IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът алармира за срив в икономиката след поскъпването на тока

Представителите на индустрията смятат, че само от 46-процентното увеличение на мрежовата компонента в цената те ще платят на държавата още 37 млн. лв.

15:00 | 02.07.12 г. 4
<p>
	<em>Големите енергийни консуматори нееднократно сигнализираха за спекулативното поскъпване, което от началото на годината се покачи с 8% &nbsp;</em> &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Големите енергийни консуматори нееднократно сигнализираха за спекулативното поскъпване, което от началото на годината се покачи с 8%       Снимка: БТА

Представителите на бизнеса рязко атакуваха неочакваното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да увеличи от първи юли цената на тока за индустрията с 16%, което при сегашната ситуация  ще задълбочи още повече проблемите в икономиката.

В официална позиция, разпратена до медиите, представителите на стопанската камара и на федерацията на индустриалните енергийни консуматори се противопоставят на внезапната промяна, извършена без предварително съгласуване със засегнатите страни.

В съобщението на камарата се посочва, че „не може и не трябва енергийните цени да се определят дни преди влизането им в сила, след като са обект на централизирано управление“.

„Това е рецидив в поведението на ДКЕВР, който пречи на бизнеса да планира развитието си, да формира инвестиционната си политика и да създава ясна конкурентна среда. С последното увеличение фактически се увеличава ножицата на кръстосаното субсидиране, което е сред ключовите проблеми в енергетиката“, се посочва в позицията на камарата.

Като припомнят, че само преди половин година токът е поскъпнал заради зелената енергия, от камарата определят като необосновано новият скок отново да се мотивира с по-скъпото изкупуване на тока от възобновяеми енергийни източници.

В същото време вместо фирмите да бъдат стимулирани да намаляват разходите си за енергия, държавата упорито продължава да покрива разходите не производителите на енергия, „засилвайки интереса на производителите на енергия да купуват скъпи суровини и оборудване, вместо да инвестират в повишаване на производствената ефективност“, посочват от камарата.

От федерацията на големите енергийни консуматори също критикуват остро държавната комисия, като посочват, че неочакваното увеличение е направено без точна финансова обосновка и оценка на икономическите ефекти от него.

„Вече четири години се вихри икономическа рецесия и подобни промени в последния момент ще доведат до срив в българската икономика“, посочват от федерацията.

"Допреди година всички вярваха, че експортът ще извлече икономиката от кризата, но сега никой не е сигурен, че това е възможно. Тези отрасли са смачкани от липсата на предвидимост, кръстосано субсидиране в сектор „Енергетика” и високите мрежови цени и добавки", се сочи в позицията на енергийните потребители.

Индустрията е категорично против ръст от 45.68% на мрежовата компонента към цената на електрическата енергия, защото по този начин от индустриите ще бъдат събрани допълнително над 37 млн. лева, което е недопустимо във време на рецесия, коментираха от федерацията.

Представителите на крупния бизнес настояват държавата да заяви ясно какви политики ще води спрямо бизнеса, защото при така представеното увеличение те имат усещането, че „държавата е готова да се откаже от своите стратегически партньори, каквито са големите инвеститори“.

От стопанската камара също отправят конкретни предложения към управляващите. Те настояват да се осигури дългосрочно планиране при ценообразуването, така необходимо за ефективното бизнес планиране.

Бизнесът настоява още за развитие на свободен пазар на енергия, където да се предлага не по-малко от 50 на сто от енергията. От камарата са също и за постепенното премахване на кръстосаното субсидиране и за прекратяване на ползването на цените на енергията като социален инструмент;

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Приватизация и контрол му е майката всичко друго ще ни забатачи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Къф срив, кви 5 лева. Важното е МАФИЯТА да продължи да трупа лой!Ъррр, гя, гя стадото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Е тогава ще скокне цената с 200%. В България няма свободен пазар, има само свободен картел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Либерализация на енергийния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още