IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската администрация е на опашката в Европа по почтеност, сочи класация

Доклад на Transparency International оценява високо единствено работата на Сметната палата

17:16 | 12.07.12 г. 2
Българската администрация е на опашката в Европа по почтеност, сочи класация

България все още е далеч от държави като Великобритания и Германия по почтеност на институциите. Това сочат данните на Националната система за почтеност на Transparency International, обявени от Даниел Смилов, експерт в организацията "Прозрачност без граници".



Изследването е направено в 25 европейски държави, като системата е разработена, за да придаде измерим израз на функционирането на основните институции, предаде БТА.

Страната ни се нарежда близо до държави като Румъния и Словакия, което не е изненадващо, но е далеч от целите към които се стремим, каза Смилов.

И в Европейския съюз, и в България най-високо е оценената работата на Сметната палата.

След нея се наражда по почтеност омбудсманът, следван от институциите в публичния сектор, изпълнителната, съдебната и законодателна власт.

Най-ниско са оценени антикорупционните агенции и бизнесът.

Изводите от изследването показват, че проблемна у нас се оказва и администрацията, която е сред най-ниско оценените спрямо средните нива на окачествяване на работата на администрациите в държавите от ЕС.

От асоциацията "Прозрачност без граници" правят извода, че инвестираните средства за укрепване на различните институции в страната все още не дават търсения ефект за постигане на очакваните резултати от предприетите мерки за борба с корупцията.

Все пак е положително, че през последните години се осигуряват ресурси и институционален капацитет за постигане на по-високи резултати, смятат от асоциацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Най-ниско са оценени антикорупционните агенции и бизнесът."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Византииските Тропарх от 999 година: "Те, българите, някога бяха най-справедливия от всички народи и от всичко на света почитаха най-много тези добродетели и сами достигаха голяма слава, а градовете и народите се присъединяваха към тях доброволно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още