от него като в плана е включен ОВОС за подобни съоръжения но съответното място.Варианти много стига да има желание за смислено развитие на ски туризъм, а не строеж на бетони хотели. За постройките би трябвало да са позволени само леки конструкции - предимно дървени. Бетоновози не трябва да се допускат да унищожават природата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още