IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съд потвърди рекордната глоба за Microsoft

Все пак ведомството намали санкцията от 899 млн. евро до 860 млн. евро

15:50 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският съд потвърди рекордната глоба за Microsoft

Европейският съд потвърди по същество наложената от Европейската комисия рекордна глоба срещу американския софтуерен гигант Microsoft. Все пак съдът намали сумата, предава Ройтерс.

В своето решение от сряда Съдът на европейската общност оценява наложеното през февруари 2008 г. наказание като твърде високо и намалява имуществената санкция от 899 млн. евро до 860 млн. евро (дело T 167/08). Така съдиите в Люксембург до голяма степен потвърждават решението на комисията и също така „отхвърлят всички аргументи, с които Microsoft пледира за неговата отмяна." 

В Брюксел антитръстовите органи обосноваха своята присъда с основанието, че Microsoft е предоставял техническа информация за своята операционна система Windows на конурентите си в продължение на години на извънредно високи цени в нарушение на условията, наложени от комисията.

Предоставянето на данните е трябвало да позволи да конкурентите да развиват своите сървърни софтуери, които се инсталират в по-голямата си част на компютри с операционната система на Microsoft. Концернът обаче подчертава, че наказанието се отнася до „вече решен проблем от миналото."

Спорът между комисията и Microsoft се разпростря в продължение на няколко години. Още през март 2004 г. институцията наложи глоба от 497 млн. евро срещу компанията и я призова да споделя техническа информация за Windows с други фирми и програмисти.

След като компанията се е съобразила с това изискване, след дълъг спор и още една глоба от 281 млн. евро, през март 2007 г. комисията заяви, че концернът изисква за предоставяне на данните за оперативна съвместимост извънредно високи цени. Microsoft намали таксите едва през октомври, след като Съдът на европейските общности потвърди решението на комисията от 2004 г.

Теоретично комисията можеше да изиска и налагането на глоба от 1,5 млрд. евро. Намаляването на глобата се обяснява с факта, че комисията е предоставила на Microsoft правото да ограничи разпространението на продукти с "отворен код" до решението на Съда на Европейските общности през септември 2007 г.

В крайна сметка глобата от 899 млн. евро е максималното наказание, което антитръстовите органи на ЕС налагат на индивидуална компания. Наложените от март 2004 г. досега глоби срещу Microsoft достигат сума от около 1,68 милиарда евро.

По-късно рекордът бе надминат  от друга американска компания, след като през май 2009 г. Intel получи глоба от 1,06 милиарда евро за злоупотреба с господстващо положение. Искът, предявен от Intel срещу това решение, ще бъде разследван следващата седмица пред съда.

За Microsoft решението на съда не бе единствената лоша новина на деня. В ранната утрин седалището на концерна в гръцката столица Атина бе атакувано. Въоръжени лица са ударили микробус, пълен с контейнери с газ в стените на офиса, след което са го взривили. Полицията съобщава, че няма човешки жертви, а щетите се оценяват на 60 000 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още