IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Световната икономика вече е обхваната от "перфектната буря"

Централните банки вече са извадили всички зайци от шапката, коментира икономистът

21:11 | 09.07.12 г. 5
Рубини: Световната икономика вече е обхваната от "перфектната буря"

Икономистът Нуриел Рубини, който преди месеци прогнозира “перфектна буря” за световната икономика, предупреди, че този сценарий вече се развива, тъй като растежът се забавя не само в Европа, но и в САЩ и Китай, съобщи CNBC.

През май Рубини каза, че забавянето на растежа в САЩ и на развиващите се пазари, дълговите проблеми в Европа и конфликтите с Иран ще създадат перфектната буря за световната икономиа през 2013 г.

Данните за инфлацията в Китай, които бяха публикувани в понеделник, предполагат, че икономиката се “охлажда” по-бързо от очакваното. Статистиката за заетостта в САЩ  пък сочи, че темпът на създаване на нови работни места в страната е незадоволителен, за да доведе до подобряване на ситуацията на пазара на труда.

Рубини посочва, че за разлика от 2008 г., когато централните банки имаха различни опции за стимулиране на глобалната икономика, то сега “всички зайци вече са извадени от шапката".

Икономистът смята, че последните ходове на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и на централните банки в Китай и Великобритания, ще спомогнат временно за повишаването на цените на активите.

“Гравитационните сили на по-слабите фундаменти доминират”, коментира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 34 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 11 години
всички зайци вече са извадени от шапката".Никой вече не вярва на зайците. И кенгуру да изкочи никой няма да се впечатли .Свърши театъра. Започва поставянето на основите на реалната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 8
Ironhorse
преди 11 години
Забавянето на Световната икономика няма да засегне брутално Европа, но Китай и САЩ наистина ще бъдат пометени, че и Япония !Европа тихом мълком преминава на друг икономически модел, за който постоянният възход на БВП не е манна небесна !Нищо на Света не расте до безкрай, както им се ще в САЩ и Китай.2013 ще е добра за Европа и много лоша за брат китаец, а след 2014 няма и не искам да мисля как ще се оправя брат американец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 10
supertrader
преди 11 години
Той е прав , за съжаление. Китай забавя много сериозно , а от там инвеститорите обратно няма да си получат парите и ще стане една , като кълбо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 11
Capo
преди 11 години
Тоя пиклеш трябва да се слуша, както сърбите по бай-тошово време са слушали прогнозата за времето по радио София - каквото кажат, обратното ще е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 11
prodigal
преди 11 години
Еее, най-сетне, този *** чаках, че да вляза. Въпросът е колко ще е лага от появяването му на сцената, до рязък ръст !? Ако някой е следил да сподели. При Бъфет е към 10 седмици, а при този много по-малко, но има такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още