IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският конституционен съд решава за ESM още през септември

Не се сбъднаха опасенията за тримесечен срок при разглеждането на постоянният спасителен фонд за еврозоната

12:51 | 16.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Федералният конституционен съд ще вземе бързо решение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Федералният конституционен съд ще вземе бързо решение. Снимка: Ройтерс

Федералният конституционен съд няма да има нужда от три месеца, за да вземе своето решение по отношение на фискалния пакт и спасителния фонд ESM. Още през септември се очаква съдиите от Върховния съд да обявят присъдата си, предава Ройтерс.

Съдебните заседатели ще заседават на 12-и септември, когато ще оповестят решението си, съобщи в понеделник самият съд. Председателят на съдебния състав съдия Андреас Фоскууле вече посочи по време на съдебното заседание във вторник, че съдът може да има нужда от повече време, отколкото обичайните три до четири седмици, за да предприеме по-обстойна проверка.

Фоскууле заяви тогава, че бързо решение в ускорено производство може да изпрати погрешен сигнал. „„Ние вече виждаме дебелите заглавия на вестниците: Германия спря спасителния план за еврото“, заяви той. Ако на съда бъде предоставено повече време, ще може да се направи съвсем грижлива проверка на мерките, а не само, както се случва при ускореното производство, само общото претегляне на последствията. Като ориентир тогава бяха назовани три месеца, припомня Ройтерс.

Федералният финансов министър Волфганг Шойбле призова съдиите да вземат възножно най-бързо решение. За разлика от финансовия министър Шойбле, президентът на Bundesbank Йенс Вайдман бе далече по-умерен в изказванията си.

Една приблизителна оценка на последиците от временното спиране на ESM е "силно спекулативна". Финансовите пазари вече са отчели  забавеното влизане в сила на ESM. А останалите средства в междинния Европейски фонд за финансова стабилност (EFSF) биха били достатъчни за предвидимите финансови нужди на Испания и Кипър, смята Вайдман.

Няколко групи граждани внесоха съдебни жалби срещу приетите в края на юни от двете камари на парламента мерки за спасяването на еврото с твърдението, че те са противоконституционни. Сред жалбите има и такава, внесена от фракцията на Левицата в Бундестага, подписана от 12 000 граждани. Ищците смятат, че прилагането на ESM ще има непредсказуеми последици за Германия. Свързаното с тях бреме едва ли ще може да бъде изчислено. 

Междувременно стана ясно, че германските депутати ще се съберат на извънредна сесия на 19-и юли, за да обсъдят отпускането на европейска помощ за Испания, съобщи парламентарен източник, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Колкото и странно да звучи помощите водят до упадък .Санкции , глоби , временно изваждане от ЕЗ , ако трябва от Шенген , ембарго ...са мерките които могат да окажат положителен ефект върху закъсващите икономики. Всичко останало са празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още